Tarçın ve Balın 8 İyileştirici Özelliği

Bu tatlı bal ve tarçın karışımının kilo vermenize yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bu iki maddenin özellikleri metabolizmanızı hızlandırır ve yağ emilimini azaltır.
Tarçın ve Balın 8 İyileştirici Özelliği

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hiç tarçın ve balın iyileştirici özellikleri olduğunu duymuş muydunuz? Tarçın ve bal, yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan doğal ürünlerdir.

Aktif antibiyotikler, anti-inflamatuar bileşikler ve antioksidanlar içerirler. Birlikte alındığında, hastalığa neden olan ajanlara karşı vücudunuzu korumaya yardımcı olabilirler. Bu iki maddede bulunan vitaminlerin, minerallerin ve enzimlerin içeriği de onları mükemmel birer günlük takviye haline getiriyor. Bu nedenle, tarçının ve balın günümüzde çeşitli sıkıntıları tedavi etmek için sıkça kullanılması şaşırtıcı değildir.

Tarçın ve Balın 8 İyileştirici Özelliği

Geleneksel ilaçları kullanmak size daha kolay görünebilir ancak bununla birlikte her zaman doğal ürünleri de denemekte fayda vardır. Pek çoğunuzun tarçın ve balın iyileştirici özelliklerini bilmeyebileceğini düşünürsek, bugün size bu karışımın sekiz önemli faydasından bahsedeceğiz.

Faydaları keşfedin!

1. Soğuk algınlığına iyi gelir

Anti-inflamatuar, balgam söktürücü ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, bu tarçın ve bal karışımı, öksürük ve boğaz ağrısını kontrol etmek için mükemmeldir.

Gereken malzemeler

  • Bir bardak su (250 ml)
  • 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
  • 1 çay kaşığı toz tarçın (5 gr)

Nasıl hazırlanır?

  • Suyu ısıtın ve içerisine tarçın ve bal ilave edin. İyice karıştırın.
  • Bu karışım, farenjit, soğuk algınlığı ve boğaz ağrılarına iyi gelir.

2. Kilo vermeye yardımcı olur

Fazla kilolu ya da obez olan insanlar, bu karışımı tüketerek daha kolay kilo verebilirler. Bal ve tarçındaki besleyici özellikler, metabolizmayı hızlandırır ve daha fazla enerji harcamaya yardımcı olur. Her ikisi de antioksidan içeriği sayesinde bağırsaktaki yağ emilimini azaltacaktır.

Gereken malzemeler

  • 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
  • 1 çay kaşığı toz tarçın (5 gr)

Nasıl hazırlanır?

  • Her iki malzemeyi birleştirin ve her gün aç karna bu karışımdan bir kaşık tüketin.

3. Eklem sağlığını korur

elini tutan kadın

Bu doğal tedavinin anti-inflamatuar özellikleri toksinlerin ve erken yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı eklemlerinizin sağlığını korumaya yardımcı olur. Vücuttaki dokuların iltihaplanması yüzünden oluşan artrit, osteoartrit ve diğer hastalıkların semptomlarını tedavi etmeyi sağlar.

Ne yapmalısınız?

  • Haftada en az üç kez, aç karna bir yemek kaşığı bal ve tarçın karışımı tüketin.

4. Ağız kokusunu giderir

Tarçın ve bal tüketmek, ağızdaki kötü koku için etkili bir tedavidir. Bunun nedeni, tarçın ve bal hem ağızdaki bakterilerle savaşır hem de karaciğerinizi ve kan dolaşımınızı temizlemeye yardımcı olur. Tüm bunlara ek olarak, dişlerinizin ve diş etlerinizin pH’ını düşürerek bakterilerin çoğalması için elverişli olan ortamı değiştirirler.

Tarçın ve balı tükettikten sonra, içerisindeki antioksidanlar toksinlerin vücudunuzdan atılmasını ve karaciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesini sağlar.

Ne yapmalısınız?

  • Her gün aç karna bir yemek kaşığı bu karışımdan tüketin.
  • Karışımı dişlerinize ve diş etlerinize sürterek de uygulayabilirsiniz.

5. Kalp sağlığını korur

doktor kadın

Tarçın ve bal, plak oluşmasını ve sertleşmesini önlemek için arterlerdeki kötü kolesterolü (LDL) kontrol etmeye yardımcı olur.

Antioksidanlar, lipidlerin birikimini azaltır ve arterlerinizdeki kan geçişini kolaylaştırır. Buna ek olarak, tarçın ve bal kan basıncınızın sabit kalmasına yardımcı olur ve kronik kardiyovasküler sorunların görülme riskini azaltır.

Ne yapmalısınız?

  • Her gün aç karna bu karışımdan bir yemek kaşığı tüketin.

6. Sindirim sistemini geliştirir

Probiyotik özellikleriyle bilinen bu karışım, bağırsak florasının yenilenmesini uyarmak ve sindirim bozukluklarını önlemek için idealdir. Tüm bunların yanı sıra, vücut tarafından emilimi ülser tedavisini hızlandırır ve aşırı miktarda mide asidi üretimini azaltır. Ayrıca, bu karışımın karın ağrısı ve gazı önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar özellikleri vardır.

Gereken malzemeler

  • 1/2 su bardağı su (125 ml)
  • 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
  •  1 çay kaşığı toz tarçın (5 g)

Ne yapmalısınız?

  • Bal ve tarçını yarım bardak ılık suyla karıştırıp tüketin.

7. Sistiti azaltır

karnı ağrıyan kadın

Tarçın ve bal, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinen sistit hastalığının semptomlarına karşı etkili bir çözüm yöntemidir. Bakteri üremesini yavaşlatır ve sıvıların vücuttan atılımını teşvik eder.

Ne yapmalısınız?

  • Günde iki kez, karışımdan bir yemek kaşığı tüketin.
  • Ayrıca, her gün 6-8 bardak su içmeyi unutmayın.

8. Aknelere iyi gelir

Buna ek olarak, bu iki bileşen akneleri gidermede etkilidir. Tüketildiğinde kandaki toksin miktarini azaltır. Bunun yanı sıra, doğrudan cilde uygulandığında leke ve izlerin görünümünü gidermeye yardımcı olur.

Ne yapmalısınız?

  • Biraz bal ve toz tarçını karıştırıp cildinizde aknelerin olduğu bölgeye uygulayın.
  • Soğuk su ile durulayın ve her gün uygulayın.

Tarçın ve balın faydalarını biliyor muydunuz? Artık sağlığınız için ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz. Bu karışımı evde hazırlayın ve düzenli olarak tüketin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents.
    Department of Botany and Department of Zoology, The University of Hong Kong. (2015). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190627
  • Cinnamon and health. Gruenwald J1, Freder J, Armbruester N.(2010) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865
  • Honey. (n.d.). (2015) naturaldatabase.therapeuticresearch.com/nd/Search.aspx?cs=NEWORDER&s=ND&pt=100&id=738&fs=ND&searchid=49864225
  • The Potential Role of Honey and its Polyphenols in Preventing Heart Diseases: A Review. Khalil, M., & Sulaiman, S. (2010). Med., 7(4), 315-321. Retrieved January 10, 2015, from ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3005390/?tool=pubmed
  • Everything you need to know about honey. Joseph Nordqvist. Medical New Today. (2018). https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667.php

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.