Sinüs Rahatlaması - Yardımcı Olabilecek Dört Çözüm
Sinüzit bir üst solunum yolu enfeksiyonu dolayısıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Aslında, paranazal sinüslerin iltihaplanmasına neden olur. Neden olduğu acı ve rahatsızlık olağan tedavileri tamamlayıcı görevi görmesi için sinüs rahatlaması sağlayacak diğer doğal alternatifler aramayı gerekli hale getirir.
Size sinüs rahatlaması için bazı takviyelerden bahsetmek üzereyiz, ancak eğer semptomlarınız geçmezse doktorunuza danışmalısınız. Yukarıda belirttiğimiz üzere, bunun nedeni hastalığın kötüleşebilmesi ve daha büyük problemlere yol açabilmesidir.
Sinüs Rahatlaması İçin Evde Yapılabilecek Çözümler
Bu solunum yolu enfeksiyonu akut, kronik ya da tekrarlayan bir şekilde gerçekleşebilir. Beş günden uzun sürdüğünde genellikle öksürük (çoğunlukla geceleri) ve yüksek ateş görülür. Ayrıca, çocuklarda burun mukozasında hipertrofiye de neden olabilir.
Tüm bu sebeplerden dolayı uygun bir tedavinin mümkün olduğunca erken uygulanması semptomların uygun bir şekilde kontrol edilmesini garantileyecek ve türetilmiş komplikasyonlardan kaçınılabilmesini sağlayacaktır. Tıbbi önerilerin yanı sıra bu çözümler tıbbi tedavinin etkilerini arttırmanıza da olanak tanıyacaktır.
1. Buhar Solumak
Sinüs rahatlaması için buhar solumak oldukça etkili bir ev ilacıdır. Bazı çalışmalara göre buharları nane ya da papatya gibi bitkiler ekleyerek de yapabiliriz.
Bu çözüm sinüsleri açar, temizler ve enflamasyon dolayısıyla ortaya çıkan ağrıyı hafifletir. Ayrıca nefes almamızı engelleyen mukusu da atmamızı çok daha kolay hale getirir. Bunu yapmak için şu adımları takip etmemiz gerekir:
- Suyu kaynatın ve kaynadığı gibi altını kapatın
- Papatya ya da tercih ettiğiniz başka bir bitkiyi ekleyin ve demlenmesine izin verin
- Başınızı bir havlu ile örtün ve yüzünüzü yanıkları önlemek için su tenceresine güvenli bir miktarda yaklaştırın
- Birkaç dakika boyunca buharı soluyun
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Sinüzit için Kolay Doğal Tedaviler
2. Sinüs Rahatlaması İçin Tuzlu Su Çözeltisi
Tuzlu su çözeltileri sinüs rahatlamasını sağlamanın ve anında bir rahatlama fark etmenin başka bir yoludur. Bu ürünler burun deliklerine bir tuzlu su çözeltisi ekleyerek çalışır. Bunun nedeni, paranazal sinüslerde biriken mukusu çözmeye ve daha etkili bir şekilde dışarı atmaya yardımcı olmasıdır.
Benzer şekilde, bu çözüm kabukların oluşumunu da önler ve acıyı azaltır. Öneri bu tip bir tedaviyi günde üç kereden fazla uygulamamaktır: sabah, öğlen ve akşam. Uygulanmasından sonra birkaç saniye boyunca işini yapmasına izin verin ve sonrasında mukusu atmak için sümkürün.
3. Sıcak Su Kompresleri
Sıcak su temel bir özelliğe sahiptir. Kompres uyguladığınız herhangi bir alandaki kan akışını teşvik eder. Bunu yapmanın en iyi yolu bir bezi sıcak suya batırmak ve en az beş dakika boyunca burun bölgesine uygulamaktır.
Sinüs rahatlaması için bu çözüm semptomları azaltacaktır ve iyileştirecektir. Bu tip kompreslerin uygulanması eğer baş ağrılarından muzdaripseniz kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Öneri, bunun etkili olabilmesi için günde birkaç kere yapılmasıdır.
- Su kaynatın
- Eğer isterseniz tencereye papatya ekleyin
- Bir bezi içine batırın
- Sıkın ve yaklaşık on beş dakika boyunca etkilenen bölgeye yerleştirin
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Sinüzitten 5 Günde Nasıl Kurtulursunuz?
4. Belirli Gıdaları Ortadan Kaldırın
Bunu bilmeyebilirsiniz ancak belirli gıdalar eğer sinüzitiniz varsa son derece ters bir etki yaratabilen bir durum olan mukusun ortaya çıkmasını teşvik eder. Bundan dolayı daha iyi hissedebilmek için bu günler sırasında beslenme düzeninizi değiştirmek önemlidir.
Örneğin, inek sütünün sinüzitten muzdarip olan kişiler için iyi olmadığını biliyor muydunuz? Özellikle de çocuklar için. Bundan dolayı, semptomlar olduğu sürece sütü beslenmenizden çıkarmalısınız.
Sinüs rahatlaması için bu çözümlerin sizin daha iyi hissetmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca her zaman doktorunuzun tavsiyesini takip etmeniz gerektiğini de aklınızda tutun. Bazen semptomları kontrol edebilmek için spesifik ilaçlar reçete edebilirler. Peki ya siz hiç sinüzit yaşadınız mı?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Albañil Ballesteros, M. R., Calvo, C., Hernando Helguero, P., Martínez Campos, L., & Domínguez Aurrecoechea, B.. (2014). Diagnóstico y manejo de la sinusitis: actitudes de los pediatras. Pediatría Atención Primaria, 16(61), 23-33.
- Martínez Campos, L., Albañil Ballesteros, R., Flor Bru, J. de la, Piñeiro Pérez, R., Cervera, J., Baquero Artigao, F., Alfayate Miguélez, S., Moraga Llop, F., Cilleruelo Ortega, M. J., & Calvo Rey, C.. (2013). Documento de consenso sobre etiología, diagnóstico y tratamiento de la sinusitis. Pediatría Atención Primaria, 15(59), 203-218.
- Martínez Rubio, A.. (2015). Leche de vaca. Consumo en la infancia: controversias y evidencias. Pediatría Atención Primaria, 17(Supl. 24), 25-29. Recuperado en 15 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322015000200004&lng=es&tlng=es.