Tekrarlayan Kalça Ağrısı ve Olası 6 Sebebi
Yinelenen kalça ağrısı, tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi durumlara bağlı olabilir. Ancak bu tip bir ağrıya, kötü duruş veya aşırı gerilme de neden oluyor olabilir.
İster inanın ister inanmayın, kalça ağrısı, özellikle de son 60 yılda, doktora gitmenin en yaygın nedenlerinden biri olmuştur.
Kalça ağrısı yaşamın her evresindeki insanları etkiliyor olmasına rağmen, tekrar eden kalça ağrısını genelde yetişkinler çekmektedir.
Bu rahatsızlık, kalçayı çevreleyen eklemlerde yoğun bir ağrı var gibi hissettirmektedir. Buna ek olarak, neredeyse her zaman hareketi zorlaştırıcı bir ağırlık hissi vardır.
Bazen semptomlar karın ve bel altına kadar uzanır. Bu durum, gündelik işleri tamamlamayı imkansız bir hale getirebilir.
Ateşli hastalıklar, travmalar ve eklem parçalanması, kalça ağrısının ortaya çıkması ile ilişkili temel faktörlerdir.
Ancak birçok kişi bu ağrıyı tetikleyen nedenlerin farkında olmadığı için, en yaygın olanlardan bazılarına göz atmak istiyoruz.
1. Duruş Bozukluğu
Duruş bozukluğu, yürüme ve oturma şekli, hem majör hem de minör kalça ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir.
Bu ağrı, bir pozisyonda uzun süre kalmanın bir sonucudur. Bu da, tahmin edebileceğiniz gibi kasları ve eklemleri etkiler.
Bazı sandalyelerin şekli, yüksek topuklu ayakkabılar veya bazı fiziksel aktivite çeşitleri de güçlü etkilere neden olabilir.
Bu yazımızı da okuyun:
2. Kalça Bursiti
Bursit; kemikleri, kasları ve tendonları destekleyen küçük sıvı dolu keselerin şişmesini içeren iltihaplı bir durumdur. Bursa; diz, omuzlar ve kalçalar gibi büyük eklemler etrafında yer alan küçük keselerdir.
Bursa keseleri, eklem hareketi sırasında sürtünmeyi azaltmakla görevlidir. Sürekli olarak travmaya maruz kaldıkları zaman, kalça ağrısının tekrarlanmasına sebep olurlar.
3. Osteoartrit
Osteoartrit, kemiklerin ve eklemlerin iltihaplanmasını içeren bir durumdur. Sürtünmeden korunan kıkırdağın kademeli olarak bozulmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkar.
Bu durum vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Fakat, sıklıkla elleri, dizleri ve kalçaları etkilemektedir.
Semptomlar artan bir derece ile belirir. Çeşitli ilaçlarla kontrol edilebilmelerine rağmen, kesin bir tedavisi yoktur.
Osteoartrit kalçanın ön eklemlerinde ve kasıkta görülür. Bu, şiddetine göre değişen iltihaba ve ağrıya neden olur.
4. Kalça Çatlakları
Kalça çatlakları, anında tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumdur. Bunun nedeni, hareketliliği kalıcı olarak etkileyebilmesi ve aşırı durumlarda ömür boyu sizi tehdit eden komplikasyonlara neden olmasıdır.
Kalçada kırık ve çatlak ihtimali yaşlandıkça artmaktadır. Bunun nedeni, vücudun besin maddelerini emme güçlüğü çekmesi ve iskelet sisteminin gücünü giderek kaybetmesidir.
Yine de, bu durum daha erken bir yaşta da başınıza gelebilir. Sebebi is kronik bir durumun gelişmesi veya bir takım travmalar olabilir.
5. Tendinit
Tendinit, kasları kemiğe bağlayan tendonların iltihaplanması durumudur.
Bu vücudun herhangi bir tendonunda olabilir. Fakat en çok dirseklerde, dizlerde ve kalçalarda görülür.
Tendinitten en fazla etkilenenler genellikle sporcular ve yüksek düzeyde fiziksel egzersiz yapanlardır. Fakat, aynı zamanda bir travmaya veya hastalığa karşı bir tepki olarak da oluşabilir.
Kalça bölgesinde tendinit olduğunda, bu durum ilyak kasının tendiniti olarak bilinir. Bu tür bir tendinit, bazen rahatsız edici ve ani bir patlama hissine ve bazı hareketler sırasında ağrıya neden olur.
6. Siyatik
Siyatik, siyatik sinirindeki rahatsızlıktan veya iltihaptan kaynaklanır. Siyatik siniri, vücuttaki en büyük sinirdir. Bu sinir zarar gördüğünde sırtın alt kısmından kalçaya ve bacağın arkasına kadar uzanan bir ağrıya neden olur.
Siyatik, genellikle başka hastalıkların bir belirtisi olduğu için, bir hastalık olarak kabul edilmez. Bel fıtığı, spinal stenoz ve dejeneratif disk hastalığı bunlardan bazılarıdır.
Siyatik, kalça ağrısı ile birlikte ayaklarda ve bacaklarda karıncalanmaya neden olur. Ancak dinlenme, ağrı kesici ve bazı germe egzersizleri iyileşmeyi hızlandırabilir.
Genel olarak, yinelenen kalça ağrısının nedeni vakaya göre değişir. Her zaman ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Özellikle ağrı tekrar ediyorsa, tıbbi müdahale ve fizik tedaviye başvurmak çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Enseki, K., Harris-Hayes, M., White, D. M., Cibulka, M. T., Woehrle, J., Fagerson, T. L., … Torburn, L. (2014). Nonarthritic Hip Joint Pain. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2014.0302
- Souza, R. B., & Powers, C. M. (2009). Differences in Hip Kinematics, Muscle Strength, and Muscle Activation Between Subjects With and Without Patellofemoral Pain. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2009.2885
- STANISH, W. D., RUBINOVICH, R. M., & CURWIN, S. (1986). Eccentric Exercise in Chronic Tendinitis. Clinical Orthopaedics and Related Research. https://doi.org/10.1097/00003086-198607000-00014
- Lavalle Montalvo, C. (2010). Osteoartritis. Rrevista Medica UNAM. https://doi.org/10.4067/S0370-41061981000500001