Sıvı Tüketimi Konusunda Yapılan 5 Yaygın Hata

Aşağıdaki yazıda sıvı tüketimiyle ilgili yapılan 5 hatadan bahsedeceğiz. İster inanın ister inanmayın farkına bile varmadan bu alışkanlıklara kapılmak çok kolaydır. 
Sıvı Tüketimi Konusunda Yapılan 5 Yaygın Hata
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

İyi bir hayat kalitesine sahip olmak ve hastalanmaktan kaçınmak için yeterince sıvı aldığınızdan emin olmalısınız. Pek çok kişi bu gerçeği göz ardı edip sıvı tüketimi konusunda hatalar yapsa da, yeterince sıvı almak organlarınızın düzgün çalışabilmesi için şarttır.

Sıvı kaybı yaşayan bir vücut, temel fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Bu durum hem fiziksel hem de zihinsel sorunlara yol açabilir. Sorun şu ki, vücudun yeterince sıvı alması, su içmenin yanı sıra pek çok insanın çoğunlukla unuttuğu başka faktörlere de bağlıdır.

Sıvı Tüketimi Konusunda Yapılan 5 Yaygın Hata

1. Sodyum alımınızı kısıtlayın

tuz tuzluk

Doktorların verdiği en temel tavsiyelerden birinin tüketilen sodyum miktarına dikkat edilmesi olduğu doğrudur. Mineral açısından zengin bir beslenme programı sıvı tutulması ve kronik hipertansiyon gibi kronik sorunlara yol açabilir.

Ancak bu sodyumun bir düşman olduğu anlamına gelmez. Onu beslenme programınızdan tamamen çıkarmanız gerekmez. Çok az sodyum tüketmek de zarar verici etkilere yol açabilir.

  • Bu mineralin az emilimi veya terleme nedeniyle aşırı kaybı, yeterince su içiyor olsanız bile, bunun vücudunuz için gereken sıvıların yerine geçmesini zorlaştırır.
  • Sıcaklık ve nem gibi durumlarda yeterince sıvı ve tuz tüketmeniz daha da önemli bir hal alır.

2. Çok fazla su içmek

su sürahi

Yeterince su içmemek elbette sıvı kaybına yol açabilir ancak çok fazla su içmek de negatif etkiler yaratabilir.

Suyu ve herhangi bir sıvıyı aşırı miktarda içmek idrar sistemine aşırı yüklenme yapıp, iltihaplı sorunlarla ve enfeksiyonlarla karşılaşma riskini artırabilir.

Vücudunuz, herhangi bir şeyi aşırı miktarda almaya hazır değildir; bu su bile olsa. Vücudunuz için uygun olan su miktarı yaşınıza, kilonuza, alışkanlıklarınıza ve havaya bağlıdır.

3. Yeterince magnezyum ve potasyum almamak

magnezyum potasyum

Enerji sarfederek herhangi bir spor yapan, antrenman yapan veya başka herhangi bir fiziksel aktivitede bulunan kişiler yeterince magnezyum ve potasyum alıp almadıkları konusunda dikkatli olmalılar.

Bu temel mineraller vücudun yeterince sıvı almasında ve kasların sağlığında önemli rol oynarlar. Magnezyum ve potasyum eksikliği hücrelerinizin düzgün bir şekilde sıvı almalarını engeller ve elektrolit seviyesindeki dengeyi bozar.

Bu minerallerden birinin eksikliğini çekiyorsanız kas krampları, kas ağrıları ve diğer sıvı kaybı belirtileriyle karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.

  • Sıvıların doğru bir şekilde emilmesini garantilemek için genel olarak meyve, sebze, baklagil ve tahıl yemeniz önerilir.

4. Şekerli içecekler içmek

kola şekerli içecek

Çok sayıda insan asitli içecekler veya şekerli meyve suları içerek vücutlarının ihtiyaç duyduğu sıvıyı alabileceklerini düşünürler.

Bu içecekler susuzluğunuzu giderseler de, içlerindeki bileşenler vücudunuz için sağlıklı olmaktan çok uzaktır.

  • Bu içecekler tamamen şekerlidir ve kimyasal bileşenler barındırırlar. Hücrelerinizin sıvı almasını sağlamak yerine sıvı kaybına neden olurlar.
  • Ayrıca yüksek kalitesi besinler içermezler. Bazılarının meyvelerden yapıldığı söylense de, meyvelerle aynı özelliklere sahip değillerdir.
  • Pek çoğu sağlığınız için istenmeyen etkiler yaratan uyarıcı maddelerle doludurlar.

5. Vücudunuzun verdiği işaretlere dikkat etmemek

başı ağrıyan kadın

Bazen yeterince sıvı aldığınızı düşünürsünüz ancak aslında sıvı almayı ihmal ediyorsunuzdur. Bu süreçte yer alan pek çok faktör vardır. Bunlar yüzünden, küçük bir hata yaptığınızda belli ölçüde sıvı kaybı yaşadığınız bir noktaya gelebilirsiniz.

Sorun şu ki, vücudunuz size sinyaller yollasa da onları her zaman dikkate almaz veya size ne söylemeye çalıştıklarını anlamazsınız.

En endişe verici şey de şudur: Onların büyümesine ve kötüleşmesine izin verirseniz, siz sonunda bir sorun olduğunu fark ettiğinizde o çoktan önemli bir hasara yol açmış olur.

  • İdrar yapma kalıplarında değişiklik veya idrar yolları enfeksiyonu gibi belirtiler, vücudunuzda yeterince sıvı ve elektrolit olmadığının göstergesi olabilir.
  • Ayrıca bitmek bilmeyen baş ağrıları, susama hissi ve kas krampları da vücutta yeterince sıvı olmadığını gösteren işaretler olabilir.
  • Bazı insanların kalp ritminde düşüş ve bayılma görülebilir.

Bu semptomlar ortaya çıkarsa küçük ama sık yudumlarla bir spor içeceği içmeniz önemlidir.

Sonrasında orta şiddetli ve günden güne artan bir sıvı tüketimi planı yapmalısınız. Aşırıya kaçmamalı ve midenizi sıvıyla doldurmamalısınız.

Sıvı tüketimi konusunda yukarıda bahsettiğimiz hataları yaptığınız oluyor mu? Cevabınız evetse olabildiğince hızlı bir şekilde bu hatalardan dönmeye bakın ki bunların yaratabileceği sonuçlardan kaçınabilesiniz.

Bol miktarda enerji harcadığınız bir spor yapıyorsanız veya böyle bir işiniz varsa, vücudunuzun yeterince sıvı aldığından emin olmak için sıvı tüketimi planınızı sağlamlaştırın. Aynı tavsiye belli bir hastalığı olanlar için de geçerlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.