Tırnak Bakımı Yapmak için 9 İpucu
Kullandığınız ürünlere dikkat edin ve ellerinizi zararlı çevresel faktörlerden koruyun. Ayrıca yediklerinize de dikkat etmeniz gerekir. Ne de olsa tırnaklarınız genel sağlık durumunuzu yansıtır ve görüntüsündeki farklılıklar bazı besin maddelerinin eksik olduğuna işaret ediyor olabilir. Bugünkü yazımızda tırnak bakımı yapmak için ipuçları vereceğiz.
Tırnak Bakımı Yapmak için 9 İpucu
1. Toksik olmayan ojeler tercih edin
Sıradan ojeler sağlığınız için toksik bir içeriğe sahip olabilir, bunlardan bazıları:
- Toluen
- Formaldehit
- Dibutil ftalat
- Kafur
- Tosilamid
Etiketlerin içindekiler kısmı genellikle çok küçük olur ve bu da ojenizin içerisinde ne olduğunu anlamayı zorlaştırır. Bununla birlikte, organik olup olmadığı ya da toksik maddeler içerip içermediği çoğu oje şişesinin üzerinde belirtilir.
Sentetik maddelerden kaçınmak, sadece tırnaklarınıza yarar sağlamakla kalmaz ayrıca toksinlerin kanınıza karışmasının önüne geçer ve bu şekilde organlarınızın faaliyetini etkileyebilme olasılığından korur.
2. Asetonsuz oje çıkarıcı
Oje çıkarıcılar tırnakları kurutup güçsüzleştirmesinden dolayı genellikle tırnaklarınız için fazla aşındırıcıdır. Bu yüzden, limon suyu gibi başka malzemeler içerdiği için asetonsuz oje çıkarıcıları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ojeyi çıkarmak için biraz daha fazla kullanmanız gerekse de sonuçlarına değer.
Ayrıca bakınız: Zayıf Tırnakları Güçlendirmek için 7 Çözüm
3. Tırnaklarınızı korumak için eldiven giyin
Çoğu kişi ev işlerini hallederken ellerini ve tırnaklarını korumamak gibi kötü bir alışkanlığa sahiptir.
Tembellikten ya da aceleden bulaşıkları genellikle eldiven giymeden yıkarız, bu da demek oluyor ki tırnaklarımızı çamaşır suyu ve deterjan gibi zararlı temizlik ürünlerine maruz bırakıyoruz.
Biz her zaman eldiven giymenizi, ellerinizi ve tırnaklarınızı sıkça nemlendirmenizi tavsiye ederiz, özellikle de dış mekanlarda ya da ağır kimyasallı ürünlerle çalışıyorsanız.
4. Ellerinizi iyice nemlendirin
Ellerinizi nemlendirmek için sadece losyon kullanmanız yetmez.
Tırnaklarınıza iyi bakmak istiyorsanız her gece yatmadan önce uygulayabileceğiniz, yüksek yağ içerikli doğal bir ürün kullanmanız gerekir. Çarşaflarınıza bulaştırmaktan kaçınıyor ve ürünün daha iyi emilmesini istiyorsanız pamuk eldiven giymeyi tercih edebilirsiniz.
Kullanmazı tavsiye ettiğimiz besleyici ve doğal nemlendirici malzemeler:
- Hint yağı
- Avokado yağı
- Badem yağı
- Buğday özü yağı
- Kuşburnu yağı
- Karite yağı
Bunları birbirine karıştırabilir ve hangilerinin tırnaklarınızı en fazla beslediğini görebilirsiniz.
5. El masajlarını deneyin
Losyonunuzu ellerinize masaj yaparak sürerseniz ürünün emilimini artırırsınız. Bu ayrıca size hoş bir rahatlama verecek ve iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Masajı size başka birinin bileklerinize, avuç içlerinize, parmaklarınıza ve tırnaklarınıza seçtiğiniz yağdan uygun miktarda kullanarak yapması en iyisi olacaktır.
Ayrıca bakınız: Masaj Yapmak İçin Uygun Olan 6 Bölge
6. Tırnak bakımı için kan dolaşımınızı destekleyin
Soğuk ellerden ya da yetersiz kan dolaşımından şikayetçi kişiler masaja ek olarak, sıcak ve soğuk suya sokup çıkarılarak yapılan el banyosunu da deneyebilir.
Ellerinizi sokmak için iki tane kap kullanabilirsiniz, böylece kan dolaşımınızı harekete geçirecektir.
7. Ellerinizi güneşten ve soğuktan koruyun
Ellerinize iyi bakmak istiyorsanız günün en yakıcı saatlerinde maruz kalınan güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmaya alışmanız gerekir. Ayrıca eldiven takarak kendinizi soğuktan ve rüzgardan da korumalısınız.
8. Dengeli beslenin
Yiyecekler nasıl göründüğünüzü etkiler. Bu sebeple de bol miktarda vitamin ve mineral almak için meyve ve sebze bakımından zengin bir diyet benimsemeniz gerekir. Meyve suyu ve ev yapımı smoothieler bunları her gün tüketebilmenin güzel bir yoludur.
9. Tırnak bakımı için bazı faydalı takviyeler
Hassas ve zayıf tırnaklarınıza iyi bakmak için tırnaklarınıza iyi gelmesinin yanı sıra cildiniz ve saçlarınız için de faydalı olacak doğak takviyeler kullanmayı deneyebilirsiniz. En çok yardımı dokunanlardan bazıları:
- Bira mayası
- Likit organik silikon
- Mavi-yeşil alg olarak da bilinen spirulina
- Keten yağı
- Çuha çiçeği yağı
- Biyotin
Yine de herhangi bir şey kullanmadan önce bir doktorla ya da uzmanla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dimitris, R., & Ralph, D. (2012). Management of simple brittle nails. Dermatologic Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2012.01518.x
- Scheinfeld, N., Dahdah, M. J., & Scher, R. (2007). Vitamins and minerals: Their role in nail health and disease. Journal of Drugs in Dermatology.