Şeker Yerine Kullanabileceğiniz Sekiz Doğal Şeker Alternatifi

Yiyeceklerinizi daha sağlıklı bir şekilde tatlılaştırmak için şeker yerine başka alternatifler deneyebilirsiniz. Bu alternatifleri kontrollü miktarda tüketerek, hem çeşitli sağlık sorunlarını önleyebilir hem de çeşitli faydalarından yararlanabilirsiniz.
Şeker Yerine Kullanabileceğiniz Sekiz Doğal Şeker Alternatifi
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Solimar Cedeño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tadı ne kadar güzel olursa olsun, fazla miktarda tüketildiğinde şeker, sağlık sorunlarına yol açabilir. Obezite, kalp rahatsızlıkları ve diyabet bu sağlık sorunlarından bazılarıdır. Neyse ki içecek ve yiyeceklerinizde kullanabileceğiniz doğal şeker alternatifi bulunmaktadır.

Şeker Yerine Kullanabileceğiniz Ürünler

1. Stevia

stevia tabletleri

Stevia, özellikle de kilo vermek için diyet yapan kişiler tarafından kullanılan doğal bir şeker alternatifidir. Stevia, hem kalori değeri yoktur hem de kilo alımına neden olmaz. Stevia, stevia rebudiana bitkisinin yapraklarından elde edilir.

Stevia toz halinde veya sıvı olarak kullanılabilir ve iki formunun da farklı tatları olabilir. Tat farklılığı, stevianın içindeki tatlı bileşenlerin miktarına göre değişir. Bu yüzden bazı stevia formları diğerlerinden daha çok tercih edilir.

2. Hindistan Cevizi Şekeri

Hindistan cevizi şekerinin içerisinde az miktarda lif ve çeşitli besinler bulunur. Normal şekerden daha sağlıklı olsa da, hala yüksek oranda fruktoz içerir ve fazla miktarda tüketilmemelidir.

3. Eritritol

sağlıklı yiyecekler ve steteskop
Eritritol, şeker yerine kullanılabilecek, az kalori içeren bir seçenektir.

Eritritol temel olarak bir şeker alkolü olsa da, şekerin kalorisinin %6’sını içerir. Bu sayede, kilo almadan yiyecekleri ve içecekleri tatlılaştırmak için kullanılabilir.

Ayrıca, insülin ve kan şekeri seviyelerini yükseltmediği için diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Trigliserid ve kolesterol seviyelerini de yükseltmez. Bu sayede, kardiyovasküler risk altındaki kişiler, sağlıklarını riske atmadan tüketebilirler.

4. Yakon Şurubu

Yakon şurubu, aynı addaki yakon bitkisinden elde edilir. Tatlı, koyu renkli ve pekmeze benzer koyu kıvamlı bir şuruptur.

%40 ila %50 oranında, insan vücudunun sindiremediği bir tür şeker molekülü olan fruktooligosakkarit içerir. Bu sebeple, aynen eritritol gibi, insan bedeni üzerinde pek bir etkisi olmadan tüketilebilir.

Tüketimi güvenli olsa da, bu şurubu aşırı miktarda tüketmek sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Aşırı tüketim durumunda en yaygın görülen yan etkiler gaz ve ishaldir.

5. Ksilitol

bir kap ksilitol
Ksilitol doğal kaynaklardan elde edilen iyi bir rafine şeker alternatifidir.

Ksilitol de benzer tatlılığa sahip bir şeker alkolüdür ve kan şekeri seviyelerini yükseltmez. Normal şeker, içerdiği fruktoz nedeniyle kandaki glikoz seviyelerini yükseltir. Ksilitol ise fruktoz içermez.

Ayrıca, ksilitol, kalsiyumun beden tarafından emilimini arttırdığı için diş çürüklerini azaltır ve kemik yoğunluğunu güçlendirir.

6. Bal

Şeker yerine kullanılabilecek bu süper besini unutmamalıyız!

Bal, vücudunuz için faydalı antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir. Ayrıca, solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için de sık sık kullanılır.

Şeker ve şeker alternatiflerinin aşırı tüketilmemesi gerektiğinden, balın harika tadının sizi cezbetmesine izin vermeyin. Kahve ve çay gibi sıcak içeceklerinizi bal ile tatlandırmaya karar verirseniz, bir tatlı kaşığından fazla bal kullanmamaya çalışın.

7. Pekmez

bir kase pekmez

Pekmezin kıvamı bala benzer ancak rengi çok daha koyudur.

