Tip 2 Diyabet Doğal Olarak Nasıl Kontrol Edilir?
Toplumumuzda, en sık rastlanılan hastalıklardan biri diyabettir. Bu hastalığın iki türü vardır: Tip 1 ve Tip 2. Tip 1’de insülin alınması gerekirken, Tip 2 diyabet doğru beslenme ile kontrol altına alınabilir.
Bugünkü yazımızda, tip 2 diyabet türünü nasıl kontrol edeceğinizi size açıklayacağız. Eğer bu rahatsızlık sizde ya da aile geçmişinizde varsa, lütfen aşağıdaki yazımıza iyice dikkat edin.
Diyabet Türleri
Tip 1 Diyabet
Bu rahatsızlıkta pankreas organı, insülin adlı bir hormonun üretimini durdurur.
Vücutta insülin olmadığı için, hastanın bunu dışarıdan alması gerekir. Yapılan birçok araştırmaya göre, bu tür bir diyabet çekli kalıtımsal olduğu için engelleyemezsiniz.
Tip 2 Diyabet
Tip 2 diyabet de aynı şekilde insülin eksikliğini içerir. Yine de, vücutta biraz insülin yine vardır. Yani vücut üretimi sağlar ama yeterli değildir.
İnsülin ve Glikoz
Fark etmişsinizdir, birçok kez insülin dedik. Bunun nedeni, bu hormonun glikoz ile vücut içerisinde hayata geçirdiği eylemlerden ötürü çok önemli olmasıdır.
Yemek yediğiniz zaman, besinlerin bir kısmı glikoza çevrilir. Bu süreç vücudunuz için önemlidir çünkü glikoz ana enerji kaynağıdır.
İnsülin, glikozun hücrelere taşınmasına yardımcı olur. İnsülin olmadığı zaman, glikoz kanda kalır ve sorunlara neden olur.
Bu yazımız ilginizi çekebilir: İnsülin Direnci: Neden Bu Kadar Yaygın?
Tip 2 Diyabeti Kontrol Etmek
Tip 1 ve 2 diyabet, birincisinde hiç insülin olmadığı için birbirlerinden oldukça farklıdır. Tip 2 de ise insülin vardır ama yeterli değildir.
Bu nedenle, tip 1 diyabetini kontrol etmenin tek yolu, dışarıdan insülin takviyesi almak iken, tip 2 de ise, başka yollar ile kontrol sağlayabilirsiniz.
Bu durum, tip 1 durumunda hastaların yediklerine dikkat etmemesi ve tip 2 hastalarının ilaç almaması gerektiği manasına gelmez. Aslına bakacak olursanız, her iki durum için gereklilik sık sık görülür.
Doğru beslenmenin tip 2 diyabetin kontrol edilmesine hayati bir rol oynadığını ifade etmek istiyoruz sadece. Dikkat edelim.
Tip 2 Diyabet Nasıl Kontrol Edilir
Glikoza Dikkat
Kan şekeri seviyenizin sadece tatlı yediğiniz zaman yükseldiğini düşünmek bir hatadır. Yedikleriniz tatlı olmasa bile, tükettiğiniz bazı besinler glikoza çevrilir.
Tip 2 diyabeti bulunan birçok insan, tatlı yemeyerek, kan şekeri seviyelerini sabit tutabileceklerini düşündükleri için bu durumu açıklığa kavuşturmak istedik. Bu sebeple, karbonhidratların da glikoz seviyesini arttırdığınız bilmeniz gerekir mesela.
Karışık Karbonhidratlar Tüketin
Her ne kadar karbonhidratlar kanda şekere dönüşse de, bunlardan vazgeçemezsiniz. Tip 2 diyabetiniz var diye, herhangi bir besin grubunu hayatınızdan çıkaramazsınız.
Bunun yerine, hastalığınıza göre her bir besin grubunun en kalitelisine yönelebilirsiniz. Karbonhidratlar için, karışık olanlara yönelmeniz sizin için daha iyi olur.
Diğer bir değişle, makarna, un, reçel ve paketli gevrekler yerine esmer bulgur, tam tahıl ve sebze tüketmek sizin için daha yararlıdır.
Çok Fazla Şekerli Besine Kaçmayın
Kan glikoz seviyesini doğrudan etkilediği için çok fazla şeker yememekte fayda var. Yine de, tatlı yemek istediğinizi bildiğimiz için, tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.
Fakat, bu tatlandırıcıların da yan etkilerini gösteren bazı araştırmalar vardır. Bu nedenle, sağlığınıza zarar vermemesi için oranında kullanmanız gerekir.
Bu yazımızı da okuyun: Şekersiz Bir Diyet için 5 Alternatif
Protein Tüketin
Proteinlerin de karbonhidratlar gibi bir etkisi vardır. Yani, glikoza dönüştürülmezler. Bu nedenle, kandaki şeker oranı ile ilgili endişe duymadan, dilediğiniz kadar protein tüketebilirsiniz.
Yağına Dikkat Edin
Yağlar, glikoza dönüştürülmez. Yani, kolesterol seviyesini arttırır.
Bu durumda, eğer bir şeker hastası iseniz, işleri daha da kötü bir hale sokabilir. Bu nedenle, beslenme şeklinize dikkat etmeniz gerekir.
İnsülin Emiciler
İnsülini daha iyi sindirmenize yardımcı olacak ürünlere yönelin. Sadece glikoza dönüştürülen besinleri ortadan kaldırmanız yetmez, aynı zamanda ürettiğiniz insülin miktarını da arttırmanız gerekir. Bu bağlamda, Hindistan cevizi yağı, mantar ve tarçın tüketebilirsiniz.
Gördüğünüz üzere, daha önce hiç farkına varmadığınız ama diyabeti etkileyen birçok besin vardır. Ne tür bir beslenme programını takip edeceğinizi mutlaka daha öncesinden doktorunuz ile görüşün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Steck A., Rewers MJ., Genetics of type 1 diabetes. Clinical Chemistry, 2011. 57 (2): 176-185.
- Wstman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
- Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.