Sigarayı Bırakmak İçin Doğal Çözümler
Sigarayı bırakmak çok zordur. Bunu sigara içen herkes bilir. Çünkü bırakma niyetlerine rağmen bu alışkanlık, mücadele etmesi çok güç bir bağımlılığa neden olur. Günümüzde, dünyanın her yerinden sigarayı bırakmak ve hayat kalitelerini yükseltmek isteyen binlerce insan vardır.
Akciğer, ağız, boğaz ve gırtlak kanserinin bir numaralı sebebi olan sigara içmek, ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Mesanede, böbrekte, pankreasta, kalp ve damar sisteminde ve daha birçok organda hasara neden olabilir.
Bütün bu problemler sigaranın yapısının sağlık üzerindeki etkisinden kaynaklanmaktadır. Belli çalışmalar, bu zehirli maddelerin sigara içen kişiyi etkilediği kadar, dumanını soluyan kişileri de etkilediğini ortaya koymaktadır.
Sigarayı bırakmak isteyenler genellikle bıraktıklarında ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinden korkarlar. Ancak bu, kişinin defalarca hissedeceği şey olmasına rağmen en fazla bir ya da iki ay içerisinde üstesinden gelinebilir.
Açıkçası bu durum kişilerin psikolojilerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hala sigarayı bırakmadınız mı? Eğer sigarayı bırakmak sizin için çok zorsa, aşağıda size yardımcı olacak en iyi çözüm önerilerini bulabilirsiniz.
Bunu da okuyun: Şu Anda Sigarayı Bırakmanız İçin 8 Neden
Sigarayı bırakmak için meyan kökü
Çok sigara içmek istediğinizde bir parça meyan kökünü emmenizi öneriyoruz. Bu çok iyi bir çözümdür. Böylece elinizde ve ağzınızda sigara tutma alışkanlığınızı taklit edersiniz. Ayrıca meyankökü vüduzunuzu toksinlerden arındıracak ve tütünden tiksinmenizi sağlayacak maddeleri barındırır.
Ayçiçeği
Ayçiçeği çekirdekleri, yoksunluk belirtileri ortaya çıktığında sigara içme isteğine karşı oldukça etkilidir. Çekirdekleri çiğ yemek en iyi yöntemdir; fakat değişik tariflerle de deneyebilirsiniz.Papatya
Papatya çayı sigarayı bırakmada oldukça etkili bir içecek olabilir. Hazırlamak için, bir çay kaşığı papatya çiçeğini kaynamış bir bardak fincana katın ve bekleyin. Günde iki defa içebilirsiniz.
Kedi Otu
Yatıştırıcı özelliği sayesinde kedi otu, sigara içme isteğinizi ve bununla alakalı rahatsızlığınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Çünkü bu ot rahatlamanıza ve kolayca uykuya dalmanıza yardım eder.Kapsül şeklinde yutarak ya da çayını hazırlayarak tüketebilirsiniz. Çayını hazırlamak içim 15 gram kedi otu kökünü bir bardak suya karıştırın ve bir gece beklemeye bırakın.
Meyve ve sebze suyu
Meyve ve sebze suları sadece sigara içme isteğinizi kontrol etmeye yardımcı olmakla kalmaz; ayrıca vücudunuzdaki organların temizlenmesine de büyük katkıda bulunur.
Böylece bu kötü alışkanlık nedeniyle vücudunuza girmiş olan birçok zehirli maddeden de kurtulmuş olursunuz. Meyve sularını elma, üzüm gibi meyvelerden hazırlayabilir ya da havuç, kereviz, soğan, ıspanak gibi sebzelerle karıştırabilirsiniz.
Zencefil
Sigara içme isteğinizi kontrol etmek için kullanılabilecek bir diğer oldukça etkili yöntem ise bir parça zencefil kökü çiğnemektir. Birçok insan zencefilin baharatlı tadını sevmeyebilir. Fakat çok etkili bir yöntem olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.Sarımsak Kürü
Sarımsak vücudunuzun arınmasına yardımcı olabilecek çok sağlıklı bir yiyecektir. Aynı zamanda, sigara içme alışkanlığına karşı savaşta da size yardımcı olabilir.
“Sarımsak kürü” sabahları aç karnına iki diş çiğ sarımsak, öğle yemeklerinden önce iki diş sarımsak ve bir bardak limon suyu, akşam yemeğinden önce de iki diş sarımsak yemekten oluşur. Bu yöntem gayet etkilidir. Fakat düşük tansiyon hastaları ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler için uygun değildir.
Yulaf
Yulaf suyu size birçok yönden fayda sağlayabilir. Özellikle vücudunuzu arındırmak ve sağlığınıza her yönden dikkat etmek söz konusuysa oldukça etkilidir. Kilo vermede de kullanılan bu çözüm, sigarayla vücudunuza giren yabancı maddelerin atılmasında oldukça başarılıdır.Hazırlamak için, iki yemek kaşığı yulafı bir bardak suya koyup kaynatın. Hazırladığınız kürü yemeklerden sonra içebilirsiniz. Ayrıca yulaf, sigaranın yoksunluk belirtileriyle de başa çıkmanıza yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Glover, M., & McRobbie, H. (2016). Smoking Cessation. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00412-4
- Burki, T. K. (2016). Smoking and mental health. The Lancet Respiratory Medicine. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(16)30109-6