Tırnak Batmasını Önlemek İçin Tavsiyeler

Tırnak Batmasını Önlemek İçin Tavsiyeler
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Tırnak batması oldukça yaygın  ve rahatsızlık verici bir sorundur. Neyse ki doğru hijyen alışkanlığı ve bakımla tırnak batmasını önlemek mümkündür. 

Tırnak batması, genelde ayak başparmağının tırnağının büyürken kavisli veya kırık olması durumunda görülür. Tırnak eğilirse veya kırılırsa, normal bir şekilde büyümez ve içe doğru gömülür.  Bu durum, özellikle enfeksiyon söz konusu olduğunda büyük acı çekmenize yol açar.

Damar rahatsızlıkları, diyabet veya hissizlik yaşayan olan kişiler tırnak batmasını önlemek için daha fazla  özen göstermelidir. Aşırı durumlarda başparmağın ampütasyonu bile söz konusu olabilir.

Tırnak batmasını önlemek için aşağıdaki tavsiyeleri göz önünde bulundurmakta yarar vardır:

1. Hijyeninize Özen Gösterin ve Tırnaklarınızda Kıvrılma veya Kırılma Olmadığından Emin Olun

Ayak tırnaklarınızı çoğu zaman göz ardı ediyor olabilirsiniz. Tırnak batmasını önlemek için tırnaklarınızın temiz olması gerekir. Anomalileri tespit etmek için tırnaklarınızı düzenli bir şekilde kontrol etmelisiniz.

Kırılan ya da çatlayan bir tırnağınızı hemen temizlemeniz ve mümkün olduğunca temiz tutmanız çok önemlidir.

Tırnağın cilt üzerindeki kısmı etkilendiyse, fazla baskı uygulamamanız en doğrusu olacaktır.

2. Rahat Ayakkabılar Giyin

tırnak batmasını önlemek ve rahat ayakkabılar

Moda, tırnak batmasının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayabilir.

Ön kısmı dar ve sıkı olan ayakkabılar yaygın olarak kullanılıyor günümüzde. Bunlar çok şık görünse de, ayakkabılarınızın içinde parmaklarınızı hareket ettirebilmeniz çok önemlidir

Ön kısmı dar olan ayakkabılar giymekten kaçınmalı, en azından ayak parmaklarınızın yarım santimetre kadar bir hareket boşluğuna sahip olmasını sağlamanız gerekir.

Ayrıca ayakkabının üst kısmının tırnak üzerine baskı uygulamamasına dikkat etmelisiniz.

3. Kapalı Ayakkabı Giymekten Mümkün Olduğunca Kaçının

Tırnak batmasını önlemek için yapabileceğiniz bir şey de hava alan ayakkabılar kullanmaktır. Çünkü hijyen eksikliği yanında ayaklara yetersiz oksijen gitmesi de tırnak batması ve benzeri sağlık problemlerine yol açabilir.

Bu nedenle, fırsat buldukça sandalet veya ön kısmı açık ayakkabılar giymeye çalışmalısınız. Ayrıca iki gün üst üste aynı ayakkabıyı giymekten kaçınmalısınız.

4. Ayak Hastalıkları Uzmanına Görünün

tırnak batmasını önlemek

Ayak hastalıkları uzmanları ayak bakımı konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Dolayısıyla, doktorunuz, ayaklarınızın sağlığını korumak ve tırnak batmasını önlemek için size en büyük desteği sağlayacak kişidir.

Pedikür yaptırmayı seven kadınlardansanız, bu hizmeti sağlayan bir uzmana görünmenizi öneririz. Maalesef çoğu zaman bu hizmeti sağlayan kişiler yeterli bilgiye sahip olmamaktadır. Bu da enfeksiyon kapmanıza veya tırnak batmasının ortaya çıkmasına neden olabilir.

5. Tırnak Batmasını Önlemek İçin Tırnaklarınızı Kesin

Her ne kadar bir  uzmana görünmenizi önersek de, ayak tırnaklarınızı kendiniz de kesebilirsiniz.

T ırnaklarınızı doğal çizgisini izleyerek ve cilde fazla yaklaşmadan kesmenizi öneririz. Ayrıca geride kırık parçalar bırakmamanızı öneririz.

Bunun için yeterince büyük bir tırnak makası kullanmalısınız.

Tırnak Batmasını Önlemeyi Öğrenin

Tırnak batmasını önlemek sadece biraz dikkat ve doğru hijyen uygulamayı gerektirmektedir.

Ufak da olsa bir ağrı hissetmeniz durumunda durumu incelemesi ve çözüm sağlaması için bir ayak hastalıkları uzmanına görünmeyi ihmal etmeyin. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martínez Sabater Antonio, Pascual Ruiz Mª Francisca. Valoración del riesgo de pie diabético en el paciente anciano en una consulta de enfermería. Gerokomos  [Internet]. 2009  Jun [citado  2018  Nov  18] ;  20( 2 ): 73-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-928X2009000200004&lng=es.
  • Vural, Secil et al. Risk Factors and Frequency of Ingrown Nails in Adult Diabetic Patients
    The Journal of Foot and Ankle Surgery , Volume 57 , Issue 2 , 289 – 295. Disponible en: https://www.jfas.org/article/S1067-2516(17)30582-3/fulltext
  • Wesley W. Flint, Jarrett D. Cain, Nail and Skin Disorders of the Foot, Medical Clinics of North America, Volume 98, Issue 2, 2014, Pages 213-225, ISSN 0025-7125, ISBN 9780323263986, https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.11.002.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025712513001788)
  • Thakur V, Vinay K, Haneke E. Onychocryptosis – decrypting the controversies. Int J Dermatol. 2020 Jun;59(6):656-669.
  • Blatière V. L’ongle incarné ou onychocryptose [Ingrown nails or onychocryptosis]. Presse Med. 2014 Nov;43(11):1230-9.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.