Soya Proteini: Sağlığınız İçin İyi mi Kötü mü?

Bu makalede, soya proteini ile ilgili tartışmaların bilimselliği olup olmadığını keşfederken, yararlarını ve olası risklerini çalışmalara göre analiz ediyoruz. Kulağa ilginç geliyor mu? Bunu kaçırmayın!
Soya Proteini: Sağlığınız İçin İyi mi Kötü mü?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Soya proteini, soya fasulyesi veya tofu veya soya sütü gibi çeşitli soya bazlı ürünler olarak farklı şekillerde tüketilebilir. Bununla birlikte, soya proteininin sağlığa yararları ile ilgili bazı tartışmalar vardır.

Veganlar ve vejeteryanlar proteinlerini soya yoluyla alırlar. Ancak, soya proteini sağlığınız için gerçekten iyi mi?

Bu makalede, konuyla ilgili bazı bilimsel araştırmaları gözden geçireceğiz.

Soyanın besin özellikleri

soya proteini özellikleri
Soya, vücudunuz için gerekli olan 9 amino asidi içerir.

Soya yüksek besin kalitesine sahip proteinler sağlar. Üstüne üstlük, vücudunuz için gerekli olan dokuz amino asidi içerir. Veganlar ve vejeteryanlar için onu temel bir gıda haline getiren de bu özelliğidir.

Pişmiş soya fasulyesi, 100 gramında 127 Kalori ve yaklaşık 12 gram protein, 5.5 gram yağ, 10 gram karbonhidrat ve aynı miktarda 4 lif sağlar.

Bunu göz önünde bulundurarak, faydalarından yararlanmanın en iyi yolu, tam soya fasulyelerini veya fermente soya fasulyesi (tempeh), miso veya tofu gibi soya yapılan ürünleri yemektir. Bu ürünlere koruyucu madde, şeker veya yağ ilave edilmez.

Soya Proteini Tozu

Özellikle liflerini ve şekerlerini ortadan kaldırmak için yağsız soya fasulyesi ile yapılan soya proteini tozundan bahsediyorsanız, 28 gram başına besin özelliklerinin olduğunu şunlar olduğunu görebilirsiniz:

  • 95 kalori
  • 1 gram yağ
  • 2 gram karbonhidrat
  • 1.6 gram lif
  • 23 gram protein
  • Önerilen günlük demir değerinin %25’i
  • Önerilen günlük fosfor değerinin %22’si
  • Önerilen günlük magnezyum değerinin %21’i

Soya tozu iyi bir protein kaynağıdır. Bununla birlikte, mineral emiliminizi azaltabilecek bir bileşen olan fitatları da içerir.

Soya proteini etrafındaki tartışmalar

tofu
Soya etrafında büyük bir tartışma vardır, sağlığınız için iyi mi yoksa kötü mü?

Soya proteinini eleştirenler bileşenlerine bakarlar: izoflavonlar ve fitoöstrojenler. Geçmişte, kanser hücrelerinin büyümesi, doğurganlık ve tiroid problemleri ile ilişkilendirilmişlerdir.

Ancak, bilim daha iyi cevaplar vermiştir.

Soya ve kanser

2010 yılında yapılan bir çalışmada, yaşamları boyunca ılımlı miktarda soya tüketen kadınların, meme kanseri geçirme riskinin, yemeyenlere göre daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır.

Aynı çalışmanın daha yüksek meme kanseri riski ile orta derecede izoflavon tüketimi arasında bir ilişki bulamadığını da belirtmek gerekir.

Soya ve doğurganlık arasındaki ilişki

Soya proteini, östrojenlere benzerlik gösteren, ancak bitkilerde üretilen ve hormon seviyeleri ile ilişkili olan fitoöstrojenlerle doludur.

Araştırmalar, soya tüketimi nedeniyle testosteronun azaltılmasını destekleyen herhangi bir sonuç bulamamıştır. Aksine, soya tüketen erkeklerde herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir.

Tiroid sorunları ve soya

Düzenli soya tüketimi ile ilgili en son endişe, tiroid problemlerinde bir artışa neden olabilmesidir.

Çalışmaların çoğu ikisi arasında doğrudan bir ilişki bulamamış olsa da, 2011’de yapılan bir çalışmada, düzenli olarak soya tüketen insanlarda gösterilen bir tür hipotiroidizm olan subklinik hipotiroidizmin ilerlemesinde bir artış bulunmuştur. Buna rağmen, kesin bir sonuca varmak için yeterli çalışma yoktur.

Hipotiroidizmden muzdaripseniz, soya alımınızı artırmaya karar vermeden önce doktorunuza danışın. Tiroid ilacınızı diyet değişikliğine göre değiştirmeniz gerekebilir.

Genetiği değiştirilmiş gıda

Son olarak, soya ürünlerinin sıklıkla genetik olarak modifiye edildiği gerçeği konusunda tartışmalar vardır. Bununla birlikte, bu tarihe kadar, genetik olarak modifiye edilmiş soya ile modifiye edilmemiş soyayı karşılaştırdığınızda olumsuz sağlık etkileri olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur.

Soya proteini faydaları

soya proteini faydaları
Soya proteini, kötü kolesterolünüzü ve meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Diyetinize soya proteinini dahil etmek birçok sağlık faydası sağlayabilir. Örneğin;

  1. Kötü kolesterolde (LDL) bir azalma ve iyi kolesterolde (HDL) bir artış.
  2. Bazı çalışmalar düzenli tüketimi meme kanseri riskinde azalma ile ilişkilendirmektedir.
  3. Düzenli tüketim prostat kanseri riskini azaltabilir.
  4. Soya, sağlık problemleri veya kişisel inanç nedeniyle hayvan proteinleri tüketmeyen insanlar için mükemmel bir bitkisel protein kaynağıdır.
  5. Menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, şu anda veriler bu noktada kesin değildir.

Soya proteini vücudunuza fayda sağlar ve günümüzde yan etkileri henüz kanıtlanmamıştır. Soya tüketiminizi artırmak istiyorsanız, doktorunuzla veya beslenme uzmanınızla konuşun. Size konuyla ilgili en iyi tavsiyeleri onlar verebilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.