Sedef Hastalığı ve Koroner Kalp Hastalığı: Nasıl İlişkili?
Sedef hastalığı ve koroner kalp hastalığı arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Pek çok insan bu ilişkiden şüphelenmese de, artık sedef hastalığı olan kişilerin, nüfusun geri kalanından daha fazla kalp sorunları yaşadığını biliyoruz.
Açıklama, bunun iltihaplanmaya bağlı olduğudur. Öncelikle cilde saldıran bir hastalık olmasına rağmen, sedef hastalığının kendisi inflamatuar bir süreçtir. Ek olarak, bu kronik inflamasyona bağışıklık sistemi aracılık eder.
Kronik inflamasyon nedeniyle vücut bir stres durumunda yaşar. Stresli hücreler, metabolizmalarını tamamen sağlıklı olmayan bir ortamda geliştirir ve bu da uzun vadeli sonuçlara yol açar. Uzun süreli inflamasyon durumlarının, belirgin semptomlar oluşturmasalar bile zararlı olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle sedef hastalığı olan kişilerde inme diğer insanlara göre daha erken yaşta ortaya çıkabilir. Benzer şekilde, koroner kalp hastalığı olasılığının arttığı elli yaşından çok önce kardiyovasküler riskleri artar. Bu sağlık sorunu hakkında daha fazla bilgi edelim.
Okumaya devam edin: Düşük Sodyumlu Yiyecekler: Kalbi Destekleyen 6 Çeşidi
Sedef hastalığı nedir?
Öncelikle, koroner kalp hastalığı ile nasıl bağlantılı olduğunu anlamak için sedef hastalığının ne olduğuna bir göz atalım. Sedef hastalığı, esas olarak ciltte bulunan kronik inflamatuar bir sağlık sorunudur. Ayrıca daha az ölçüde olsa da, bazı iç organlarda sorunlara ve eklemlerde semptomlara neden olabilir.
Sedef hastalığının cilt inflamasyonu, epidermiste hücrelerin birikmesine neden olur. Bu hücreler, kaşınan, kırmızıya dönen ve nemden yoksun plaklar oluşturarak bir araya toplanır.
Sedef hastalığının klasik belirtileri şunlardır:
- Ciltte kırmızı pullu plaklar
- Kuru cilt
- Genel kaşıntı, ancak kırmızı plaklara daha fazla odaklanarak
- Tırnak bozuklukları
- Artralji – eklem ağrıları
Uzmanlar sedef hastalığının nedenini tam olarak bilmese de, bunun bir otoimmün hastalık olduğunu biliyorlar. İnsan vücudunun savunma hücreleri deri hücrelerini tanımaz ve onlara saldırır. Bu saldırı, beyaz kan hücrelerini ve antikorlar gibi bağışıklık sistemi maddelerini içerir.
Sedef hastalığı ve koroner kalp hastalığı arasındaki ilişki, sağlık sorununun semptomlarının bir parçası değildir. Bu, sedef hastalığı olan tüm hastaların kalp krizine yatkın olduğu anlamına gelmez. Sedef hastalığı olan hastalarda daha fazla sayıda kalp problemi olduğu anlamına gelir.
Sedef hastalığı ve koroner kalp hastalığı arasındaki ilişkiye dair veriler
Dünya çapında birçok çalışma, belirli verilerle, sedef hastalığı ve koroner kalp hastalığı arasındaki ilişkinin var olduğunu göstermektedir. İlk başta, araştırmacılar basit bağlantılar buldular, ancak zamanla daha fazla kanıt bunu doğruladı.
Öyle ki, semptomları çok belirgin olan şiddetli sedef hastalığında kardiyovasküler mortalite %50’ye varan oranlardan daha fazladır. Bu, sedef hastalarının sedef hastalığı olmayan kişilere kıyasla kalp problemlerinden ölme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Diğer çalışmalar, on yıldır sağlık sorunlarından muzdarip insanları değerlendirdi. Bu sürenin sonunda, takip grubunda genel popülasyona göre %28 daha fazla koroner kalp hastalığı kaydetmişlerdi.
Bu, yukarıda belirtildiği gibi, inflamasyon bağlamında da anlaşılmalıdır. Vücutta kronik inflamasyona neden olan herhangi bir süreç, birden fazla organ ve dokuyu etkiler. Sedef hastalığına ek olarak, artan kardiyovasküler ölümriskiyle ilişkili olan bu sağlık sorunları grubuna romatoid artrit ve lupus eritematozusu da dahil edebiliriz.
Ve sedef hastalarının diğerlerinden daha fazla stres ve daha yüksek arteriyel hipertansiyondan muzdarip olduğunu gösteren istatistikleri göz ardı edemeyiz. Her ikisi de kardiyovasküler risk faktörleridir.
Sedef hastalığı ve koroner hastalık arasındaki ilişki
Sedef hastalığında, bu hastaların atardamarlarında daha fazla plak olduğu için koroner kalp hastalığı riski artar. Bu plaklar kalsifiye değildir ve kişinin kolesterol seviyeleri ile ilgili değildir. Ek olarak, plaklar daha erken, sedef hastası hala gençken ortaya çıkar.
Sedef hastalığı olan hastalardaki bu ateroskleroz, kardiyak riski önemli ölçüde artırır. Atardamarlardaki plaklar, kalp kası da dahil olmak üzere dokulara giden kan akışını azaltır ve yırtılma riski altındadır. Plak rüptürü, örneğin akut miyokard enfarktüsünün etiyolojisidir.
Plaklara kronik inflamatuar süreci eklersek, yırtılma riski yakındır. Enflamatuar maddeler hem plak oluşumunu uyarabilir hem de son esnemede plak yırtılmasına neden olabilir.
Bu yazıyı da okuyun: 6 Kalp Hastalığı ve Semptomları
Sonuç
Sedef hastalığınız varsa, bu konuda endişelenmeniz normaldir ancak umutsuzluğa kapılmayın Semptomlarınızı sıkı tıbbi takip yoluyla kontrol edin. Son zamanlarda yapılan çalışmalar inflamasyonun stabilitesi sağlandığında koroner kalp hastalığı olasılığının azaldığını göstermiştir.
Herhangi bir şüpheniz varsa bir uzmana danışın ve belirtilen terapiye uyun. Bilim alanındaki ilerlemeler ve sedef hastalığını kontrol etme yollarıyla ilgili keşifler uzun bir yol kat etti ve hastaların yaşam kalitesi çarpıcı biçimde iyileşti. O yüzden endişelenmeyin, sadece kontrollerinize gidin ve doktor tavsiyelerine uyun!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ramos, Evelissa, et al. “Factores de riesgo cardiovascular en pacientes con psoriasis.” Dermatología venezolana 46.2 (2008).
- Puig-Sanz, L. “La psoriasis,¿ una enfermedad sistémica?.” Actas Dermo-Sifiliográficas 98.6 (2007): 396-402.
- González-Gay, M. A., C. González-Vela, and C. González-Juanatey. “Psoriasis: una enfermedad cutánea relacionada con riesgo cardiovascular elevado.” Actas Dermo-Sifiliográficas 103.7 (2012): 595-598.
- Welsh P, Grassia G, Botha S, Sattar N, Maffia P. Targeting inflammation to reduce cardiovascular disease risk: a realistic clinical prospect?. Br J Pharmacol. 2017;174(22):3898–3913. doi:10.1111/bph.13818
- Jindal S, Jindal N. Psoriasis and Cardiovascular Diseases: A Literature Review to Determine the Causal Relationship. Cureus. 2018;10(2):e2195. Published 2018 Feb 15. doi:10.7759/cureus.2195