Tadilat Hataları: Kaçınılması Gereken 7 Yaygın Hata
Çoğu insanın evlerinin içini yenilerken bazı yaygın tadilat hataları yaptığını göreceksiniz.
Su sızıntısı, sıcaklık değişiklikleri veya malzemelerin döngüleri nedeniyle evin bazı bölümleri zamanla yıpranabileceğinden, evinizin içini yenilemeniz gerekebilir. Bu nedenle, gerektiğinde yeniden modellenecek yapıların durumunun farkında olmak önemlidir.
Evin iyilik hissini koruması, modern tarzlara sahip olması ve değerini artırması da önemlidir. Bu tarz yenilemeler önemlidir çünkü yeni unsurların dahil edilmesine olanak tanır ve risklere neden olan arızaları önler.
Banyolar ve mutfaklar, günlük olarak nem, ısı ve yağa maruz kaldıkları için aşınma ve yıpranmadan en çok etkilenen alanlardır. Bu nedenle ilk etapta kısmi ev tadilatları ancak bu alanlarda gerçekleşebilir.
Ancak, tadilatı bütünsel olarak yani evin tamamında yenilikler yaparak da yapabilirsiniz.
Bu yazımızda, evinizi yenilerken kaçınmanız gereken tadilat hataları ve bu hataları nasıl önleyebileceğinizden bahsedeceğiz!
Ayrıca okuyun: Sürdürülebilir Bir Ev Sahibi Olmak İçin 12 Öneri
Evimi ne sıklıkla yenilemeliyim?
Duvarların ve zeminlerin genel yapısı ve boyası birkaç yıl sonra bozulmaya başlayabilir. Malzemelerin ana özellikleri sık kullanım, doğrudan güneş ışığı ve sert hava koşulları nedeniyle zayıflar.
Zaman içerisinde binanın kalitesini ve sakinlerinin rahatlığını sağlamak için tüm evlerde tam bir yenilemeye ihtiyaç olur. Ek olarak bu yenileme, evi modaya uygun nesnelerle güncelleme, daha fazla konfor sağlama ve daha karmaşık işlevlere sahip olma fırsatı sunar.
Süreç, tüm evin özelliklerini değiştirdiği için büyük bir ekonomik yatırım gerektirir. Hem bu nedenle hem de malzemelerin iyi bakıldığında dayanabileceği maksimum süre nedeniyle, uzmanlar bu tür yenilemelerin her 10 ila 15 yılda bir yapılmasını önermektedir.
Yaygın ev tadilat hataları
Bir evin tadilatı, inşaatların başarıyla tamamlanması ve beklenen sonuçların alınması için ayrıntılı dikkat gerektiren karmaşık bir süreçtir.
Hatalar kısa ve uzun vadede ciddi sorunlar doğurabilir. Bu nedenle, kaçınılması gereken bazı yaygın ev tadilat hataları nelerdir bilmelisiniz.
1. Planlamamak
Planlama, değiştirmeniz gereken yönleri belirlemenize, dahil etmeniz gereken her şeyi tanımlamanıza ve alanın doğru bir dağılımını oluşturmanıza yardımcı olmak için gereklidir.
Yanlış anlamaları önlemek için fikirleri netleştirmek, elde etmek istediğiniz şeyin bir taslağını oluşturmak ve kavramları profesyonellere iletmek çok önemlidir.
Doğaçlama, gereksiz öğelerin satın alınmasına, temel hasarların giderilmemesi veya çözümden daha fazla soruna neden olabilecek yanlış yıkımlara yol açabilir.
2. Bütçe oluşturmamak
Tadilat sırasında insanlar modaya uygun ve yenilikçi birden fazla ürün satın almak isteyebilirler. Ancak, mevcut para miktarını tam olarak değerlendirmek, öncelikleri ve satın alınacak malzemeleri belirlemek çok önemlidir.
Bir bütçe belirlememek, bakiyenin aşılmasına veya yenilemeyi satın alamayacağınız ürünlerle öngördüğünüz anlamına gelebilir. Bu nedenle, toplam giderlerin bir listesini yapmak, yatırımın kaydını tutmak ve doğru rakamlarla teklif vermek önemlidir.
3. Öngörülemeyen olaylar için para ayırmamak
Tüm inşaat süreçlerinde öngörülemeyen olaylar meydana gelebilir. Bunun nedeni, duvarları zımparalarken veya kırarken, çözülebilmesi için ek malzemeler gerektiren yeni sorunlar tespit edilebilmesidir.
