Ticari Yerine Tam Tahıllı Kahvaltılık Gevrek

Ticari gevreklerin üretiminde tek motivasyon satış yapmaktır ve bu yüzden de sağlıksız içeriklerle üretilirler. Bu gevreklerin yerine tam tahıllı gevrekler koymak daha sağlıklı bir seçimdir.
Ticari Yerine Tam Tahıllı Kahvaltılık Gevrek

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

İşlenmiş gıdaların insanı daha çok cezbettiği bir gerçek. Ancak bugün biz, ticari gevreklerin yerine tam tahıllı gevrekler koymak size ne gibi faydalar sağlar, onu anlatacağız. Bu ticari gevrekler daha iştah açıcı görünse de tam tahıllılar çok daha sağlıklıdır.

Ticari gevreklerin ilk sorunu çok fazla şeker içermesidir. Buna ek olarak, ambalajında lif içerdiği yazsa bile gıda etiketine baktığımız zaman bu miktarın varla yok arası olduğunu görebiliriz.

Bu sebeple bugünkü yazımızda, ticari gevreklerin yerine yulaf, mısır ve ruşeym gibi tam tahıllılardan oluşan gevrekler koymanın faydalarından bahsedeceğiz. Bunları doğal haliyle tüketmek çok önemlidir.

Ticari Gevreklerden Vazgeçerek Sağlıklı Kilonuzu Koruyun

gevrek içindeki şeker

Ticari gevrekler bol miktarda şeker içerir ve bu yüzden hep daha fazla tüketmek istersiniz. Örneğin, sadece iki gün içinde tüm paketi bitirmek çok kolaydır. Bu hem cüzdanınız hem de sağlığınız açsından pek sıkıntılı bir durum.

İşte şirketlerin de tam olarak istediği bu: gevrekleri ne kadar hızlı bitirirsek o kadar fazla almamız gerekecek. Üstelik normalde yulaf, tam buğday ya da mısır gevreğinden de daha pahalıdır.

Diğer yandan, tam tahıllı gevreklerde şeker olmadığı için tıka basa dolana kadar yemeye devam etme isteği duymazsınız. Çünkü avantajlarından biri de doyurucu olmasıdır, böylece kilo vermek gibi bir hedefiniz varsa işinizi kolaylaştırır.

Ticari gevreklerin yerine tam tahıllı gevrekler koymak, şekerli ürünlerin aksine, sadece vücudun ihtiyacı kadar tüketildiği için anksiyete yaratmayacaktır. Tüm midenizi işlenmiş bir ürünle doldurmamış olacaksınız.

Bağırsak Yolunun Sağlığını Tam Tahıllılarla İyileştirin

Eğer kabızlık problemi çekiyorsanız, ticari gevreklerin yerine tam tahıllı gevrekler koymak harika bir fikirdir. Yüksek lif içeriği sayesinde sadece bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin sayısını arttırmakla kalmaz, bir de dışkının daha yumuşak olmasını sağlayarak kabızlık sorununu çözer.

Bağırsak yolunuzun sağlığını iyileştirirseniz hemoroid, divertikülit ve divertiküloz gibi hastalıkları da önleyebilirsiniz. Bilinçli ve sağlıklı bir beslenme ile bunu başarmak mümkündür.

Ancak, ülseratif kolit ya da ishale sebep olan başka bir rahatsızlığınız varsa çok fazla tam tahıllı tüketmenizi de tavsiye etmiyoruz. Çünkü, bu tür problemleri daha kötü yönde etkileyebilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Tam Tahıllılar Kolesterolü Azaltmaya Yardımcıdır

tam tahıllı gevrekler ve kolesterol

Kolesterol birçok insanı etkileyen, ilaçlarla kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. İşin ekstrem derecelere gelmesini istemiyorsanız, sağlıklı kalmak için ticari gevreklerin yerine tam tahıllıları koyun.

Peki tam tahıllılar neden kolesterolü azaltmaya yardımcıdır?

Bu tahılların içerisinde yer alan lif, kötü kolesterolden (LDL) kurtularak iyi kolesterole yer açar. Bu yüzden, yan etkileri olan ilaçlar ya da kolesterolü azaltmayı vaat eden ürünleri seçmek yerine; tam tahıllıların her gün makul miktarda tüketimi daha iyi bir seçenek olur.

Sonuç ve Önlemler

Gördüğünüz gibi tam tahıllı gevrekler her zaman daha iyi bir seçimdir. Ancak bir ürünü satın almadan önce mutlaka gıda etiketine bakın. Aldığınız yulafın “doğal” olmak şöyle dursun, sandığınızdan daha işlenmiş bile olduğunu görebilirsiniz.

Ürün içeriğini okumak sıkıntılı olsa da bunu yapmaya başladığınız zaman, gelecekte hangi ürünleri alıp hangilerini almayı bırakacağınıza karar verebileceksiniz. Böylelikle sağlığınız için değecek bir efor olduğunu anlayacaksınız.

Siz genelde hangi tür gevrekleri alırsınız? İşlenmiş olanları mı yoksa tam tahıllıları mı? Tam tahıllılar size yukarıda saydığımız sağlık avantajlarını sağlamanın yanında, paranızın cebinizde kalmasına da katkı sağlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.