Topuk Dikeni Nasıl Önlenir?

Topuk Dikeni Nasıl Önlenir?
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Topuk dikeni tendonlar ve ayaktaki topuk kemiği arasının kireçlenmesi sonucu oluşur. İltihaplanma sonucu ortaya çıkan acı ve ağrılar normal topuk desteğinin sağlanmasını zorlaştırır.

İki çeşit topuk dikeni vardır: en yaygın olan topuk altındaki arka alt topuk dikeni ve aşil tendonunun bağlandığı yerdeki arka üst topuk dikeni.

Topuk dikenlerine ne sebep olur?

Ayak fasyasının (ayağın tabanındaki kemikleri kaplayan kalın doku şeridi) aşırı şekilde gerginleşmesi sonucu topuk dikeni olarak bilinen bir iltihaplanma meydana gelir. Vücut, yaralı bölgelerde dokuyu iyileştirmek amacıyla kalsiyum biriktirir. Sonuç olarak da bu kemiksel çıkıntı yavaş yavaş büyür.

Bu duruma sebep olarak, obezite, duruş bozukluğu, aşırı kas gerilmesi, ayak yapısına uymayan ayakkabı seçimi, tendona aşırı yüklenme ve uzun süre ayakta kalma gösterilebilir.

Doğuştan var olan topuk dikenleri de görülebilir, bu dikenler tendonlara zarar verir ve iltihaplanmaya sebep olur. Topuk dikeni iltihaplanması dikenin gelişimiyle alakalıdır fakat aynı zamanda dikensiz fasit oluşumu da görülebilir. Topuk dikeni ayak tabanında yoğun bir acıya sebep olur ve tüm topuğa yayılır.

Topuk dikeni nasıl teşhis edilir?

Dikenler X-ray cihazlarında görülebilir bu da cihazda ayak parmaklarına doğru uzanan 1-5 mm arasında bir şişlik olarak kendini gösterir. Bazı insanlar belirtilerini göstermeseler de topuk dikenine sahip olabilirler.

Belirtileri nelerdir?

İlk olarak tendonlara aşırı yüklenme sonucu oluşan iltihaplanmanın verdiği acıdan bahsedelim. Bu acı, sabah attığınız ilk adımlarda kendini hissettirir.

Topuğunuzla bir çiviye basıyormuş gibi hissedersiniz. Acı bir süreliğine kaybolsa da topuğunuzdan destek almak istediğiniz zamanlarda tekrarkendini gösterir. Ağır eşya taşımak da bu durumu tetikleyebilir.

Tedavi yöntemleri

  • Dikeni içine alan ortopedik ayakkabı tabanı kullanmak ayak desteğine yardımcı olur ve tendondaki baskıyı azaltır.
  • Fiziksel terapi: acıyı azaltmak adına sıcak ve soğuğun kullanımı
  • Açma-germe egzersizleri
  • Lokal ultrason tedavileri
  • Şok dalgaları: yüksek enerjili ultrason dalgaları kireçlenmeyi azaltabilir.
  • Ağrıkesiciler
  • Hiçbir tedavi yöntemi işe yaramadığı en kötü durumlarda ise ameliyat devreye sokulur.

Topuk dikeni belirtilerini rahatlatmak için doğal tedavi yöntemleri

  • Mine çiçeği: Yapraklarını 15 dakika boyunca suda kaynatın. Birkaç tanesini sıkarak ağrıyan bölgeye bastırın.
  • Pelinotu: Bir araya getirdiğiniz nemli bitkileri ağrıyan bölgeye uygulayın.
  • Yapışkanotu: Bir litre su içindeki bir avuç kuru yaprağın demini ağrıyan bölgeye uygulayın.
  • Ekinezya: İltihaplanmaya iyi gelir. Bir yemek kaşığı ekinezyayı bir fincan suda hazırlayarak günde birkaç bardak içebilirsiniz.

Önlemler

Topuk dikenini önlemenin en iyi yolu obezite, aşırı efor, duruş bozuklukları, uygun olmayan ayakkabı gibi temel sebeplerinden uzak durmaktır.

Aynı zamanda aşağıdaki yiyecekleri yiyerek de topuk dikenini önleyebilirsiniz: Magnezyum, silisyum ve çinko içeren besinleri tüketmek kaslarımızın ve tendonlarımızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

sağlıklı kuru meyve
  • Magnezyum: Yumuşakçalar, marul, ıspanak, kuşkonmaz, hububat, baklagiller ve kuru meyve bu mineral bakımından zengin besin maddeleridir.
  • Silisyum: Yulaf unu, maydanoz, ısırganotu, pancar, taze fasulye.
  • Çinko: Yerfıstığı, kabak ve kabak çekirdeği, susam yağı ve unu, buğday filizi, istiridye.
  • İltihaplanmayı azaltmada Omega-3’ün yardımı: yağlı balıklarda, balık yağında, keten tohumunda kanola ve ceviz yağında bulunur. Bunun yanında, salatalık, çilek, ıspanak, soya fasulyesi, ceviz, badem ve marulda da bulunur.

Yararlı meyveler

Ananas ve papaya içerdikleri iltihaplanmaya karşı etkili olan yüksek orandaki bromelayin sayesinde bu rahatsızlığa iyi gelirler. Etkilerini tam olarak görebilmek için birlikte tüketilmeleri önerilir. Düzenli bir beslenme alışkanlığı bize hastalıkları ve topuk dikenlerini önlemede yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Imagen principal cortesía de © wikiHow.com
  • Toumi, H., Davies, R., Mazor, M., Coursier, R., Best, T. M., Jennane, R., & Lespessailles, E. (2014). Changes in prevalence of calcaneal spurs in men & women: a random population from a trauma clinic. BMC musculoskeletal disorders, 15, 87. doi:10.1186/1471-2474-15-87
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995580/
  • Plantar fasciitis and the calcaneal spur: Fact or fiction? (2002). Johal KS, Milner SA.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22326003

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.