İnanması kulağa zor gelse de, pekmezin içerdiği besinler, kemik ve kalp sağlığı için çok faydalıdır.Ayrıca, pekmez kan şekeri seviyelerini dengelemeye de yardımcı olur. Bu sebeple, diyabet hastalarının yiyecek ve içeceklerini tatlandırmaları için çok uygundur.

Rafine şeker yerine rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sadece tatlandırmak istediğiniz yiyecek veya içeceğe bir tatlı kaşığı pekmez eklemeniz yeterli olacaktır.

8. Akçaağaç Şurubu

Akçaağaç şurubu çeşitli mineraller ve bol miktarda antioksidan içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kasların onarılmasına yardımcı olur ve aşırı tüketilmediği zaman kan şekeri seviyelerinin dengelenmesini sağlar.

Ayrıca, aksiyeteye iyi geldiği için, tüketildiğinde aşırı yemek yemeyi ve gereksiz tıkınmaları önler. Bu sayede, obezite riskini düşürür.

Doğa, besleyici açıdan zengin ve dengeli bir beslenme düzeni için pek çok seçenek sunar. .Yani, işlenmiş şeker kullanımını unutun ve sağlığınızı iyileştirin. Eğer diyabet risk grubundaysanız, şeker kullanmak yerine bu doğal seçenekleri tercih ederek, diyabet riskinizi düşürebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Edulcorantes y azúcares. MedlinePlus, en línea 2020: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002444.htm
  • Bueno-Hernández, N., Vázquez-Frías, R., Abreu y Abreu, AT, Almeda-Valdés, P., Barajas-Nava, LA, Carmona-Sánchez, RI, Chávez-Sáenz, J., Consuelo-Sánchez, A., Espinosa-Flores, AJ, Hernández-Rosiles, V., Hernández-Vez, G., Icaza-Chávez, ME, Noble-Lugo, A., Romo-Romo, A., Ruiz-Margaín, A., Valdovinos-Díaz, MA y Zárate-Mondragón, FE (2019). Revisión de la evidencia científica y opinión técnica sobre el consumo de edulcorantes no calóricos en enfermedades gastrointestinales. Revist de Gastroenterología de México, 84 (4), 492–510. https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2019.08.001
  • García-Almeida, J. M., Casado Fdez, Gracia M.ª, & García Alemán, J. (2013). Una visión global y actual de los edulcorantes: aspectos de regulación. Nutrición Hospitalaria28(Supl. 4), 17-31. Recuperado en 13 de septiembre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000003&lng=es&tlng=es
  • Goldfein, K. R., & Slavin, J. L. (2015). Why Sugar Is Added to Food: Food Science 101. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12151
  • Rocio Pilar Larico Perez, July Jessica, Yanqui Gilari, Kattherine Ursula & Escobar Copa (2016). Elaboración de Helado Dietetico a partir de Jarabe de Yacon (Smallanthus sonchifolius) con características Prebióticas Revista Investigaciones Altoandinas, ISSN 2306-8582, Vol. 18, Nº. 1, 2016 (Ejemplar dedicado a: Revista de Investigaciones Altoandinas – Journal of High Andean Research), págs. 77-82. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5399046
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
  • Panesso Suescún, Ernesto A, Calle Arroyave, María Clara y Meneses Gómez, Edwin J. (2012). Salud bucal y xilitol: usos y posibilidades en caries y enfermedad periodontal en poblaciones “PEPE”. Universidad y Salud , 14 (2), 205-215. Obtenido el 13 de septiembre de 2020 de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072012000200010&lng=en&tlng=es.
  • Organización Mundial de la Salud (2015). Ingesta de azúcares para adultos y niños. https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/es/
  • Ritu, M. y Nandini, J. (2016). Composición nutricional de Stevia rebaudiana, una hierba dulce, y su efecto hipoglucemiante e hipolipidémico en pacientes con diabetes mellitus no insulinodependiente. Revista de ciencia de la alimentación y la agricultura, 96 (12), 4231–4234. https://doi.org/10.1002/jsfa.7627
  • Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: A systematic review and meta-analysis. QJM. https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx068
  • Toyoda, T., Kamei, A., Ishijima, T. et alUn extracto de jarabe de arce altera el metabolismo de los lípidos en ratones modelo obesos con diabetes tipo 2. Nutr Metab (Lond) 16, 84 (2019). https://doi.org/10.1186/s12986-019-0403-2

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.