Sinirlerinizi Sakinleştirmek İçin 5 Püf Nokta

Bu yazıda, sinirlerinizi sakinleştirmek için en iyi püf noktaları paylaşacağız. Bu yöntemleri deneyin ve ihtiyacınız olan zihninize ulaşın. 
Sinirlerinizi Sakinleştirmek İçin 5 Püf Nokta
Elena Sanz

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Elena Sanz.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Sinirlerinizi sakinleştirmek için bazen bazı püf noktalara başvurmanız gerekir. Bazı insanlar bunu egzersiz yoluyla yaparken, bazılarının üzerine düştükleri hobileri vardır ve hala diğer bazı insanlar sinirlerini sakinleştirmek için konuşmayı tercih ederler.

Kendi tercihleriniz içinden en iyi olanı aradığınıza şüphe yok. Dışa vurmanızın nedeni ne olursa olsun, sinirlerinizi sakinleştirmek için ilk yol soruna neyin neden olduğunu belirlemektir.

Muhtemel nedenler

  • Çözülmemiş olaylar
  • Bastırılmış düşünce veya duygular
  • Zayıf duygusal kontrol
  • Tekrarlanan günlük sorunlar
  • Aşırı üzüntü
  • Güvensizlik
  • Endişe
  • Stres

Ayrıca şuna da bir göz atabilirsiniz: Göz ardı etmemeniz gereken 7 stres belirtisi

Sinirler

sinirler

Sinirleriniz, merkezi sinir sisteminizle vücudunuzun organları arasında sinyal ileten liflerden oluşur. Bu nedenle, duygusal rahatsızlık sinirlerle ilgilidir. 

Sinir bozukluğu belirtileri

Bir iş görüşmesi, bir test ya da uzun zamandır beklenen bir tarih olsun, başa çıkamayacağınızı düşündüğünüz bir şeyle yüzleşmek zordur.

Bu anlar, genellikle gerginlik ya da aşırı duygusal hislerle sonuçlanabilecek beklentilerin beraberinde gelir. Eğer zamanında fark edilmez ise, bu durum sinir bozukluğuna yol açabilir. Bu yüzden şimdi size bu belirtilerin neler olduğunu açıklayacağız. 

Sinirlilik

Belirli bir neden olmadan yaşanan ani ruh hali değişiklikleri, birisinin sinir krizi geçirdiğinin temel göstergesidir. Sinirlilik hemen hemen her şey için ortak bir olumsuz reaksiyondur.

Garip davranışlar

endişeli kadın

Sinir krizine maruz kalan insanlar siklotimik olurlar. Bu da, bu insanların hiçbir belirti olmadan ağlama halinden neşeli bir hale geçebilecekleri anlamına gelir. Çünkü duygularının kontrolünü kaybederler.

Normalde çok sakin ve huzurlu olan bir kişi, aynı zamanda agresif ve şiddet eğilimli olabilir.

Fiziksel belirtiler

Eğer bu belirtileri bir süredir yaşıyorsanız, sinirlerinize nasıl hakin olacağınızı öğrenmeli ya da en azından etkilerini azaltıp daha kötüleşmelerini engellemelisiniz.

Sinirlerinizi sakinleştirmek için 5 püf nokta

1. Derin nefes almak

derin nefes almak

Derin nefes almak, sinirlerinizi sakinleştirmek ve hızlı bir şekilde iç rahatlığı elde etmek için en kolay ve en etkili tekniktir.

  • Burnunuzdan yavaş bir şekilde nefes alın.
  • Karnınızın hava ile dolduğunu hissedin.
  • Yavaş bir şekilde beşe kadar sayın.
  • Nefesinizi dört saniye boyunca tutun.
  • Beşe kadar sayarken ağzınızdan yavaşça nefes verin.

Yavaş nefes almak, kalp çarpıntısını rahatlatır. Bu beyne oksijen sağlar ve sakin bir durumu teşvik etmekten sorumlu olan parasempatik sinir sistemini aktive eder.

2. Gergin kasları gevşetmek

Eğer sinir krizi geçiriyorsanız, kaslarınız kasılır, çünkü ağır bir adrenalin yükü oluştururlar. Kollarınızı esneterek ya da bazı çömelme hareketlerini yaparak, yoğun duygulara eşlik eden gerginliği serbest bırakmaya yardım edebilirsiniz.

3. Rahatlayabileceğiniz bir yer bulun

sakin bir yer

Eğer sinir krizi geçiriyorsanız, insanlar tarafından çevrelenmek iyi bir fikir değildir. Sorunu tetikleyen her ne ise ondan uzaklaşın. Sakinleşmenizi ve olayları daha açık bir şekilde görmenizi sağlayacak bakış açısını elde etmek için sorun yaratan şeylerden zihninizi uzaklaştırın.

