Stresle Savaşan 7 Adaptojenik Bitki

Adaptojenik bitkiler, vücudun stresin etkilerine tepkisini iyileştirmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir. En çok tavsiye edilenler hangileri?
Stresle Savaşan 7 Adaptojenik Bitki
Franciele Rohor de Souza

tarafından incelendi ve onaylandı. Eczacı Franciele Rohor de Souza.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

“Adaptojenik bitkiler” veya basitçe “adaptojenler” olarak adlandırılanlar, stresin etkileriyle mücadele edebilen özellikleri nedeniyle birçok tüketicinin dikkatini çekmektedir. Özellikle bileşenleri, artan kortizolün neden olduğu fiziksel ve zihinsel semptomlara karşı direncin artmasını sağlar.

Aslında, Nutrients dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, bu bitkilerin kronik yorgunluk, bilişsel bozulma ve bağışıklık korumasının tedavisinde fayda sağladığını açıklıyor. Bu nedenle, sağlığı teşvik etmek için iyi bir ek olarak kabul edilirler. Peki, en iyi seçimler nelerdir? Bir bakalım?

Stresle mücadele için en iyi adaptojenik bitkiler

Stres, fiziksel veya duygusal bir gerginlik hali olarak tanımlanır. Daha kesin olmak gerekirse, önemli bir meydan okuma veya çaba gerektiren durumlara vücudun tepkisidir.

Bazı açılardan bu gibi tepkilerin ortaya çıkması, tehlikeli durumları önlemeye veya uygun şekilde yanıt vermemize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, aşırıysa, sağlığımızı yalnızca duygusal düzeyde değil, aynı zamanda organik düzeyde de etkileyebilir.

EXCLI Journal’daki bir incelemede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, kalıcı varlığı, diğerlerinin yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve nörolojik problemler riski ile ilişkili kortizol gibi hormonların üretimini artırır.

Bu nedenle, özellikle düzenli olarak ortaya çıkma eğilimindeyse, stresi doğru bir şekilde yönetmeyi öğrenme ihtiyacı oluşur. Bunu yapmak için adaptojenik bitkiler de dahil olmak üzere çok çeşitli stratejiler vardır.

Onlar hakkında her şeyi bugün bizimle öğrenin!

1. Kore ginsengi

Kore ginsengi (Çin ginsengi, Asya ginsengi veya Panax ginsengi olarak da adlandırılır), geleneksel tıpta en popüler adaptojenik bitkilerden biridir. Hem stresle mücadele etmek hem de enerji seviyelerini yükseltmek için kullanılır.

Bununla ilgili olarak, Ginseng Araştırmaları Dergisi’nde paylaşılan araştırma, bitkinin sempatik sinir sisteminin işleyişini stabilize ettiğini ve yüksek düzeyde stresli kişilerde bilişi geliştirdiğini bildirdi.

Bu arada, 2017’de paylaşılan başka bir çalışma, bu çeşitliliğin stres kaynaklı hastalıklara (diğerlerinin yanı sıra diyabet, kardiyovasküler bozukluklar, anksiyete, depresyon) karşı terapötik bir ajan olarak hareket ettiğini açıklıyor.

Adaptojenik bitkiler.
Ginseng, doğal ilaçlar arasında stresle mücadele etmeyi amaçlayan klasik bir bileşendir.

Nasıl kullanılır

  • Kore ginsengi takviyeleri, toz halinde ve özler, tentürler ve çaylar olarak mevcuttur. Çoğu zaman, üreticiler günde 5 ila 8 gram arasındaki dozajları önerir.
  • Ancak bu her duruma göre değişebilir. Bu nedenle, ürün prospektüsüne başvurmak önemlidir.

Daha fazlasını buradan okuyun: Kardiyak Stres Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

2. Eleutherococcus senticosus

Halk arasında Sibirya ginsengi olarak adlandırılır, ancak bir ginseng çeşidi değildir . Genellikle adaptojenik bir bitki olarak kullanılan odunsu bir çalıdır.

Chinese Journal of Physiology tarafından paylaşılan randomize kontrollü bir çalışmada, bu bitki ile takviye, rekreasyonel olarak eğitilmiş erkeklerde artan dayanıklılık kapasitesi, artan kardiyovasküler fonksiyon ve glikojen tasarrufu ile ilişkilendirildi.

