Serotonin Seviyenizi Arttırmanıza Yardımcı Olacak 6 Yiyecek

Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Depresif bir ruh haliniz mi var? Eğer durum böyleyse, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak hormon üretiminizi dengelemek için aşağıdaki yiyecekleri yemeyi deneyin.
Serotonin Seviyenizi Arttırmanıza Yardımcı Olacak 6 Yiyecek

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İçerdikleri özellikler sayesinde serotonin seviyesini artıran çok çeşitli yiyecekler vardır. Bu duygusal açıdan mutluluğunuzu da teşvik eder.

Her ne kadar bu nörotransmitterin aktivitesine müdahale eden birçok faktör olmasına rağmen, diyet alışkanlıkları dengesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Sorun, birçok insanın, yağ, şeker ve diğer zararlı bileşiklerle dolu rafine ürünlere dayanan bir diyet uygulamasıdır. Her ne kadar bu yiyecekleri yemek tatmin edici olsa da, az ya da hiç besin içermemesi gerçeği, depresyona bile neden olabileceği anlamına gelir.

Bu nedenle, serotonin üretimini artıran yiyecekleri tüketmek sağlığınız için faydalıdır, çünkü ruh halinizi iyileştirir.

Yazının geri kalanında bu yiyecekleri sizler için açıkladık.

Serotonin nedir?

renkli sinir hücreleri

Serotonin, vücudunuzda doğal olarak bulunan bir nörotransmiterdir. % 95’i bağırsaklarda bulunur ve geri kalan % 5’i beyinde kalır.

Genel olarak, serotonin doğrudan sizin durumunuz ile alakalıdır. Ne de olsa stresi ve depresyonu azaltmaya yardımcı olan kimyasal maddelerden biri.

Serotonin üretimi yüksek olduğunda, diğer önemli fiziksel ve duygusal faydaları beraberinde getiren bir zevk ve iyilik duygusu ortaya çıkar.

  • Vücutta serotoninin varlığı, iştahın kontrolü ve uyku döngülerinin düzenlenmesi ile ilgilidir.
  • Ayrıca, sosyal davranışı, cinsel isteği ve hafızayı da etkiler.

Serotonin seviyesini yükselten yiyecekler

Şimdi, sabit bir serotonin seviyesine ulaşmaya katkıda bulunan yiyeceklere bir göz atalım. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu özellikle depresyon ya da stresten muzdarip olanlar için yararlıdır.

Genel olarak, bu yiyecekleri diyetinizde düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu, bedeninize duygusal sağlığınız için yardımcı olacak özellikler sağlayacaktır.

1. Zerdeçal

bir kaşık zerdeçal

Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile ünlü olan zerdeçal, gerçekten doğal bir “antidepresan” dır.

  • Temel besinleri mutluluk hormonlarını ayırmaktan sorumlu olan süreçleri destekler: serotonin ve endorfinler.
  • Daha sonra bu, monoamin oksidaz enziminin aktivitesini bloke eder ve bu da duygusal dengesizliklere katkıda bulunur.

2. Ton balığı

iki dilim ton balığı

İlginç besleyici bileşimi sayesinde ton balığı, zihinsel refah için en fazla yarar sağlayan balık türlerinden biridir.

  • İlk olarak, ton balığı büyük miktarda B vitamini sağlar. Bunlar sinir sisteminin aktivitesini düzenlemek için gereklidir.
  • Ayrıca, omega 3 yağ asitleri içerir. Bunlar zararlı lipidleri yok etme ve iltihabı azaltma yetenekleriyle tanınırlar.
  • Ayrıca, temel mineraller serotonin üretimini artırır. Ayrıca, depresyon durumunda bile enerji seviyesini arttırır.

3. Bira mayası

bira mayası bardağı

Bira mayası, son yıllarda popülerlik kazanmış yiyeceklerden biri. Rahatlatıcı ve enerjik içeriği ile dikkat çeker. Tahmin edebileceğiniz gibi, bunlar ruh hali dengesizliklerinin üstesinden gelmek için harika bir seçenektir.

  • Her şeyden önce, bira mayası önemli bir B vitamini kaynağıdır. Bunlar beyninizin ve sinir sisteminizin çalışmasını güçlendirmek için gereklidir.
  • Ek olarak, serotonin ve endorfin, zevk veren ve refahınızı artıran kimyasal maddeler üretimini teşvik eder.

4. Avokado

iki parça avakado

Lezzetli, çok yönlü ve herhangi bir yemek planına dahil edebileceğiniz bir besindir. Ayrıca, avokado önemli besin maddeleri de içerir. Bunlar mutluluk hormonlarının üretimini destekler.

  • Avokado, bir magnezyum ve piridoksin kaynağıdır. Bunlar optimal serotonin üretimi için gerekli bileşiklerdir.
  • Ayrıca, fiziksel ve zihinsel performansın yanı sıra enerji seviyesini artıran çoklu doymamış yağ asitleri içerir.

5. Ayçiçeği tohumları

bir kase çekirdek

Ayçiçeği tohumlarının kalorisi düşüktür ve esans yağ asitleri içerir. Bu özellikler ile, doldurma güçlerine ek olarak, çok sağlıklı bir yiyecek olduğu anlamına gelir.

  • Her şeyden önce, önemli miktarda magnezyum ve çinko içerir. Bunlar sağlık hormonlarının dengesini destekleyen minerallerdir.
  • Ayrıca, sağlıklı yağ asitleri kardiyovasküler sağlığı ve metabolizmayı iyileştirir.

6. Muzlar

bir sürü muz

Muz, ruh halinizi iyileştirmek için en çok tavsiye edilen meyvelerden biri.

  • Her şeyden önce, doğal şekerleri, canlılık hissini artıran enerji seviyesini arttırmaya yardımcı olur.
  • Ayrıca, yüksek triptofan içeriği onları yeterli serotonin üretimi için en iyi gıdalardan biri yapar.
  • Ayrıca, B vitaminleri ve antioksidanlar da içerir. Vücudunuz onları emdiğinde, sinir sisteminin süreçlerini düzenler.

Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Depresif bir ruh haliniz mi var? Eğer durum böyleyse, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak hormon üretiminizi dengelemek için aşağıdaki yiyecekleri yemeyi deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
  • Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramaniapillai M, Fan B, Lu C, Mclntyer RS. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5. PMID: 31383846; PMCID: PMC6683166.
  • Serefko A, Szopa A, Poleszak E. Magnesium and depression. Magnes Res. 2016 Mar 1;29(3):112-119. doi: 10.1684/mrh.2016.0407. PMID: 27910808.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.