Son Kullanma Tarihi Geçtiğinde Asla Tüketmemelisiniz!
Bazı yiyecekler, son kullanma tarihi geçtikten sonra diğerlerine göre çok daha fazla zararlı olabilir. Sorun, bu gıdaların daha kolay çürümesidir. Böylelikle bu yiyecekler, sağlığımızı kötü yönde etkileyen çeşitli bakteri türleri ve toksinler üretmeye başlarlar.
Bu nedenle belirli ürünleri kullanmadan önce gıda etiketlerine bakmaya başlamanız oldukça önemlidir. Ayrıca, hangi yiyecek türlerinin son kullanma tarihleri geçtikten sonra kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini bilmeniz de gerekmektedir.
Bu yazıda, tarihi geçtikten sonra asla tüketmemeniz gereken 7 ana gıdayı detaylı bir şekilde sizinle paylaşmak istiyoruz. Böylece bir sonraki sefer daha temkinli olabileceksiniz.
1. Yumuşak Peynirler
Uzun süre muhafaza edilebilen sert peynirlerin aksine, yumuşak peynirlerin kendi yapısından kaynaklanan özellikleri, son kullanım tarihi geçtiğinde onları diğer peynirlerine göre çok daha güvensiz bir hale getirir.
Bu peynir çeşidi, bağışıklık sisteminde istenmeyen reaksiyonlara ve sindirim problemlerine neden olabilecek Listeria Monocytogenes gibi zararlı bakterilerin üremesi için oldukça uygun bir ortam sağlar.
Bunu da okuyun:
Son Kullanma Tarihleri Olduğunu Bilmediğiniz Yaygın Ev Eşyaları
2. Kıyma
Konu et yemek olduğunda, sıkı hijyen kurallarını ve güvenlik standartlarını aklınızda bulundurmalısınız. Bunun yanında kıyılmış et çeşitlerinin, E. Coli gibi zararlı bakterilerin bulaşma ihtimaline karşı çok daha uygun olduğunu unutmamalısınız.
Bunun nedeni ise, mikroorganizmaların büyümesi için bu tür gıdaların daha uygun bir ortam sağlaması ve bu nedenle bakterilerin gelişmesini kolaylaştırmasıdır. Etinizin son kullanma tarihi geçtikten sonra aşağıdaki bakterilerin bulaşma ihtimali yüksektir:
- E. Coli,
- Salmonella,
- Listeria monocytogenes,
- Staphylococcus aureus.
Bu bakteriler, bağırsakta tehlikeli toksinler salar ve gün geçtikçe sindirim sürecindeki etkilerini hissetmeye başlarsınız.
3. Taneli Ufak Meyveler
Olgunlaşmadan önce meyveleri dondurmalarının bir nedeni, bu meyveler çürümeye başladığında, cyclospora adı verilen bir bakterinin meyvelerin üzerinde ortaya çıkmasıdır. Bu tür bakteriler vücudunuza girdiğinde bulantı, şişkinlik ve kramp gibi birçok rahatsız edici belirtiyi beraberinde getirir.
4. Sosis ve Salam Gibi Soğuk Tüketilebilen Et Ürünleri
Sosis gibi et ürünleri, üretildikten sonra ne kadar süre geçmiş olursa olsun taze görünmelerini sağlayan bir kimyasal barındırır. Ancak son kullanma tarihi geçtiğinde bu tarz etlerin yapısı bozulmaya başlar.
Bu durum, listeris ve e. coli gibi bakterilerin bu gıdayı işgal etmesine olanak sağlar. Genel bir kural olarak, bu tarz gıdaları açtıktan sonra bir hafta içerisinde tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
5. Yumurta
Çiğ veya tarihi geçmiş yumurtanın yanlış kullanılmasından dolayı, milyonlarca gıda zehirlenmesi ve enfeksiyon vakası onlarca yıldır yaşanmaktadır.
Yumurta, tüm beslenme düzenlerinde olması gereken oldukça lezzetli bir gıdadır. Ancak bu gıdayı son kullanma tarihi geçmeden güvenli bir şekilde pişirmek hayati önem taşır. Ayrıca içerisinde yumurta içeren şu gıdaları kullanırken de dikkat ediniz:
- Mayonez
- Tartlar
- Tatlılar
- Soslar
Son kullanma tarihi geçmiş yumurta tüketmenin yol açtığı ana sorunlardan biri Samonella (zehirlenmeye neden olan bir bakteri türü) isimli bir bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonlarıdır.
6. Karides
Karidesin tarihi geçtikten sonra içeriğinde değişiklik meydana gelir. Ancak günler geçtikçe zararlı bakterilerin ve mikropların büyümesi için elverişli bir ortama dönüşür. Bu yüksek besinli gıdayı satın aldıktan hemen sonra tüketmelisiniz.
Buna ek olarak, bu gıdayı hijyen açısından elverişli ve karşılıklı bozulmaya neden olabilecek gıdalardan uzakta hazırlamanız gerekmektedir.
7. Tavuk
Tavuk, aminoasitleri ve kompleks karbonhidratları vücuda sağlaması açısından en çok önerilen yağsız etlerden biridir. Bununla birlikte, tavuk özellikle henüz pişmemişken, hijyen açısından uygun olan ve bakteri içermeyen yüzeylerle temas halinde olduğundan emin olunuz.
Tavuğu yanlış bir şekilde buzlarından çözdüğünüzde ya da son kullanma tarihinden sonra tükettiğinizde, E. Coli veya Salmonella’nın neden olduğu ciddi bağırsak enfeksiyonlarına yakalanabilirsiniz.
Artık hangi yiyeceklerin son kullanma tarihi geçtikten sonra daha fazla zarar verdiğini bildiğinize göre, yalnızca ihtiyacınız olan miktarda satın almaya, ve de son kullanma tarihi geçmeden bu yiyecekleri tüketmeye gayret edeceksiniz.
Benzer bir şekilde, zararlı patojenlerin bu gıdalara bulaşmalarını önlemek için onları en uygun koşullarda saklamaya ve depolamaya çalışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). ¿Sabes la diferencia entre la fecha de consumo preferente y la fecha de caducidad? Febrero 2022.
- Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Las fechas de consumo preferente y de caducidad en los envases de alimentos.
- Centers for Disease Control and Prevention. Foods than can cause food poisoning. Febrero 2022.
- European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens. Julio 2014.
- Food Standard Agency. Best before and use-by dates. Marzo 2021. United Kingdom Government.
- García-Hernández, Ana Ma, et al. “Bacteriemias por Escherichia coli productor de betalactamasas de espectro extendido (BLEE): significación clínica y perspectivas actuales.” Revista española de quimioterapia 24.2 (2011).
- Gravely M. Before you toss food, wait. Check it out! U. S. Department of Agriculture. Octubre 2022.
- Mayo Clinic. Infección por listeria. Febrero 2022.
- Parra, Miguel, Johny Durango, and Salim Máttar. “Microbiología, patogénesis, epidemiología, clínica y diagnóstico de las infecciones producidas por Salmonella.” Revista MVZ Córdoba7.2 (2002): 187-200.
- Rivero, Mariana A., et al. “Escherichia coli enterohemorrágica y síndrome urémico hemolítico en Argentina.” Medicina (Buenos Aires) 64.4 (2004): 352-356.
- U. S. Department of Agriculture. Before you toss food, wait. Check it out!