Araştırma hala sınırlı olsa da, şimdiye kadarki bulgular Eleutherococcus senticosus’un vücudun strese tepki verme yeteneğini gerçekten geliştirdiğini gösteriyor.

Nasıl kullanılır

  • Şu anda, Sibirya ginsenginin güvenli dozunun ne olduğuna dair geçerli bir bilgi yok. Takviyeler genellikle Andrographis ve Ekinezya gibi diğer bitkilerle bir karışımdır. Tüketim önerileri için hekime danışmak önemlidir.

Not: Önceden teşhis edilmiş kalp hastalığı veya hormonal bozukluklar varsa bu takviyeden kaçınılmalıdır. İlaç kullanıyorsanız da durum böyledir.

3. Maral kökü

Maral kökü (Rhaponticum carthamoides), bol miktarda antioksidan ve besin maddesi konsantrasyonu nedeniyle halk arasında kullanılmıştır. Fitokimyadaki araştırmalar , özlerinin uzun vadeli stres direncini güçlendirmeye yardımcı olduğunu detaylandırıyor. Ek olarak, vücudu fiziksel efordan sonra toparlanması için uyarır.

Nasıl kullanılır

  • Bitki ek formda mevcuttur: kapsüller, tentürler veya sıvı özler. Genellikle stresle savaşan başka bir adaptojenik bitki olan Rhodiola Rosea ile kombinasyon halinde gelir.
  • Dozaj, bitki uzmanına veya üreticiye danışılmalıdır.

4. Şisandra

Schisandra (Schisandra Chinensis), geleneksel Çin tıbbında stres ve duygudurum bozukluklarına karşı kullanılan adaptojenik bitkilerden biridir. Meyvesine manolya meyvesi denir. Scientific Reports’ta paylaşılan bir hayvan çalışması, bu semptomlara karşı etkilerini desteklemektedir.

Özellikle araştırmacılar, bu bitkinin özü ile takviyenin, kronik öngörülemeyen hafif stresin (CUMS) neden olduğu depresyon ve bilişsel bozulmayı azaltmaya yardımcı olduğunu gözlemledi.

Nasıl kullanılır

  • Bitki tentürler, kapsüller ve çay halinde mevcuttur. Meyveleri infüzyon olarak da hazırlanabilir. Bunun için 5 gramını bir bardak suda (250 mililitre) kaynatın.

5. Bufera veya Hint ginsengi

Bufera veya Hint ginsengi veya Ashwagandha belki de en iyi bilinen bitkisel adaptojenlerden biridir. Tüketimi stres, kronik yorgunluk ve uykusuzluğun azaltılması ile ilişkilidir.

The Cureus Journal of Medical Science’da paylaşılan bir araştırma, Ashwagandha’nın sulu kök ekstresinin stres ve kaygıyı azaltmada yararlı olduğu sonucuna varmıştır. Aynı zamanda doğal bir enerji verici olarak kabul edilir.

Nasıl kullanılır

  • Bitki kapsül, toz veya çay olarak satın alınabilir. Genel olarak önerilen maksimum doz günde 3 gramdır. Ek olarak, bir seferde 2 ayı geçmemek üzere ihtiyatlı tüketim tavsiye edilir.
Ashwagandha bitkisi.
Bu bitki Ayurveda tıbbında o kadar güçlü bir varlığa sahiptir ki, vücut gençleştirme için bir bileşen olarak kabul edilir.

6. Maca

Maca ( Lepidium meyenii ) Peru’dan gelen bir köktür. Halk hekimliğinde doğal bir cinsel ve enerjik canlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca Peru ginsengi denir.

Aslında, Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp aracılığıyla, bir adaptojen olarak büyük potansiyele sahip olduğu ve çeşitli hastalıkların önlenmesinde nutrasötik olarak umut verici özelliklere sahip olduğu bildirildi.

Nasıl kullanılır

  • Maca tozu günde 5 ila 15 gram arasında değişen dozlarda tüketilir. Suda, meyve sularında seyreltilebilir. Bu arada, kapsüller genellikle günde 3 ila 5 birim alınır. Her kapsül yaklaşık 500 mg içerir.

7. Rhodiola

Rhodiola (Rhodiola Rosea), Avrupa ve Asya’nın daha soğuk bölgelerinde yetişir. Besin kalitesi ve adaptojenik özellikler kazandıran biyoaktif bileşikleri ile öne çıkar.

