Spordan Kaçınmanızı Gerektiren 3 Durum

Egzersiz yapmak vücut için oldukça faydalıdır, bu yüzden de gerekli bir günlük alışkanlıktır. Ancak, bazı durumlar için spor yapmaktan kaçınmak en iyi karar olacaktır.
Spordan Kaçınmanızı Gerektiren 3 Durum

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2019

Egzersiz yapmak modern bir alışkanlık değildir: fiziksel aktivite toplumlar için her zaman önem taşımıştır. Ancak bazı özel durumlarda spordan kaçınmak gerekir.

Antik çağlardan beri çeşitli fiziksel aktivite programları uygulamışızdır. O zamanlardan beri, spor yapmak sağlık için hep bir öncelik olarak görülmektedir. Ayrıca estetik görüntü tutkusu güç göstergesinin bir ifade şeklidir.

Neden egzersiz yapmalısınız?

Spor, hemodinamik, hormonal, nörolojik ve metabolik değişimlere sebep olduğu için kardiyavasküler performansı artırır. Böylece solunum sisteminin işlevini de iyileştirir. Fiziksel aktiviteler sağlığınızı dengelemenizi sağlar.

Hareket halinde olmak kemik erimesini, sırt ağrılarını ve kötü duruşun sebep olacağı zararları önler. Ancak, spor aktivitelerinde bulunmak her zaman sağlıklı olmayabilir. Bu, kişinin aldığı forma ve spor yapılan koşullara bağlıdır.

Spordan ne zaman kaçınmalısınız?

kalp hastalıkları

Aşırı ya da yanlış bir şekilde egzersiz yapmanın verimli olmaktan ziyade zarar getireceği bir gerçektir. Örneğin, hipertansiyonu olan kişiler, rahatsızlığını daha kötü bir hale getireceği için aşırı spordan kaçınmalıdır. Ancak bazı özel durumlarda ise hiç spor yapmamak en iyi seçenektir.

Spordan kaçınmanızı gerektiren üç durum:

1. Uykunuzu almadıysanız

Uykusuz geçen bir gecenin ardından kendimizi uyanık tutmanın en iyi yolunun fiziksel aktiviteler yapmak olduğuna inanıyor olabiliriz.

Ama bu yanlış!

İyice dinlenmediğiniz takdirde herhangi bir egzersiz rutini uygulamak stresi artıracaktır. Ayrıca, aynı senaryoda  bağışıklık sisteminiz de bu eforu sarfetmeye hazır değildir, bu yüzden de kendini iyi savunamamaya başlar.

Enerji düşüklüğünden dolayı kaslarınızın zorlanacağını ve böylece sakatlanma riskini artıracağını söylemeye gerek bile yok. Kaslarınızı zorlamanızın sebebi gece uykunuzu iyi almış olduğunuz halinizle aynı hareket performansını gösteremeyecek olmanızdır. 

Ancak yine de egzersiz rutininizi atlamak istemiyorsanız yürüyüşe ve hafif bir koşuya çıkabilir ya da her zaman yaptığınızın yarısı kadar egzersiz yapabilirsiniz.

2. Alkol tüketiminden sonra

alkollü içkiler

Alkol, performans ile gücü ve özellikle de koordinasyonu etkiler. Alkoldeki etanol, alkol kullanıcılarının aşırı neşeli ruh halinden depresif bir moda girmesine ve bu da reflekslerin her anlamda azalmasına yol açar.

Dahası, alkolün idrar artırıcı etkisini de unutmamak önemlidir. Çünkü bu durum, fiziksel aktivite esnasında fazla sıvı kaybı yaşanmasına sebep olur. Bu da sıvılarla beraber vitamin ve minerallerin de kaybedilmesinin bir sonucudur.

Etanol ayrıca besin maddelerinin düzenli olarak emilimini engeller, bu da vücut ağırlığındaki artışı tetikleyecektir.

3. Sakatlık geçirdikten sonra

Sporcuların spor esnasında sakatlanmaları çok sık rastlanılan bir durumdur. Tipik sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Yanlış hareketler yapmak
  • Düzgün şekilde ısınmamak
  • Normalden daha fazla antrenman yapmak
  • Uygun ayakkabılar giymemek
  • Önlem almamak

Sakatlanma türleri

omurgada sakatlanma

Sporcuların en sık yaşadığı sakatlanmalardan bazıları:

  • Ağır travma. Kırık, burkulma, kesilme gibi durumları kapsar. Çarpışmadan kaynaklanan bir darbe ile ya da fazla kuvvet sonucunda yaşanabilir.
  • Tendonların fazla kullanılması ya da enflamasyon oluşması gibi aşırı yüklenmeden kaynaklanan sakatlıklardır. Bunlar genellikle bir rutin çok fazla tekrarlandığında yaşanır.

Belirtileri

Sakatlanmanın en yaygın belirtilerinden bazıları:

  • Keskin bir ağrı ya da dokunmayla acı duymak
  • Sertlik ve enflamasyon
  • Hareket edememek
  • Kırık ya da çatlak

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz spor yapmayın.

Bunun yanı sıra bir doktora görünmeniz de gerekir. Sonrasında antrenörünüzü sakatlığınız konusunda bilgilendirmeli ve adım adım tedavi egzersizlerine başlamalısınız.

Egzersiz yapanlar için tavsiyeler

  • Fazla çaba gerektiren fiziksel aktivitelerde spor uzmanlarının denetimi altında spor yapın.
  • Güce odaklanmaktansa tekniğe dikkat edin, yanlış yapıldığı sürece ağır bir ağırlık kaldırmanın hiçbir faydası olmayacaktır.
  • İstikrarlı olun ve kendinize yüklenmeyin, kısa sürede çok fazla egzersiz yapmak belli bir zaman sonra alacağınız sonuçları size vermeyecektir.
  • Isınma hareketleri yapın. Sakatlıkları önlemek ve performansı artırmak için spor yapmaya başlamadan önce esneme hareketleri yapmak çok önemlidir.
  • Kilo vermek istiyorsanız bir aerobik rutiniyle başlayın. Buna ek olarak kaslarınızı güçlendirmek için ağırlık kaldırmak da önemlidir.
  • Vitamin ve mineral bakımından zengin, dengeli bir beslenme düzeniniz olsun.
  • Bol su için, çünkü fiziksel efordan sonra vücudun kendini toparlamasının tek yolu budur.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.