Bir inşaat veya tadilat alanında hasarlı alet veya malzeme olabileceğini de hesaba katmak gerekir. Bu nedenle, planlanmamış durumlar için bir bütçe ayırmalısınız.
4. Uzmanları işe almamak
Komple yenileme, uzmanların ellerine bırakılması gereken bir süreçtir. Uzmanlar, eve güvenli bir şekilde müdahale etmek ve en etkin uygulama süreçlerini analiz etmek için gerekli bilgiye sahip olan kişilerdir.
Yenileme işinin deneyimsiz bir kişiye verilmesi, hem kendisini hem de evin sakinlerini tehlikeye atabilir. Bunun nedeni, duvarların ve tavanların zayıf bir şekilde güçlendirilip yıkılabilmesidir. Ek olarak, gelecekte çatlaklara, neme veya su basmasına neden olabilecek sorunlar bile oluşabilir.
5. Hukuki prosedürleri dikkate almamak
Ev içi yenileme işleri, bir noktada kamusal alanın bir bölümünü işgal edebilen ve komşuların alanına müdahale edebilen büyük süreçlerdir. Bazı durumlarda, yasanın izniyle faaliyet göstermek için bir lisansa ihtiyacınız olabilir.
Ruhsatın onaylanması için, işçilerin yapacağı tüm işleri doğrulayan belgeler sunmanız gerekir. Bu yasal işlem, yenilemenin çevredeki evleri etkilemeden güvenli bir şekilde yapılabilmesi için gereksinimlerin karşılanmasını zorunlu kılar.
Tadilat yapmak için izin belgesinin olmaması davalara ve inşaatın kesintiye uğramasına neden olabilir. Ayrıca, davalara yol açabilecek rahatsızlıklardan kaçınmak için komşularla parametreler üzerinde anlaşmak da önemlidir.
6. Estetiğe odaklanmak ve işlevselliği unutmak
Tadilatta evin harika bir dekorasyonu olmalı, yeni, zarif ve rahat stiller ortaya konmalıdır. Ancak, kendinizi kaptırabilir ve aydınlatma ve elektrik prizleri gibi vazgeçilmez ögelerin kurulumunu unutabilirsiniz.
Herhangi bir dekorasyondan önce aydınlatma, güç ve kanalizasyon için yerleri planlamalısınız. Bu, bazı süslemelerin stratejik noktaları kesintiye uğratmasını veya kurulumların daha önce tamamlanmış olan estetiğe zarar vermesini engeller.
7. Sözleşme ve garanti sözleşmelerinin imzalanmaması
Yazılı bir taahhüt formunuz olmalıdır. İşin maliyetinin, teslim tarihlerinin ve garanti sürelerinin belirlenmesi için mal sahibi ile profesyonel arasında sözleşmeler imzalanması önemlidir.
Herkesin imzaladığı tüm kağıtların ilgili kopyalarını güvenli bir yerde bulundurmalısınız. Bu, yalnızca karmaşa ve gerginlik üreten yanlış anlamalardan kaçınmanın en temel yoludur.
Daha fazlasını okuyun: Lavabo Alanını Yenilemek İçin Fikirler
Ev tadilat hataları ve dikkat edilmesi gerekenler
Evi başarılı bir şekilde yenilemek için uzmanların tavsiyelerini dinlemelisiniz. Deneyimlerine dayanarak en iyi kararları vermenize yardımcı olacaklardır. Ayrıca, başka yeniden yapılanmaların bilinmesine, süreçten bir şeyler öğrenilmesine ve yasal şüphelerin giderilmesine olanak tanıyan önceki danışmanlıklara sahip olmak da çok önemlidir.
Başarılı bir tadilat için birkaç yerden fiyat teklifi almalı ve en kaliteli malzemeleri kullanmalısınız. Bu iki eylem, bütçenizi kontrol altında tutmaya ve binada geliştirilen iyileştirmelerin kalıcı olmasını sağlamaya yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Revelli D. De Rosso F. Remodela Tu Casa: Guía Técnico-Emocional De Obra Residencial [Internet]. Argentina: Ediciones Granica; 2019 [citado 23 de marzo de 2021]
- Garay Agudelo, Diego, El sistema presupuestal del proyecto de construcción. Tecnura [Internet]. 2009; 12 (24): 76-85.