Spirulina Yosunu: Sağlığa Faydalarını Keşfedin

Spirulina'yı duydunuz mu? Bu inanılmaz yosun benzeri madde sağlık, refah ve güzelliğiniz için birçok avantaj sağlar. Bu yazıda bu konuda daha fazla bilgi edinin!
Spirulina Yosunu: Sağlığa Faydalarını Keşfedin

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Spirulina yosunu ile ilgili bir şeyler duydunuz mu? Bu yosun, Mayalar ve Aztekler döneminde kullanılmıştır ve çok besleyici niteliktedir. Birçok insan bunu takviye olarak alır. Bugün size inanılmaz derecede güçlü bir eski çare olan spirulina yosunu hakkında daha fazla bilgi vermek istiyoruz.

Spirulina yosunu ve tarihçesi

spirulina yosunu faydaları

Hernán Cortés, Meksika’yı fetih günlüklerinde, Texcoco gölünün yüzeyinde büyüyen ve Aztek’ler tarafından toplanan belli bir bitki örtüsünden ve bunu yemeden önce güneşte kurutup kavurduklarından söz eder.

Yerlilerin verdikleri isim tecuitlat’tır ve “taş ürünü” anlamını taşır. Bu tür sadece yüksek mineral içeriğine sahip sularda yaşıyordu. Spirulina’nın bir gıda olarak kullanılması, Çad Gölü bölgesindeki Kanenmbu gibi diğer kültürlerin de bir parçasıydı.

Bu tür İspanya’da, Huelva’daki Parque Nacional de Doñana’da, daha özel olarak Santa Olalla gölünde bulunur. Ancak İber yarımadasına özgü değildir. Afrika’dan göç eden Flemen halkı tarafından getirilmiştir.

Spirulina yosunu, 20. yüzyılın son yarısında ticari olarak kullanılmaya başlandı. 1962’de sudaki tuz oranın konvansiyonel tarım için uygun olmadığı kurak bölgelerde yetiştirilmeye başlandı.

Yosun dense de aslında nükleik asidin bulunduğu bir merkezi ve klorofil çevresi olan bir prokaryot organizması olduğu keşfedildi. Günümüzde, kapsül ya da toz halinde çiğ olarak tüketilmekte ve diyet takviyelerinin satıldığı yerlerde bulunması kolaydır.

Spirulina’daki besin maddeleri ve diğer özellikleri

tahta kaşıkta spirulina tozu

Bu spiral şeklindeki siyanobakteriler (spirula adını bunlardan alıyor) içerdiği phycocyanin ve klorofilden dolayı maviye çalan yeşil renktedir. Genel olarak, vücudunuza çoğu maddeden daha kolay protein sağlayan şaşırtıcı bir takviyedir (ağırlığının % 57’si proteindir).

Spirulina aynı zamanda karbonhidrat, yağ, nükleik asitler, A ve B12 vitaminleri açısından mükemmel bir kaynaktır. İçerdiği bazı mineraller kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfordur.

Sağlık ve güzellik için harikadır

Genel olarak, spirulina tüketmek sağlığınız ve güzelliğiniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Başlangıç olarak, hücresel yaşlanmayı yavaşlatan bir besin takviyesidir. Buna ek olarak, beta-karoten gibi antioksidanlar da içerir. Bu nedenle göz sağlığı için çok iyidir.

Bol miktarda demir sağladığı için, anemi, yorgunluk ve mineral yetersizliği olan insanlar için harikadır. Profesyonel sporcular, yarışmalarda ve egzersizlerinde performansı artırmak için kullanır. Çünkü enerjiyi artırır ve fiziksel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.

Düşük miktarda doymuş yağlar ve esansiyel yağ asitleri içerdiği için, kilo vermeye ya da daha iyi yemeye çalışanlar için idealdir. Sanki bu yeterli değilmiş gibi, Spirulina’da neredeyse hiç kalori yoktur ve iştahınızı bastırmaya yardımcı olan bir amino asit bile içerir.

Spirulina ve sağlığa yararları

Her şeyden önce, Spirulina hem karaciğerinizi hem de akciğerlerinizi korumaya ve beslemeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, size şunlar açısından yardımcı olur:

  • Vücuda detoks yapar.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
  • Bağırsak florasını yeniler (kabızlığa iyi gelir, çünkü dışkı oluşumuna yardımcı olur).
kaşıkta spriluna tozu ve hapları

Ayrıca, sinirsel işlevleri dengede tutan ve merkezi sinir sisteminizin sağlığını geliştiren asetilkolin adlı bir nörotransmiter üretimine katkıda bulunur. Vitaminleri sayesinde, beyin hücrelerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur (örneğin büyük bir sınav öncesi için mükemmeldir).

Buna ek olarak, bu tuzlu su organizması kardiyovasküler sağlığınız için çok iyidir. Çünkü kolesterolü, trigliseridleri ve kan basıncını düşürür. Elbette, bu olağanüstü takviyenin çok daha fazla avantajı vardır. Yukarıda saydıklarımıza ek olarak:

  • Menopoz döneminde osteoporozu önler.
  • Uykuya dalmanıza yardımcı olur.
  • Romatoid artrit semptomlarını azaltır.
  • Kulak çınlamasını ve çeşitli işitme rahatsızlıklarını iyileştirir.
  • Kötü nefesi yok etmeye yardımcı olur.
  • Ağızda ülserleri ya da diğer lezyonları dezenfekte eder ve iyileştirir.

Spirulina’nın güzelliğe faydaları

dört renkte spirulina tozu

Sağlığınız için yaptığı her şeyin yanı sıra, bu bitki güzelliğiniz için de olağanüstüdür. Birincisi, içerdiği bol miktarda mineral, vitamin ve amino asit saç büyümesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, saç dökülmesine karşı savaşan insanlar için dört dörtlüktür.

Bunun yanı sıra, kırılgan tırnakları güçlendirmeye de yardımcı olur. Buna ek olarak, içeriğindeki klorofil, linoleik asitler ve E vitamini sayesinde cildi gençleştirir.

Spirulina’yı nasıl tüketmeliyim?

Spirulina takviyelerini farklı formlarda bulabilirsiniz: Kapsüller, sıvı, tabletler, boyalar ve toz. Yetişkinler için günlük alım önerisi 3 ila 5 gram arasındadır.

Kontrendikasyonlar ve yan etkiler

  • Gut ya da hiperürisemi sahibi olan insanlar, aynı zamanda hamile ya da emziren kadınların spirulina tüketmesi iyi değildir.
  • İshal, kusma, deri reaksiyonları ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu durumda tüketmeyi bırakmanız ve hemen bir doktora görünmeniz gerekir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ashraf Mahdy Sharoba. (2015). Valor nutritivo de la espirulina y su uso en la preparación de algunas fórmulas complementarias para alimentos infantiles. Diario de Procesos Agroalimentarios y Tetecnologías 2014, 20 (4), 40(6), 330–350.
    https://doi.org/10.1159/000088889

  • Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin (2009). Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804
  • Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus (2001). Parikh P, Mani U, Iyer U.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
  • The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study (2014). Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
  • Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids in health and disease, 6, 33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/
  • Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., Cysewski, G. R., … Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-54.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.