Sinüzit İçin Doğal Çözümler
Sinüzit, dünyada binlerce insanda görülen, en yaygın sağlık problemlerinden biridir. Ayrıca sinir bozucu, yorucu ve genelde doktorlar tarafından yanlış tanı konulduğu için de tamamen tedavi edilemeyen bir rahatsızlıktır.
Fakat, bu rahatsızlıktan kurtularak rahatlamanıza yardımcı olacak doğal tedaviler de vardır. Bu yazımızda, sinüzit için doğal çözümlerden bahsedeceğiz.
Sinüzit Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Eğer sinüzit şikayetiyle doktora gittiyseniz, doktorunuz size antibiyotik, dekonjestan, analjezik ve antihistaminik türü ilaçlar almanızı önerecektir. Bazı aşırı durumlarda ise, geniz yolunun açılması için ameliyat bile yapabilirler.
Fakat sinüzit problemini çözmek için çoğu zaman, bu kadar ileri gitmeye gerek yoktur; seçeneklerinizden haberdar olmanız önemlidir.
Sinüzit; baş ağrısı, sürekli devam eden geniz akıntısı, sinüslerde acı ve yanma, ateşlenme, ağız kokusu, kızarık burun, yorgunluk, göz veya dişlerde acı ve sızı, yüzde yanma, gözlerin sulanması, kırıklık, burun kanaması, öksürük, koku alamama, dolu burun, çiğnemekte ve yutmakta zorlanma, ses kısılması gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Sinüzit Nasıl Önlenir
Sinüziti tedavi etmek için evde uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemlerinin yanı sıra, günlük hayatınızda yapacağınız değişiklikler de bu problemden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, odanıza buhar makinesi koymak ve odalarınızı havalandırarak tozu azaltmak işe yarayacaktır.
Çünkü sinüzite neden olan bakteriler, temiz ya da nemli ortamda yaşayamazlar.
Ayrıca, okaliptüs yaprağı attığınız sıcak su buharını soluyarak burnunuzu rahatlatmak da size yardımcı olacaktır. Banyonuzun kapısını kapatıp, banyoyu buhar ile doldurmak işe yarayabilir; hatta bunu duş alırken uygulayabilirsiniz.
Bir havluyu sıcak suyla ıslatıp, yüzünüze yerleştirmek de sinüslerinizi rahatlatacaktır. Bu işlemi uygularken kendinize zarar vermemeye dikkat edin.
Sinüsleriniz için hızlıca ve kısa süreli bir çözüme ihtiyacınız varsa, sıcak suyla karıştırdığınız okaliptüs yağını kaşlarınızın arasına ve elmacık kemiklerinize sürmeyi deneyin. Ayrıca çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bulunmamaya da özen göstermelisiniz.
Solunum sisteminizi tahriş edecek buharlar çıkarabilecek temizlik malzemelerinden, sigara, kuvvetli parfümler ve saç spreylerinden de uzak durmaya çalışın.
Keşfedin: Bu 5 Bitkisel İçerikli Çayla Sigara İçme İsteğinizi Yatıştırın
Sinüzit için Doğal Çözümler
Aşağıda vereceğimiz listeyi not edin ve sinüziti tedavi edebilecek bu yöntemleri, sıkıntıda olduğunuzda deneyin.
- Okaliptüs: Bu bitki, sinüslerinizdeki fazla mukusu boşaltırken, iltihaplanmayı temizlemeye de yardımcı olacaktır. Bir avuç dolusu okaliptüs yaprağını kaynatın ve kaynattığınız kaba doğru eğilip, kafanızı havlu veya kumaşla kapatarak buharını soluyun.
- Gülhatmi: Sinüzite yol açan bakterileri yok eden bu bitkiden bir çorba kaşığı alın ve bir bardak kaynar suya atın. 10 dk boyunca kaynattıktan sonra tüketin. Bu çayı, günde dört bardağa kadar içebilirsiniz.
- Papatya: İltihap azaltıcı ve temizleyici özellikleriyle papatya, sinüslerdeki iltihaplanma ve mikropları gidermeye yardımcı olur. Birkaç litre suya, birkaç damla papatya yağı damlatın ve bu karışımın buharını soluyun.
- Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendiren bu bitkiyi , gıda takviyesi olarak alıp 5 dozda günde toplam 1000 miligrama kadar tüketebilirsiniz.
- Kedi Pençesi: Bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendirerek bakteri ve virüslerin vücuda girmesini önmeleye yardımcı olur. Bir çorba kaşığı kurutulmuş kedi pençesi otunu, bir bardak suya koyup 10 dakika kadar kaynatın ve demlediğiniz bu çaydan birkaç bardak için. Kedi pençesini gıda takviyesi olarak da alabilirsiniz.
- Koyun Otu (Kasıkotu/Kızılyaprak): Sinüzit tedavisinde çok etkili olan bir bitkidir. Bir litre suya, 60 damla koyunotu özü damlatın ve burnunuzun içini bu suyla yıkayın. Genzinize akan suyu içmemeye dikkat edin, bunu tükürün.
Keşfedin: Yeşil Çay İçmenin 6 Önemli Yararı
- Zencefil: Kök şeklindeki zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden vücut için çok yararlıdır. Bir çay kaşığı kuru zencefili bir bardak suyla demleyerek tüketebilirsiniz. Günde iki bardak içebileceğiniz bu karışıma limon suyu da eklerseniz, etkisini arttırmış olursunuz.
- Limon: Ilık tüketildiğinde limon, sinüsleri rahatlatmaya ve ateşi almaya yardımcı olur. Sıcak limon suyuna bir çorba kaşığı bal ve bir önceki madddedeki şekilde zencefil de ekleyerek, en etkili sonuca ulaşabilirsiniz.
- Selvi (Servi): Bir ağaç olan selvinin yaprakları da sinüzit tedavisi amacıyla kullanılabilir. İltihaplanmayı azaltıcı ve mukusu temizleyici özelliği olan bu yaprakları veya 10 damla selvi ağacı yağını kaynayan suya koyun ve buharını soluyun.
- Ardıç: Bu meyve, balgam söktürücü, antiseptik ve spazm giderici özellikle ile solunum yolu rahatsızlıklarının geneline iyi gelmektedir. Bir çorba kaşığı dolusu ardıç yemişini bir bardak suda 15 dakika kaynatın. İçine biraz bal katarak, gün boyu tüketebilirsiniz.
- Çam ağacı: Bu ağaçtan elde edilen yağı ya da ağacın dallarını kaynar suya ekleyin ve buharını soluyun. Sinüslerdeki iltihabı çözmede oldukça etkili bir yöntemdir.
Fotoğraflar, Mike Gifford, osseus, mcfarlandmo, William Brawley, Simon James ve taylor n izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rosenfeld, R. M., Piccirillo, J. F., Chandrasekhar, S. S., Brook, I., Ashok Kumar, K., Kramper, M., … Corrigan, M. D. (2015). Clinical practice guideline (update): Adult sinusitis executive summary. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599815574247
- Rosenfeld, R. M. (2007). Clinical practice guideline on adult sinusitis. Otolaryngology – Head and Neck Surgery. https://doi.org/10.1016/j.otohns.2007.07.021
- Dykewicz, M. S., & Hamilos, D. L. (2010). Rhinitis and sinusitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2009.12.989
- Slavin, R. G., Spector, S. L., Bernstein, I. L., Kaliner, M. A., Kennedy, D. W., Virant, F. S., … Vandewalker, M. L. (2005). The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2005.09.048