Tip 1 Diyabetli Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir
Tip 1 diyabet kronik bir hastalıktır. Ancak, uygun şekilde kontrol edildiğinde, etkilenenlerin yaşam kalitesini mutlaka düşürmesi gerekmez. Diyabetli çocuklar özel bir bakım gerektirir, ancak yine de normal bir yaşam sürdürebilirler.
Bugün, bu hastalık hakkında biraz daha bilgilenmeye ne dersiniz. Bu hastalıktan muzdarip çocuğunuzun nasıl yetiştirileceği konusunda da bazı önerilerde bulunacağız.
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet, çocukluk döneminde gelişen otoimmün bir hastalıktır. İnsülin üreten hücreleri etkiler. Genel olarak, diyabet vakalarının %10’unu temsil eder ve 10 ila 15 yaşları arasında yüksek bir insidansı vardır.
Tip 1 diyabet hastalarında, pankreas insülin üretme yeteneğini kaybeder çünkü bağışıklık sistemi kendisi insülin sentezleyen ve salgılayan beta hücrelerine saldırır ve tahrip eder.
Bir peptid hormonu olan insülin, karbonhidratların emilimini teşvik ederek karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını düzenler. Kandan karaciğere glikoz sağlar, enerji üretmek için gerekli olan yağ ve iskelet kası hücrelerini içerir. Bu nedenle, bu açığı önlemek çok önemlidir.
Tip 1 diyabetin altında yatan neden belirsizdir. Bununla birlikte, bazıları genetik olmakla birlikte bazı türlerinin virüsler gibi faktörlerin semptomlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Tip 1 diyabetin başlangıcı genellikle çocuklukta veya erken yaşta olmasına rağmen, yetişkinlikte de başlayabilir.
Tip 1 Diyabetli Çocukları Yetiştirmek için Tavsiyeler
Daha sonra, hem aileniz hem de etkilenen çocuğunuzun tip 1 diyabetle başa çıkabilmesi ve hastalığın yaşam kalitelerini tehlikeye atmaması için size bir dizi genel öneri sunacağız.
1. Tip 1 Diyabet Bilginizi Artırın
Çocuğunuzda bu hastalık teşhis edilirse, hastalığın temel yönlerini bilmeleri çok önemlidir. Ayrıca, en yakın çevrelerinde normalleşme sürecini gerçekleştirmelerine yardımcı olmanız da son derece mühimdir. Bu onların yeni yaşam tarzlarına adapte olmalarına yardımcı olur.
Aile üyeleri ve öğretmenler eylem prosedürünü bilmeli ve çocuğun farmakolojik ve duygusal bakımına katılmalıdır.
Ayrıca bakınız: Defne Yapraklarının Diyabet Tedavisinde Kullanımı
2. Diyet Kılavuzunu Anlayın
Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde yiyecekler anahtardır. Bu nedenle, hem evde hem de okulda kontrol altında kalmaları ve belirli rejimleri takip etmeleri çok önemlidir.
Dikkate alınması gereken başlıca şeyler:
- Dengeli bir diyet: Çocuk, insülinin etkilerini azalttığı ve obeziteye yol açtığı için tükettiği yağ miktarını nasıl kontrol edeceğini bilmelidir. Örneğin, meyve ve sebzelerin yanı sıra yüksek kaliteli proteinler ve karmaşık karbonhidratlar da tüm öğünlerinin bir parçası olmalıdır.
- Basit karbonhidrat tüketimi sınırlanmalıdır. Kan glukozunda ani artışları önlemek için bunların alımını kısıtlamak önemlidir. Eklenen yüksek şeker içeriği nedeniyle kaçınılması gereken yiyecekler arasında yüksek oranda işlenmiş hamur işleri, meyve suları, şuruplar, çerezler ve önceden paketlenmiş abur cubur türleri bulunur.
- Ebeveynler öğretmenlerden okulun kafeteryası için haftalık menüleri istemelidir. Ayrıca, çocuk çok küçükse, eğitimciler bu çocukların ikinci bir kahvaltının veya öğle yemeğinin olması gerektiğini bilmeli, böylece kan şekeri seviyeleri sabit tutulmalıdır.
3. Farmakolojik Tedavi Kullanın
Tip 1 diyabetli çocuklara günde birkaç kez insülin enjekte etmelidir: her yemekten önce hızlı etkili insülin ve günde bir veya iki kez yavaş etkili insülin uygulamak gerekebilir.
İlacı rahat bir ortamda ve tercihen evde vermeyi deneyin. Öğretmenler, çocuğun çok küçük olması ve enjeksiyonların uygulanmasında yardıma ihtiyaç duymaları durumunda prosedürü bilmelidir.
4. Kan Şekeri Kontrolü
Diyabetli çocukların, neyin ne olduğunu bilmek için işaret parmağındaki küçük bir delikten düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Okulda, sınıfta ya da kendilerini rahat hissedebilecekleri başka bir yerde bu tahlili yapabilmelidirler.
5. Egzersiz
Diyabetli çocuklar, aynı yaştaki diğer çocuklarla aynı fiziksel aktiviteleri gerçekleştirebilirler. Bir dizi yönergeyi takip ettikleri sürece:
Gerekirse yemeklerini uyarlamak için egzersiz öncesi ve sonrası kan şekerini ölçmelidirler.
Çocuğun fiziksel aktivite süreçlerinde bulunan ebeveynler veya öğretmenler karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklere hızlı bir şekilde erişebilmelidir. Bu kan şekeri ani bir düşüş durumunda (hipoglisemi) geçerlidir.
Tip 1 Diyabet: Özet
Bu tip diyabetin kontrolünde kullanılan mevcut araçlar, bundan muzdarip olanlar için iyi bir yaşam kalitesi sağlar.
Çocuklar söz konusu ise, etrafındaki tüm yetişkinler hastalığın özelliklerini bilmelidir. Bu, kan şekeri kontrolünde onlara yol gösterip yardım edebilmek için oldukça önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- FEDE. (n.d.). Diabetes tipo 1. Federación Española de Diabetes. https://fedesp.es/diabetes/tipos/diabetes-tipo-1/
- Colberg, S. R., Sigal, R. J., Yardley, J. E., Riddell, M. C., Dunstan, D. W., Dempsey, P. C., … Tate, D. F. (2016). Physical activity/exercise and diabetes: A position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care. https://care.diabetesjournals.org/content/39/11/2065
- KidsHealth staff. (n.d.). Diabetes tipo 1. ¿Qué es? KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/type1-esp.html
- Manchón, M. G., Carrasco, J. G., Fernández, J. R., Fernández, T. D., & De Frías, E. G. (2009, January). Necesidades del niño escolarizado con diabetes mellitus. Visión de padres y profesores. In Anales de pediatría (Vol. 70, No. 1, pp. 45-52). Elsevier Doyma. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1695403308000118
- Hayes Dorado, J. P. (2008). Diabetes mellitus tipo 1. Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría, 47(2), 90-96. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752008000200006&script=sci_arttext&tlng=pt
- Soluciones para la diabetes staff. (n.d.). Guía práctica de la diabetes en niños. Magazine Soluciones para la diabetes. https://www.solucionesparaladiabetes.com/magazine-diabetes/guia-practica-diabetes-ninos/