Vegan Ergenler: Yükselen Bir Trend

Vegan bir ergen olmak zordur ancak bu diyet tipi, düzgün bir şekilde planlandığında ilginç faydalar sağlayabilir.
Vegan Ergenler: Yükselen Bir Trend

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2020

Vegan ergenler bazı avantajlara ve dezavantajlara sahiptirler. Bunun nedeni sadece bitkilere dayalı bir beslenmenin sağlığınızı iyileştirebilme ve optimal kilonuzu sürdürmenize yardımcı olma gücüdür. Ancak bu beslenme biçiminin halen tartışmalı olan belli özellikleri vardır. Bu nedenle, düzgün planlamazsanız belli besin eksikliklerine yol açabilir.

Peki, vegan olmakla ilgili bilmeniz gerekenler nelerdir?

Vejetaryen veya vegan olmak ne demektir?

Medyada çıkan çok sayıda yazıya (buna bu konuda verilen profesyonel konferansları da ekleyin) bakılırsa, vegan ergenlerin sayısı hiç olmadığı kadar artmaya başladı. Çocuklarla ebeveynler arasındaki anlaşmazlıkların yanında aynı zamanda bu diyetle ilgili pek çok tartışma da mevcut.

Madrid’deki  Hospital Infantil Universitario Niño Jesús’da, Endokrinoloji Servisinde görev yapan R. González Leal, veganlık ile vejetaryenlik arasındaki temel farklar şöyle:

Vejetaryen ve vegan diyetlerin en yaygın iki türünde, bir kişi hayvansal kaynaklı hiçbir şeyi yemiyor. “Vejetaryen diyetler” eti kapsamıyor ancak yumurta ve süt ürünleri tüketilebiliyor.

vegan çeşitli sebzeler ve mezeler

Kamera arkası: Vegan diyetler neden tercih ediliyor?

Kapsamlı şekilde bakılacak olursa, vejetaryen diyetin tercih edilmesinin nedeni genellikle sağlık, çevre ve hayvan haklarıyla ilişkili faktörler oluyor.

Ayrıca bazı vejetaryen kişiler, vegan beslenme modelini tercih etme sebepleriyle ilgili olarak ekonomik konulardan, dünyadaki açlıkla ilgili etik düşüncelerden ve dini inançlardan da bahsediyorlar. Vejetaryen ailelerde büyüyen pek çok kişi bu beslenme alışkanlığını çocukluğundan beri sürdürüyor.

Vegan ergenler: Endişe verici, riskli ve yükselişte olan bir realite

Vejetaryen beslenmeyi tercih etmek belli besinlerin alımında azalmaya yol açabilir. Ancak yeterli besin miktarını alabilmek için içerisinde sebzelerin, meyvelerin, tam tahıllı ürünlerin, baklagillerin, kuruyemişin ve tohumlu gıdaların yer aldığı iyi planlanmış bir vejetaryen programı takip edip eksikliklerden kaçınabilirsiniz.

Söz konusu vejetaryenlik olduğunda, şu iki popülasyonun özellikle riske eğilimli veya risk altında olduğunu unutmamalısınız.

  • İlk grup, hala gelişme döneminde olan ve alabilecekleri tüm besinlere ihtiyaç duyan çocuklar ve ergenlerdir. Bunlar özellikle amino asitleri içerir.
  • İkinci grup ise kadınlardır çünkü onlar demire daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu mineral elbette baklagillerde ve bitkisel yiyeceklerde de mevcuttur. Ancak bunlar biyolojik açıdan yararı ete göre daha azdır.

Bitkiler ve baklagiller de bolca demir içerirler. Ancak insan vücudu, bu demiri, hayvansal kaynaklı ürünlerden gelen demirle aynı şekilde özümseyemez.

avokadolu salata yiyen kadın

Vegan ergenler: Sağlık açısından bir faydası var mı?

Bu beslenme modelinin bazı faydaları olsa da, sağlığınız için zararlı olabilecek bazı tartışmalı elementlerin varlığını da görmezden gelmemelisiniz.

İşte bu açıdan baktığımızda ekleyebileceğimiz birkaç ek bilgi:

  • Düzgün bir şekilde planlandığında, vejetaryen diyetler genellikle sağlık açısından çeşitli faydalarla ilişkilendirilirler.
  • Hayvansal protein tüm temel amino asitleri içerir ancak bitkisel proteinlerde bazı amino asitler eksiktir (kısıtlayıcı). Örneğin tahılda sınırlayan amino asit olarak lizin bulunur. Baklagiller ise sınırlayıcı metiyonin ve treonin içerirler.
  • Yemek bozukluklarının başlangıcının en sık görüldüğü çağ ergenlik çağıdır.

Sonuç

Vegan veya vejetaryen beslenirken dikkat edilmesi gereken şeyler söz konusu olduğunda, Amerika Milli Tıp Kütüphanesi öne çıkar. Şunları yapmalısınız:

  • Sebze, meyve, tahıl, kuru yemiş, tohum, tam tahıl içeren farklı yiyecek türleriyle beslenin. Beslenme şekliniz izin veriyorsa bunların yanına süt ürünlerini ve yumurtayı da ekleyin.
  • Tahıl, ekmek, soya ve badem sütü gibi takviye edilmiş gıdaları ve geniş çeşitlilikte besin alabilmek için doğal meyve suyunu tercih edin.
  • Yağ, şeker ve sodyum (tuz) açısından zengin gıdalardan kaçının.
  • Tüm öğünlerinize en az bir protein kaynağını dahil edin.
  • Beslenme programınızda belli vitaminler ve mineraller eksikse takviye alın.
  • Anemiyi önlemek için B12’nin gerekli olduğunu unutmayın. Yumurta ve süt, B12 açısından zengindir. Bu nedenle veganlar yeterince B12 almakta zorlanabilirler.
  • Yiyecek paketlerinde yer alan besin içeriğiyle ilgili bilgi kutularını okumayı öğrenin. Bu kutularda ürünün içinde yer alan malzemeler ve besinsel içeriği listelenir.

Son olarak, sınırlı bir beslenme programıyla beslenirken ihtiyaç duyduğunuz tüm besinleri aldığınızdan emin olmak için bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Temas de revisión. “Alimentación vegetariana en adolescentes: pros y contras”. ADOLESCERE • Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia • Volumen V • Septiembre 2017 • Nº 3.
  • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.