Meyan Kökü - Midenizi Yatıştırmak İçin Bir Çare

Meyan kökü, uzun süre rahatsızlık yaşayan sindirim sistemini takviye olarak doğal tıpta kullanılmaktadır. Ancak, bazı kontrendikasyonları bulunmaktadır ve herkes için önerilmemektedir. Hakkında neleri bilmelisiniz?
Meyan Kökü - Midenizi Yatıştırmak İçin Bir Çare

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Meyan kökü, Latince ismiyle Glycyrrhiza glabra, uzun süren çeşitli tipteki rahatsızlıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Gıda endüstrisi, bu bitkiyi tatlandırıcı olarak kullanmaktadır ve tatlı yapıda bir tadı olması sebebiyle bazı ilaçların tadını yumuşatmak amacıyla da kullanılmaktadır.

Bitki çayı, kapsül, özü veya takviye gıda formunda da bulabilirsiniz. Amacı sindirim sistemi rahatsızlıklarını, menopoz bağlantılı belirtileri, enfeksiyonları ve benzer diğer rahatsızlıkları hafifletmektir.

Tamam, ama güvenli mi? Beklenen özellikler konusunda etkilin olduğuna dair bir kanıt var mı? Bu hastalıkları tedavi etmek amacıyla meyan kökü kullanımının etkisi konusunda yeterli kanıt yoktur. Ancak bazı çalışmalar, sindirim rahatsızlıkları için takviye olarak alınmasını desteklemektedir.

Ayrıca bu yazımızı da okuyunuz: Balgam Söktüren Ev Yapımı Öksürük Şurubu

Meyan kökünün özellikleri

İlk olarak, meyan kökünün özelliklerini inceleyelim. Acta Pharmaceutica Sinica B dergisinde yayınlanan bilgiye göre, bu bitki 20’den fazla triterpenoid ve neredeyse 300 adet flavonoid içermektedir. Aşağıdakiler farmakolojik içeriklerini açıklayabilir.

Bazı özellikleri:

Şimdilik, buna dayanarak çok kısıtlı sayıda kanıt bulunmaktadır ve hala meyan kökü hakkında çalışmalar sürmektedir. Ancak, bazı araştırmacılar etkisinin erişilebilir etkili ilaçların geliştirilmesinde gelecek için ümit verici olduğunu önermektedir.

meyan kökü şekerlemeleri
Meyan kökünün tatlı oluşu gıda endüstrisi için de istek duyulan olmasını sebep olur.

Meyan kökü mide rahatsızlığını yatıştırabilir.

Meyan kökünün içeriğinde bulunan flavonoidler gibi kimyasallar ile ilgili şişkinliği azalttığı ve gastrointestinal problemleri yatıştırmayı hızlandırdığı konusunda ortak bir inanç vardır. Bu konu hakkında somut bir kanıt yoktur ancak, bazı çalışmalarda ilginç bulgular ortaya çıkmıştır..

Örneğin, Evidence-Based Complementary ve Alternative medicine (Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif İlaçlar) isimli tıbbi dergide yayınlanan ikili kör çalışmaya göre; Meyan kökünde içerdiğini glabridin ve glabrene flavonoidleri, bulantı, karın ağrısı ve mide yanması gibi mide rahatsızlıklarını yatıştırmaya yardımcı olmuştur.

Aynı zamanda, Phytotherapy Research(Fitoterapi Araştırmaları) dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, köklerde bulunan  glycyrrhizinic asit Antienflamatuvar ve bağışıklık tetikleyici özellikleri ile H. Pylori bakterisiyle savaştığı  belirtilmiştir. Bu mikroorganizma, ülser gibi çeşitli sindirim bozukluklarına sebep olmaktadır.

Bu durum ayrıca The Brazilian Journal of Infectious Diseases(Brezilya Enfeksiyon Hastalıkları – Brezilya Dergisi)yayınlanan bir klinik denemede  de kanıtlanmıştır. Bu araştırmada, 120 kişi standart tedavilerini meyan kökü özü ekledikten sonra H. Pylori bakterisinin yok edilmesinde pozitif etkileri görmüştür.

Kontrendikasyonları

Meyan kökünü, sindirim problemlerine karşı takviye gıda olarak uygun dozu almak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ek olarak, doktorunuz herhangi bir kontrendikasyon veya muhtemel ilaç etkileşimini tespit etmenize yardımcı olacaktır.

National Center for Complementary ve Integrative Health (NCCIH)  derlenen bilgiye göre, kimse meyan kökünü uzun süre veya aşırı tüketmemelidir. Aşırı kullanım yüksek kan basıncına, düşük potasyum seviyelerine ve kalp ve kas bozukluklarının artmasına neden olabilir.

Hamilelik döneminde tüketimi önerilmemektedir. Ayrıca, diüretik ilaçlar kullanırken meyan kökü takviyesi alımı kalp zarar verebilir. Diğer muhtemel ilaç etkileşimleri aşağıdadır:

  • Kalp atışını düzenleyen ilaçlar
  • Potasyum oranını düşürenler
  • Kan incelticiler varfarin gibi
  • Östrojen hormon tedavisi, ve doğum kontrol hapları
  • Kortikosteroidler

Mide yanması için, meyan kökünün faydaları, bu riskler ve yan etkiler dışında ölçülmelidir.

Mide rahatsızlıkları meyan kökü kullanılarak nasıl yatıştırılır?

Bu günlerde, meyan kökünün çiğneme tableti, sıvı özleri, kapsülü, tozu ve doğal formu bulunmaktadır. Sıklıkla insanlar son versiyonu kullanırlar. Ancak, muhtemel yan etkilerden kaçınmak için kararında bir miktar tüketilmelidir.

Mide rahatsızlığınızı yatıştırmak için, içtiğiniz herhangi bir doğal içeceğe (sıcak su çok iyidir) meyan kökü özü sıvısı ekleyin. Mide yanmanızı yatıştırmak için, birkaç damla meyan kökü özü sıvısını direkt olarak dilinizin üzerine damlatabilirsiniz.

Her koşulda, sindirim sistemi sorunları için ilk seçenek tedavi olmadığını aklınızda bulundurunuz. Bu sebeple, eğer bir sindirim sistemi sorununuz var ise doktorunuza danışınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wang, L., Yang, R., Yuan, B., Liu, Y., & Liu, C. (2015, July 1). The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica B. Chinese Academy of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005
  • Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi:10.1155/2012/216970
  • Hosseinzadeh, H., & Nassiri-Asl, M. (2015, December 1). Pharmacological Effects of Glycyrrhiza spp. and Its Bioactive Constituents: Update and Review. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5487
  • Hajiaghamohammadi, A. A., Zargar, A., Oveisi, S., Samimi, R., & Reisian, S. (2016). To evaluate of the effect of adding licorice to the standard treatment regimen of Helicobacter pylori. Brazilian Journal of Infectious Diseases20(6), 534–538. https://doi.org/10.1016/j.bjid.2016.07.015

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.