Stresi Doğru Bir Şekilde Yönetmek Mümkündür
Stresi yönetmek oldukça karmaşıktır ve bu sorunla yanlış bir şekilde başa çıkmaya çalışmak, daha fazla stres yaratan bir döngüye girmenize neden olur.
Karmaşık ve stresli durumlar, nasıl başa çıkabileceğinizi bilmediğiniz zamanlarda sizi yavaş yavaş tüketebilir. Bu yüzden stresi nasıl doğru bir şekilde yöneteceğinizi öğrenmeniz gerekiyor.
Belirli bir stres düzeyi, sınavlar ya da iş ortamındaki sorumluluklar açısından faydalı olabilir. Fakat bu stres, kontrol edilmediğinde zararlı bir hal alır. Ancak endişelenmeyin, stresi yönetmenize yardımcı olacak bazı teknikler ve alışkanlıklar, bu durumu kontrol altına almanızı kolaylaştıracak.
Stresin Sebep Olduğu Problemler ve Stresi Yönetmek
Stres, vücudun zor ve karmaşık durumlara karşı verdiği normal bir tepkidir. Dr. Hans Selye, stresli durumlarla karşı karşıya geldiğimizde ortaya çıkan üç aşamayla stresi tanımlıyor:
1. Telaş
Bu, tehlikeli ve zor durumlara verilen ani tepkidir. Kalp atışınız hızlanır, kortizol hormonunda ve tepki vermenizi sağlayan adrenalin hormonunda artış gözlenir.
2. Direnç
İlk etkiden sonra vücudun rahatlaması ve normale dönmesi olasıdır. Fakat sorunun üstesinden gelemediğiniz durumlarda vücut uyanık kalmaya devam eder ve yüksek kan basıncına ve hormon seviyesine alışır.
3. Tükenme
Stresin kronikleşmeye başladığı durumlarda vücut savaşmak için bütün rezervlerini kullanır. Bu durumda, bazı duygusal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkar:
- Yorgunluk
- Depresyon
- Tükenmişlik
- Kaygı
- Bağışıklığın düşmesi
- Sindirim sistemi problemleri ve kalp damar hastalıkları
Stresli durumlar bazen kaçınılmaz olabilir. Fakat başa çıkmanın bir yolunu bulursanız, stresin olumsuz sonuçlarından kurtulabilir ya da yaşadığınız stresi en aza indirgeyebilirsiniz.
Stresi Nasıl Yönetebilirsiniz?
Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), stresin birçok türü olduğunu ve her insanın stresi yönetmek için kendi yöntemini bulması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle stresle başa çıkmanın ilk kuralı, stresin ana nedenlerini keşfetmektir.
Sizi strese sokan şeylerden bir süreliğine uzak durun
İlk olarak sizi strese sokan durumu belirledikten sonra, bu durumdan kendinizi olabildiğince uzaklaştırın. Çözülmesi gereken bir problemden kaçmıyorsunuz, sadece ruhsal bir mola verdiniz.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Stresin Olumsuz Etkilerini Anlamak
Egzersizle Stresi Yönetmek
Yaptığınız egzersizler, stres ve kaygı ile ilgili süreçleri düzene sokmanıza yardımcı olur. 10 yıl boyunca 288 aile üzerinde yapılan bir araştırma; egzersiz yapan insanların, yapmayanlara göre daha az kaygı duyduğunu ve stresle çok daha kolay başa çıkabildiğini göstermiştir.
Gün içinde yapılan egzersizin vücudunuza etkileri şu şekildedir:
- Egzersiz sırasında vücudunuz için doğal bir ağrı kesicisi olan endorfin salgılanır.
- Hormonal aktivite egzersizle birlikte düşer. Bu da, stres hormonu olan kortizolün vücudunuzda daha az salgılanması anlamına gelir.
- Egzersiz aynı zamanda uyumanıza yardımcı olur, böylece zihniniz ve beyniniz dinlenmiş olur.
