Süt Dişinin Yeniden Konumlandırılması
Yerinden çıkan bir süt dişinin yeniden konumlandırılması, bir diş hekiminin, örneğin bir darbe nedeniyle sallanan veya yerinden çıkan bir dişi, diş eti yuvasına tekrar aşıladığı bir tedavidir. Amaç o dişin, dişeti ile yeniden bağ lifleri oluşturması ve tekrar yerini tutabilmesidir.
Genel bir kural olarak, süt dişleri olarak da adlandırılan geçici dişlerde, yeniden konumlandırmalar avülsiyon tedavisi olarak yapılır. Bir diş avülsiyonu, bir dişin yuvasından genellikle bir darbe ile tamamen çıkmasıdır. Çoğunlukla, en çok etkilenen dişler üst orta kesici dişlerdir.
Çocuklarda mümkün olan en iyi tedavi, dokuyu yeniden oluşturmaya çalışmak için dişi yerine yerleştirmektir. Bu tedavi nelerden oluşur? Sonuçları nelerdir? Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Daha fazla bilgi edinin: Çürük Dişler: Dişlerin Çürümesine Neden Olan Şey Nedir?
Avülsiyondan sonra dişe ne olur?
Diş, diş etinden tamamen çıktığında onu diş etine bağlayan bağ lifleri kopar. Ayrıca kanın ve sinir akımlarının dişe ulaşmasını sağlayan damar ve sinir ağı da bozulur.
Diş nasıl güvende tutulur
Diş ağızdan çıktığında ne kadar az vakit kaybedilirse, tedavi o kadar başarılı olabilir. Bu nedenle bir süt dişinin yeniden konumlandırılması acil bir durum olarak kabul edilir.
Bu işlemin en önemli kısmı, dişe dokunmaktan veya bir mendil veya benzeri bir şeyle temizlemekten kaçınmanızdır. Dişin kökünde kalan tabakayı kaldırarak, hala orada olabilecek olası lifleri ortadan kaldırmış olursunuz.
Diş kliniğine gidene kadar dişi koyabileceğiniz birkaç solüsyon vardır. İçine daldırmak için ideal sıvı çözelti, Hank solüsyonudur.
- Hank solüsyonu, diş kökünün içeri çekilmesini önlemek için doğru pH seviyelerini korumasına izin veren bir yetiştirme yöntemidir. Eczaneden temin edilebilir.
- Bir dişi korumak için en iyi ikinci sıvı süttür, tercihen yağsızdır. Fibroblastların canlılığını 3 saat korur.
- Bu maddelerden herhangi birine sahip değilseniz, fizyolojik seruma koyabilirsiniz.
- Buna da sahip olmadığınızda, onu suda saklayabilirsiniz ya da herhangi bir sıvı yoksa tükürükte saklanabilir. Tükürük durumunda onu güvende tutmak için ideal yer, yutmamak için dilin altıdır.
Süt dişinin yeniden konumlandırılması nasıl yapılır?
Her şeyden önce diş hekimi, dikiş atılması gereken kemik kırıkları veya yırtılmalar veya diğer yaralanmaları elemek için etkilenen tüm bölgeyi kontrol edecektir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olduktan sonra, doktor alveolü nazikçe fizyolojik serumla yıkayacaktır.
Dişin hazırlanması
Dişi yukarıda belirtilen maddelerden herhangi birine batırırsanız herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, dişin tedaviden birkaç dakika önce Hank solüsyonuna koyulmasını öneririz.
Dişe her dokunmanız gerektiğinde, taç kısmından tutun ve köke dokunmaktan kaçının. Ayrıca nemli ortamda kalması gerekir. Diş ne kadar uzun süre ağızdan dışarıda ve kuru bir ortamda olursa, replantasyon için prognoz o kadar kötüdür.
Süt dişinin yerleştirilmesi
Diş hekimi, yerine ulaşıncaya kadar dişi yavaşça diş eti alveolüne yerleştirir. Yerine yerleşince diş hekimi tarafından atellenmeli, yani destek sağlamak için onu bitişik dişlere tutturmalıdır. Atelleme normalde dişin içinde yarı sert bir tel ile yapılır, diş telleri çıkarıldıktan sonra yerleştirilene çok benzer.
Diş hekimi, dişin yerinde olduğundan ve kemik içinde herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için her zaman bir röntgen çekmelidir. Uzmanın kontrol etmesi gereken son şey dişin tıkanmasıdır. Çiğneme sırasında çok fazla kuvvete maruz kalmaması için hafifçe havada olmalıdır.
Farmakolojik tedavi
Diş hekimi genellikle olası enfeksiyon ve enflamasyonu kontrol altına almak için gerekli ilaçları yazacaktır. Ayrıca darbenin ve işlemin acısını hafifletmek için ağrı kesiciler önerebilirler.
Kontroller
Diş hekimi, işlemden 1 hafta, 3 hafta, 2 ay, 6 ay ve bir yıl sonra dişi kontrol etmelidir. Tüm bu diş hekimi randevuları, her şeyin yolunda gitmesini ve dişte enfeksiyon olmamasını sağlamak içindir.
Süt dişinin yeniden konumlandırılmasının sonuçları
Süt dişini yeniden konumlandırırken olası yaralanmalardan kaçınmak için her zaman çocuğun yaşını ve kalıcı dişlerin gelişme derecesini hesaba katmalıyız. Şüpheye düştüğümüzde, her zaman yetişkin dişinin iyiliğine öncelik vermeliyiz. Travmada düşen diş yetişkin bir diş ise, yeniden konumlandırmak isteyenler için isteğe bağlı bir işlemdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Halawany HS, AlJazairy YH, Alhussainan NS, AlMaflehi N, Jacob V, Abraham NB. Knowledge about tooth avulsion and its management among dental assistants in Riyadh, Saudi Arabia. BMC Oral Health. 2014;14:46. Published 2014 May 6. doi:10.1186/1472-6831-14-46
- Bejeh-Mir KP, Bejeh-Mir AP. Children dental trauma facts for emergent field management. Asian J Sports Med. 2012;3(1):64.
- Alotaibi S, Wagner ND. Tooth Avulsed. [Updated 2019 Mar 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539876/
- McTigue, D. J. (2000). Diagnosis and management of dental injuries in children. Pediatric Clinics of North America, 47(5), 1067–1084. https://doi.org/10.1016/S0031-3955(05)70258-3