Tüketimi, sinir ve bağışıklık sistemlerinin işlevlerini uyarır, bu da stres faktörlerine karşı tepki kapasitesini artırabileceği anlamına gelir. Ayrıca kortizol üretimini düzenlemeye yardımcı olur.

Nasıl kullanılır

  • Bu bitki tabletlerde mevcuttur. Kahvaltıdan yaklaşık 15 dakika önce günde bir tane alınması önerilir. Ekstrakt (günde 1 ml) veya çay (günde 2 veya 3 kez alınması uygundur) şeklinde de elde edilebilir.

Adaptojenik bitkilerin strese karşı güvenli tüketimi için öneriler

Stres için adaptojenik bitkiler içeren ilaçlar olası yan etkilerden ve kontrendikasyonlardan arınmış değildir. Bunlar kişiden kişiye değişebilir.

Bununla birlikte, genel olarak, önceden teşhis edilmiş bir hastalık varsa dikkatli olunmalıdır. Eğer öyleyse, doktor takviyeleri almanın güvenli olup olmadığına karar verecektir.

Başka ilaçlar alıyorsanız da dikkatli olunmalıdır. Bazen bitkiler etkilerini artırabilir veya azaltabilir, bu da tehlikelidir.

Özetle, aşağıdaki kişiler bunları almamalıdır:

  • Çocuklar
  • Kemoterapi görenler
  • Hamile ve emzirenler
  • Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar
  • Kronik kalp hastalığı olan kişiler
  • Ameliyat olmak üzere olan hastalar
  • Antikoagülan veya antidepresan tedavisi gören kişiler.

Bu tür bir takviye almanın en güvenli yolu, bir doktor veya bitki uzmanı ile önceden bir konsültasyon yapmaktır. İstenmeyen etkiler hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirebilirler.

Tabii ki, sadece önerilen dozu almak gerekir. Aşırılıklar mide rahatsızlığı, mide bulantısı ve kusma gibi zehirlenme belirtilerine yol açabilir.

Stresi azaltmak için diğer stratejiler

Adaptojenik bitkiler ve türetilen takviyeler, stresle başa çıkmak ve enerji seviyelerini artırmak için faydalı tamamlayıcılardır. Bununla birlikte, buna ek olarak, dengeli bir diyet, fiziksel egzersiz ve yoga veya meditasyon gibi rahatlama tekniklerini içeren sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeniz önerilir.

Bütün bunlar birlikte bedeni ve zihni zorlu durumlara veya değişikliklere hazırlamak için çok önemlidir. Ayrıca bitkiler gibi diğer hastalıkların önlenmesine de yardımcı olabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861. Published 2021 Aug 20. doi:10.3390/nu13082861
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057-1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Baek, J. H., Heo, J. Y., Fava, M., Mischoulon, D., Choi, K. W., Na, E. J., Cho, H., & Jeon, H. J. (2019). Effect of Korean Red Ginseng in individuals exposed to high stress levels: a 6-week, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of ginseng research, 43(3), 402–407. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2018.03.001
  • Lee, S., & Rhee, D. K. (2017). Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of ginseng research, 41(4), 589–594. https://doi.org/10.1016/j.jgr.2017.01.010
  • Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.
  • Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. In Phytochemistry (Vol. 70, Issue 7, pp. 842–855). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2009.04.008
  • Yan T, He B, Wan S, et al. Antidepressant-like effects and cognitive enhancement of Schisandra chinensis in chronic unpredictable mild stress mice and its related mechanism. Sci Rep. 2017;7(1):6903. Published 2017 Jul 31. doi:10.1038/s41598-017-07407-1
  • Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496. doi:10.1155/2012/193496
  • Li Y, Pham V, Bui M, et al. Rhodiola rosea L.: an herb with anti-stress, anti-aging, and immunostimulating properties for cancer chemoprevention. Curr Pharmacol Rep. 2017;3(6):384-395. doi:10.1007/s40495-017-0106-1
  • Anghelescu IG, Edwards D, Seifritz E, Kasper S. Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review. Int J Psychiatry Clin Pract. 2018 Nov;22(4):242-252. doi: 10.1080/13651501.2017.1417442. Epub 2018 Jan 11. PMID: 29325481.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.