Yürüme, dans etme, bisiklete binme gibi günlük egzersiz rutinleri de stresi yönetmenize yardımcı olabilir.
Ayrıca göz atabilirsiniz: Daha İyi Bir Uyku İçin Doğal Reçete
Stresi Yoga ile Kontrol Altına Alın
Yoga, stresi doğru bir biçimde yönetmenize yardımcı olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz egzersizlerin yanı sıra, yapılan araştırmalar, yoganın antidepresan ve anksiyolitik (anksiyete karşıtı) etkisi olduğunu ve zihni rahatlattığını gösteriyor.
Bunun yanı sıra, yoga odaklanma becerinizi geliştirir, zihinsel olarak stresten uzaklaşmanızı sağlar. Uygun bir yer bulun ve günde birkaç dakikanızı yoga yapmaya ayırın.
Meditasyon ile Stresi Yönetin
Meditasyon, bedeninizin ve zihninizin rahatlamasına yardımcı olur. Nefes tekniklerine ve ortama odaklanmanız, sizi bir süre de olsa stres dolu durumlardan uzaklaştırır ve farklı bir bakış açısı geliştirmenizi sağlar.
Stesi Yönetmek İçin Doğal Antidepresanları Deneyin
Kedi otu, yeşil çay ve melisa gibi çeşitli bitki infüzyonlarının stresi azaltan etkileri kanıtlanmıştır.
Sizi İyi Hissettiren İnsanlarla Keyifli Aktiviteler Yapın
Sosyalleşme, doğru kullanıldığında kaygıyı yok etmek için oldukça güçlü bir araçtır.
Sonuç olarak, zihninizi temizlemenize yardımcı olan herhangi bir aktivite stresi doğru bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır. Dikkatinizi problemlerinizden daha farklı yerlere odakladığınız takdirde, daha huzur dolu bir zihne sahip olabilirsiniz.
Ayrıca, müzik dinlemek, yeni yerler görmek, resim yapmak, bir şeyler yazmak ve el sanatlarıyla uğraşmak gibi zihninize ve bedeninize iyi gelecek aktiviteler yapabilirsiniz. Farklı ve keyifli şeyler yapmak sizi stresten uzaklaştırır.
Eğer bunların hiçbiri işe yaramıyorsa, profesyonel bir yardım almak en doğru seçenek olacaktır. Çünkü terapistler stresi yönetme konusunda size yardımcı olmaya her zaman hazırdır, sizin için en doğru yolun ne olduğuna onlar karar verebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Stressand the General Adaptation Syndrome. Hans Selye. Professor and Director of the Institute of Experimental Medicine and Surgery, Universite de Montreal, Montreal, Canada. British MEdical Journal. (1950). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2038162/pdf/brmedj03603-0003.pdf
- Regular exercise, anxiety, depression and personality: A population-based study.Department of Biological Psychology, Vrije Universiteit, Amsterdam, The Netherlands. Volume 42, Issue 4, (2006), Pages 273-279. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743505002331
- A systematic review of randomised control trials on the effects of yoga on stress measures and mood. Michaela C.Pascoea, . Institute of Neuroscience and Physiology, Dept. of Clinical Neuroscience and Rehabilitation, Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg, Sweden. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002239561500206X
- Formulations of dietary supplements and herbal extracts for relaxation and anxiolytic action: Relarian. Department of Biology, Adelphi University, Garden City, NY. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19865069
- Neurochemical and behavioral effects of green tea (Camellia sinensis): a model study. Mirza B, Ikram H, Bilgrami, Haleem DJ, Haleem MA.(2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625424
- The effect of mirthful laughter on stress and natural killer cell activity. Indiana State University School of Nursing, Terre Haute, Ind., USA. (2003). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12652882
- Los distintos tipos de estrés. Retrieved 14 January 2021, from https://www.apa.org/centrodeapoyo/tipos
-
Tan, S. Y., & Yip, A. (2018). Hans Selye (1907–1982): Founder of the stress theory. Singapore medical journal, 59(4), 170.