Tehlikeli Diyetler ve Uyarı İşaretleri

Tehlikeli diyetler genellikle oldukça kısıtlayıcıdır ve kalorileri düşüktür. Bu diyetlerle kısa vadede kesinlikle kilo verebilirsiniz, ancak sağlığınız bu süreçte yüksek risk altındadır.
Tehlikeli Diyetler ve Uyarı İşaretleri
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Tehlikeli diyetler, bugünlerde her yerde bilimsel bir temele sahip olmadan hızlı bir şekilde kilo vermek için bir diyet programı bulmak mümkündür. Bununla birlikte, size yardım etmek yerine, bu tek sihirli içerikli diyetler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bugün size onlardan bahsetmek istiyoruz.

Bu  geçici moda diyetleri tehlikeli yapan nedir?

zor diyetler
“Mucize diyetler” bilimsel bir temele sahip değildir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sadece bu değil, her bir diyetin size mutlaka geri dönüşü olacaktır.

Tehlikeli diyetler hakkında konuştuğumuzda, dengeli olmayan ve dolayısıyla vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini sağlamayan diyetlere atıfta bulunuruz. Aksine, sizi çok fazla iyi bir şeyle aşırı yükleyebilirler. Bunun kötü içerikli malzemeler değil, aşırı tüketimleriniz olduğunu unutmayın. (Unutmayın, çok fazla içerseniz su bile öldürücü olabilir.)

Dışarıda pek çok dolandırıcı ve sorumsuz insan var ve ne yazık ki internet her türlü iddiadan etkilendi. Unutmayın, bir şey gerçek olamayacak kadar iyi geldiğinde, genellikle öyledir. Kilo kaybınız ne kadar hızlı olursa, o kadar çabuk geri kazanırsınız. Buna “yo-yo diyet” denir.

Uzun vadede bu modeli takip eden insanlar Dislipidemi ile sonuçlanabilir. Bu, kan lipit seviyelerinin çok yüksek veya çok düşük olacağı bir durumdur.

Mucize diyetler genellikle bilimsel kanıtlardan yoksundur. Bunun yerine, yalnızca çoğu tehlikeli olmayan, aynı zamanda saçma olan görüş ve iddialarla ilgilidir.

Tehlikeli Diyetlerin Uyarı İşaretleri

Tehlikeli bir diyet uyguladığınızı hemen anlayacaksınız çünkü tüm vücudunuzun size yolladığı uyarı işaretlerini fark edeceksiniz:

  • Aşırı açlık: Bu diyetler genellikle kısıtlayıcıdır ve kendinizi hiçbir zaman tam olarak doymuş hissetmezsiniz.
  • Saç dökülmesi: Bunu yaşıyorsanız, B8 vitamini (Biotin) eksikliği anlamına gelir. Ek olarak, gri saç, kızarık ve lapa lapa cilt ve kırılgan tırnakların görünümü de kas ağrısının bir işaretidir.
  • Enerji eksikliği: C ve B vitaminlerinden yoksun olduğunuzda metabolizmanız daha fazla çalışır ve bu ekstra çaba, belli bir ilgisizlik ve uyuşukluk ile birlikte yorgunluğa yol açar.
  • Pullu saç derisi: Vücudunuz boyunca kayganlaştırıcı görevi gördüğü için, omega 3 gibi esansiyel yağ asitlerinin olmadığını gösterir.
  • Ağız yaraları ve yaralar: Tekrarlayan ağız yaraları ve yaraların varlığı, sizi B12 vitamini eksikliğininiz olduğu konusunda uyarabilir. Bu durumda kümes hayvanları, kırmızı et ve yumurta yediğinizden emin olun bu sorununuz ortadan kalkacaktır.
  • Ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma: Bu, folat (B9) gibi B grubu vitaminlerinin eksikliğini gösterir. Ek olarak, B6 ve B12 periferik sinirlerdeki anksiyete, depresyon ve hormonal dengesizliklere neden olabilecek problemlerle de ilgilidir.

Tehlikeli Diyetlerin Sonuçları

Gördüğünüz gibi, son derece kısıtlayıcı olan düşük kalorili diyetler, kısa vadede kilodan çok daha fazlasını azaltır.

Ayrıca, sağlığınız için kabul edilemez bir risk oluştururlar çünkü:

  • Metabolik sendrom riskinizi arttırırlar.
  • Bu diyetler hem vitaminlerde hem de minerallerde yetersiz beslenmeye ve açıklara neden olur.
  • Bu daha sonra, anoreksi ve bulumia gibi yeme bozukluklarını tetikleyebilir ve bu da yanınıza aldığınız aşırı kilodan daha kötü sonuçlar doğurur.
  • Negatif psikolojik etkiler yaratır ve yo-yo diyetini teşvik eder.

Sağlıklı bir diyet

sağlıklı diyet
Tam bir öğünde besin dağılımı da dengeli olmalıdır. Her temel besin grubu, yiyecek olduğunuz her öğünde kendini göstermelidir.

Her diyet, etkili olabilmek ve sağlığınız için bir risk oluşturmamak için birkaç özelliğe sahip olmalıdır:

  • Öncelikle vücut tipinize, yaşınıza ve cinsiyetinize göre kademeli ve orta derecede kilo kaybı sağlamalıdır. Bunu beslenme yetersizliği olmadan yapmak için, vücut ağırlığının her bir kilogramı başına en az 13 kalori almanız gerekir.
  • Dengeli bir besin kaynağı, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için çok önemlidir, böylece her besin grubundan gelen sağlıklı içerikleri elde edebilirsiniz.
  • Sinir sisteminizin (beyin, sinirler), kalp ve kan hücrelerinin (kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerin) düzgün çalışması için günlük karbonhidratların en az % 40-50’sine ihtiyacınız olacak.
  • Ayrıca günlük kalorilerinizin yaklaşık % 20 ila 30’unu et, balık, yumurta, kurutulmuş peynir, yoğurt ve fındıktan elde edilen proteinlerden kazanmaya çalışın.
  • Son olarak, günlük öğünlerinizin kalan yüzdesi, bir tür hayvansal veya bitkisel yağ içermelidir. Buradaki yağ düşman değildir; çünkü önemli olan yağın kalitesidir. Bu nedenle, hidrojenlenmiş yağlardan (margarin ve diğer trans yağlardan) uzak durun.

Sonuç

Kilo verme süreci zaman almalı ve başarılı olmak için aşamalı olarak gerçekleşmelidir. Bunu çok çabuk yapmak, o nedenle sağlığınız için son derece kötüdür. Evet, pastalarınızı yiyebilirsiniz… doğru malzemelerle yaptığınız sürece!

Yaşam tarzınızda da bir kaç küçük değişiklik yapmanız gerektiğini unutmayın. Sonsuza dek sizinle birlikte kalacak olan alışkanlıklardaki küçük değişiklikler oldukça elzemdir.

O zaman sadece kaybetmek istediğiniz kiloyu kaybetmeyeceksin, aynı zamanda harika hissedeceksiniz ve kiloları da kendinizden uzak tutacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
  • Langan RC, Goodbred AJ. Vitamin B12 Deficiency: Recognition and Management. Am Fam Physician. 2017 Sep 15;96(6):384-389.
  • Baladia E., Manera M., Basulto J., Las dietas hipocalóricas se asocian a una ingesta baja de algunas vitaminas: una revisión. Actividad Dietética, 2008.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.