Yeniden sakinleşmenizi sağlayacak bir yer bulmak iyi bir fikirdir. Bunun fiziksel ya da zihinsel bir yer olup olmaması önemli değildir. Önemli olan, sizi sinirlendiren sorundan uzaklaşmak için sizi rahatlatan bu yere ve zamana odaklanmanızdır.

4. Çayın faydaları

Yatıştırıcı ve rahatlatıcı özellikleri olan çok sayıda çeşitli şifalı bitki bulunmaktadır. Melisa ve limon otu en bilinen ve en etkili olanlardır. Kedi otu, ıhlamur ve lavanta çaylarını da listeye ekleyin çünkü, bu çaylar rahatlamayı sağlar ve endişeyi azaltır.

5. Stres karşıtı alışkanlıklar

Bu yöntemlere ek olarak, günlük üzüntülerinizi serbest bırakmanıza yardım edecek bazı rahatlatıcı alışkanlıkları sürdürmek iyi bir fikirdir. Bu, üzüntülü ya da endişeli zamanların üstesinden gelmek için size önemli bir araç sağlar.

Dans etmek, egzersiz yapmak, yoga yapmak, müzik dinlemek, kendinize biraz zaman ayırmak, rahatlatıcı banyolar, meditasyon, ve masaj sinir atakları ile savaşmaya yardımcı olabilir.

Zihninizi nasıl sakinleştireceğinizi öğrenmek çok önemlidir. Her gün beklentiler, kaygılar ve yapılacak çok sayıda şey nedeniyle rahatsız hissedersiniz. Farkındalık, düşüncelerinizi ve duygularınızı kontrol etmenize yardım eden etkili bir yöntemdir. 

Ayrıca, farkındalık özgüven kazanmanıza yardımcı olur ve sizi, aşırı baskılara boyun eğmekten korur. Sinirleriniz yavaş yavaş ortadan kaybolur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chóliz, M. (s. f.). Técnicas para el control de la activación: Relajación y respiración. https://www.uv.es/=choliz/RelajacionRespiracion.pdf
  • Davis, D. M., & Hayes, J. A. (2011). What are the benefits of mindfulness? A practice review of psychotherapy-related research. Psychotherapy48(2), 198.
  • Fuentes, P. C., Barba, M. M. C. Y., Matamoros, D. C., & Hervías, M. F. (2006). Los efectos de los estiramientos musculares:¿ qué sabemos realmente?. Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiología9(1), 36-44.
  • Guarnaccia, P. J., Lewis-Fernandez, R., Martinez Pincay, I., Shrout, P., Guo, J., Torres, M., … & Alegria, M. (2010). Ataque de nervios as a marker of social and psychiatric vulnerability: Results from the NLAAS. International journal of social psychiatry56(3), 298-309.
  • Guzmán Guzmán, R. E. (2011). Trastorno por somatización: su abordaje en Atención Primaria. Revista clínica de medicina de familia4(3), 234-243.
  • Grassini, S. (2022). A Systematic Review and Meta-Analysis of Nature Walk as an Intervention for Anxiety and Depression. Journal of Clinical Medicine11(6), 1731.
  • Justo, C. F. (2010). Reducción de los niveles de estrés y ansiedad en médicos de Atención Primaria mediante la aplicación de un programa de entrenamiento en conciencia plena (mindfulness). Atención primaria42(11), 564-570.
  • Piqueras, J. A., Ramos, V., Martínez, A. E. & Oblitas, L. A. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma psicológica16(2), 85-112.
  • Rizzo, J., Vasconcellos, E. & Paes, M. J. (2011). O uso da aromaterapia no alívo da ansiedade. Acta Paulista de Enfermagem24, 257-263.
  • Ros, A., Moya-Faz, F. J. & Garcés, E. J.(2013). Inteligencia emocional y deporte: situación actual del estado de la investigación. Cuadernos de psicología del deporte13(1), 105-112.
  • Sarrais, F., & de Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 121-134). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Shohani, M., Badfar, G., Nasirkandy, M. P., Kaikhavani, S., Rahmati, S., Modmeli, Y., … & Azami, M. (2018). The effect of yoga on stress, anxiety, and depression in women. International journal of preventive medicine9.
  • Valera Bestard, B., Dorado, S., Piedrola Maroto, G., & Tenorio, H. (2003, April). Manifestaciones psiquiátricas secundarias a las principales enfermedades endocrinológicas. In Anales de medicina Interna (Vol. 20, No. 4, pp. 50-56). Arán Ediciones, SL.
  • Weir, K. (2020, 1 de abril). Natured by nature. American Psychological Association. https://www.apa.org/monitor/2020/04/nurtured-nature

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.