Tıkanan Gözenekleri Bu Üç Yöntemle Nasıl Açarsınız
Yağın, terin ve kirin birikmesine neden olan yetersiz temizlik alışkanlıkları yüzünden gözenekleriniz tıkanmış olabilir. Bu yazıda, birtakım doğal yöntemlerle tıkanan gözenekleri nasıl açabileceğinizi keşfedeceksiniz.
Gözenekleriniz Tıkandığında Neler Olur?
Gözenekleriniz tıkandığında, içlerinde biriken maddeler nedeniyle daha da büyürler. Bu da siyah noktaların oluşmasına neden olur.
Gözenekleriniz genişlediğinde çok daha belirgin hale gelir. Bu da çok çirkin bir görüntüye neden olur ve cildinizi iyice temizlemek ve gözeneklerinizi açabilmek için bir çözüm ihtiyacı ortaya çıkar.
Günlük cilt temizliği rutininiz bu gibi durumlarda bir işe yaramaz.
Ayrıca bakınız: Genişlemiş Gözenekleri Azaltan 5 Ev Yapımı Maske
Tıkanan gözenekleri açmak için çözüm yöntemleri
Peeling, cildi ölü cilt hücrelerinden ve kalıntılardan arındırmaya yardımcı olur.
İnsanlar, genellikle, ciltteki gözenekleri cildi bir sabunla ya da yüz fırçasıyla ovarak açmaya çalışırlar. Bununla birlikte, bu şekilde istenen sonuçları elde etmeleri mümkün değildir.
Tıkalı gözenekleri açmanıza ve cildinizde biriken kirleri onu tahriş etmeden temizlemenize yardımcı olabilen, çok sayıda etkili yöntem bulunmaktadır. İşte, arzu ettiğiniz sonuçları elde edebilmek için uygulamanız gereken üç doğal çözüm.
1. Bitkisel yüz buharı
Bu, tıkalı gözenekleri açmak için faydalanabileceğiniz en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Gözeneklerinizi açarak onları derinlemesine temizlemenize olanak sağlar. Bu adımı atlarsanız, gözeneklerinizi temizlemeniz ve içlerinde biriken bütün kirlerden arındırmanız çok zor olacaktır.
Yüz Teknikleri ve Bunların Kozmetoloji Öğrenimine Etkilerinde (İspanyol bir çalışma) de belirtildiği üzere, buhar gözeneklerinizi açar ve cildinizi daha duyarlı bir hale getirir.
- Yüzünüze sadece beş dakika boyunca buhar uygulamanız gerekir.
- Yüzünüze buhar uygulamak için kullandığınız suya papatya, limon balsamı ya da hatta lavanta özütü ekleyebilirsiniz.
2. Sıcak Kompres
Isı, gözenekleri uygun şekilde temizlemeniz için onların genişlemesine yardımcı olur.
Yüzünüze beş dakika buhar uyguladıktan sonra gözeneklerinizi itinayla temizlemelisiniz. Burun gibi spesifik bir bölgenin gözenekleri yeterince açık değilse, bu alana sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
Buharını kullandığınız sıcak suda temiz bir havluyu ıslatın ve sıkıp, etkilenen bölgeye birkaç dakika uygulayın. Daha sonra, sahip olabileceğiniz herhangi bir siyah noktayı temizlemek için aynı işlemi peçeteyle de gerçekleştirin.
Ayrıca bakınız: Mükemmel Bir Yüze Sahip Olmak İçin Hileler
3. Tıkanan gözenekleri açmak için bir kil maskesi
Bu, ilk ikisini tamamladıktan sonra geriye kalan son adımdır. Kil maskeleri cildi pürüzsüz, temiz ve yenilenmiş bir hale getirir. Bununla birlikte, bu gibi maskeleri yüzünüzde çok uzun süre bırakmamalısınız; çünkü cildinizin hassas olması durumunda onu tahriş edebilir ve ona zarar verebilir.
Herhangi bir süpermarkette farklı çeşitte kil maskeleri bulabileceğiniz gibi, maskenizi evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bu maskeyi her 15 günde bir defadan fazla uygulamanız önerilmez.
Yüz temizliğinin önemi
Günlük yüz temizliği gözeneklerin tıkanmasını önler, cildin yenilenmesine yardımcı olur ve akne ve benzeri problemleri en aza indirir.
Yukarıda bahsettiğimiz tıkalı gözenekleri açmaya yönelik yöntemlerin yanı sıra, iki temel bilgiyi aklınızda tutmanız gerekir.
- Cildinizi her gece temizleyin. Cilt kendini geceleri yenilediği için onu sabahları değil, günün bu saatinde temizlemek çok daha faydalıdır.
- Sizinle paylaşmak istediğimiz bir diğer ipucu ise, makyajınızı bütünüyle temizlemeniz çok önemlidir. Cildinizi uygun şekilde temizlemezseniz, yüzünüzde geriye makyaj kalıntıları kalabilir. Bu da, gözenekleri tıkadığı ve cildin nefes almasına izin vermediği için çok zararlıdır.
Bu alışkanlıkları benimsemek cildinizde siyah noktaların oluşmasına engel olur. Buna ek olarak, iyi bir yüz temizleme rutini, cildin erken yaşlanmasını ve kötü cilt bakımı nedeniyle ortaya erkenden çıkabilen kırışıklıkları engeller.
Peki, siz cildinize nasıl bakıyorsunuz? Onu uygun şekilde temizliyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mora Ochoa, M., Savigñon, O., Rosa, A., González Gross, T. M., & Castro Mela, I. (2010). El sol:¿ enemigo de nuestra piel?. Medisan, 14(6), 0-0.
- Pérez, J. P., Comas, L. V., & Ramos, P. P. (2011). Diseño y desarrollo de dos mascarillas faciales para el acné con quitina como sustancia bioactiva. Revista Cubana de Farmacia, 45(2), 251-263.
- Vila, M. A. B. (2014). Técnicas de higiene facial y corporal. Ediciones Paraninfo, SA.