Sinüzal Baş Ağrısı İçin 4 Çözüm
Sinüzal baş ağrısı paranazal sinüslerin zarının iltihaplandığı bir hastalıktır. Küçük çocuklarda daha yaygın olmasına rağmen, pek çok yetişkin de bundan muzdariptir. Peki bunu tedavi etmek için kullanabileceğiniz doğal ilaçlar var mıdır?
Doğal çözümler, farklı koşullar için o kadar iyi sonuçlar veriyor ki, bazılarını sizlerle paylaşma fırsatını değerlendirmek istedik. Hadi sinüzal baş ağrısını hafifletmek için hangi seçeneklere sahip olduğumuzu görelim.
Sinüzal Baş Ağrısı İle Mücadele
Bir sinüzal baş ağrısı ile savaşmak kolay değildir. Bu nedenle, çok iyi çalışan bazı doğal çözümlere bir göz atacağız. Ancak, her zaman doktorunuzun tavsiyelerini aklınızda bulundurun.
1. Fizyolojik Tuz Solüsyonu
Fizyolojik tuz solüsyonu; Sinüzitin Etiyolojisi, Teşhisi ve Tedavisi Hakkında Konsensüs belgesinde belirtildiği üzere; sinüziti tedavi etmek için iyi bir seçenektir.
Çoğu insan tuz solüsyonu ile ilgili düşündüklerinde, onu elde etmenin tek yolunun onu satın almak olduğunu düşünürler. Ancak, evinizin rahatlığında kendi tuz solüsyonunuzu kendiniz yapabilirsiniz.
- Biraz su alın ve bir kaba koyun
- İçine biraz tuz ekleyin (çok az)
- Burnunuzu bununla yıkayın
2. Çaylar
Sinüzal baş ağrısı semptomlarını hafifletmek için özellikle çay öneriyoruz. Bunun nedeni, bu durum için çok önemli olan büyük hidrasyon sağlamalarıdır.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli çaylar vardır. Bununla birlikte, diğerlerinden çok daha yararlı olan bazıları vardır. Sinüzal baş ağrınız varsa aşağıdaki seçeneklerle başlayabilirsiniz:
- Aynısefa çayı: Bu, sinüzit tedavisi için gerekli olan anti-enflamatuvar özelliklere sahiptir.
- Nane: Bu, vücudunuza yeterli hidrasyon sağlamanın yanı sıra ağrıyı hafifletmek için de iyi bir seçenektir.
- Limon otu: Bu çay, analjezik ve yatıştırıcı özelliklerinden dolayı da yaygın olarak kullanılmaktadır.
3. Buhar Soluyun
Buhar solumak, hava yollarını temizlemek için başka bir doğal çözümdür. Bu nedenle, soğuk algınlığı ya da nezle olduğunuzda çok faydalı bir çaredir. Sinüs ağrısı durumunda da ağrıyı önemli ölçüde azaltır.
Bu işlemin istenilen etkiyi sağlayabilmesi için bir tencereye su koymanız ve tencereyi ocağa koyup suyu kaynatmanız gerekir. Sonra içine, örneğin nane ya da okaliptüs gibi, bazı otlar ekleyin. Su kaynama noktasına geldiğinde ocağı kapatın ve suya yaklaşın.
Buharı yoğunlaştırmak için başınızın üzerine bir havlu koyabilirsiniz. Beş dakikadan fazla buharı solumanızı önermiyoruz. Bundan sonra paranazal sinüsleriniz temizlenecektir.
4. Kompresler ya da Ilık Bezler
Sinüziti hafifletmek için doğal seçeneklerimizden sonuncusu kompres ya da ılık bez kullanmaktır. Bu, buhar solumak kadar etkilidir. Ancak bu durumda çok daha fazla rahatlama elde edebilirsiniz.
- Bir kompres ya da bir bezi çok sıcak suda ıslatın
- Suya nane gibi bazı otlar ekleyin
- Kompresi ya da bezi sıkın ve burnunuza koyun
- Yanları ve alnı iyi kapattığından emin olun
Kompresi ya da bezi yüzünüzde beş ila on dakika arasında bırakabilirsiniz. Isı anında bir rahatlama ve konfor hissi sağlayacaktır. Ayrıca ağrı azalacak ve hava yollarınız temizlenecektir. Daha etkili hale getirmek için, bu tedavileri birleştirmenizi öneririz.
Sinüzal Baş Ağrısı İçin Doğal Çözümler
Bu doğal çözümleri kullanırken akılda tutulması gereken bir şey, sağladıkları rahatlamanın problemi çözmediğidir. Yani bu sihirli bir tedavi değildir ve acının bir süre sonra tekrar geri dönmesi muhtemeldir.
Bu nedenle, her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir. Size bu yazımızdaki doğal çözümlerle birlikte çok olumlu sonuçlar verecek başka çözümler sunabilirler.
Ek olarak, kendi kendinize teşhis koymadan önce bir tıp uzmanına görünmelisiniz. Bunun nedeni sinüzitin mantar, bakteri ya da alerji gibi farklı nedenleri olabilmesidir. Sinüzitinizin nedenine bağlı olarak tedavi farklı olacaktır.
Bu yazımızın sizin için yararlı olduğunu ve sinüs ağrınız olduğunda daha iyi hissetmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Sinüzitiniz olduğunda size en çok ne yardımcı olur?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Albañil Ballesteros, M. R., Calvo, C., Hernando Helguero, P., Martínez Campos, L., & Domínguez Aurrecoechea, B.. (2014). Diagnóstico y manejo de la sinusitis: actitudes de los pediatras. Pediatría Atención Primaria, 16(61), 23-33. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322014000100005
- FICA C, ALBERTO, & DÍAZ P, JUAN CARLOS. (2003). Enfoque diagnóstico y terapéutico de los pacientes adultos con sospecha de sinusitis aguda. Revista chilena de infectología, 20(3), 184-192. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182003000300006
- Gallegos-Zurita, Maritza. (2016). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. Anales de la Facultad de Medicina, 77(4), 327-332. Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000400002&lng=es&tlng=es.
- Lastra Valdés, Humberto, & Piquet García, Rosario. (1999). Calendula officinalis. Revista Cubana de Farmacia, 33(3), 188-194. Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75151999000300007&lng=es&tlng=es.
- Sánchez Govín, Ester, León Fernández, Marielys, Chávez Figueredo, Diosothys, Hechevarría Sosa, Isabel, & Pino, Jorge. (2010). Caracterización farmacognóstica de Melissa officinalis L. (toronjil). Revista Cubana de Plantas Medicinales, 15(4), 198-208. Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962010000400003&lng=es&tlng=es.