Travmatik Boşanma Sürecini Atlatmak İçin 7 İpucu

Evliliğinizin sona erdiğini kabullenmek yeni bir geleceği keşfetmeye doğru attığınız ilk adımdır. Travmatik bir boşanma sürecinden sonra sıra kendinizi daha iyi tanımaya ve iyimser bir şekilde yeni hayatınız için hazırlık yapmaya gelir. 
Travmatik Boşanma Sürecini Atlatmak İçin 7 İpucu

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Travmatik boşanma süreci önemli bir kaybın sonunda yaşanır ve yasa benzer bir dönemi de kapsar.

Aslında boşanma, bir yaşamın, zamanın ve paylaşılması planlanan hisler ile gelecek hayallerinin ölümüdür.

Bu süreci atlatmak kolay değildir ancak aşağıdaki tavsiyelere uyarsanız, biten evliliğin ardından gelen kederli süreç daha katlanılabilir hale gelecektir.

Travmatik Boşanma Sürecini Atlatmak İçin İpuçları

Pek çok sebep, bir çifti boşanmaya kadar götürebilir. Boşanma kararı ortak ya da tek taraflı alınmış olabilir. Her çiftin kendine özgü kompleks bir dünyası vardır.

Bu nedenle evlilik gibi boşanmanın da pek çok nedeni olabilir. Aldatma, kötü davranmak, kişilik uyuşmazlığı… Sebep ne olursa olsun, bir ayrılığın üstesinden gelmek kolay değildir.

Ancak bir kere boşanma kararı verdiğinizde, bu kararı takip etmelisiniz. Kimseyi sizin yanınızda kalmaya veya vc 

Şimdi travmatik boşanma sürecini atlatmanıza yardımcı olacak bazı adımlara birlikte göz atacağız.

Boşanmayı kabullenin

ağlayan kadın

Boşanma gerçeğini kabullenmek, sonrasında gelecek yasa benzer dönemin üstesinden gelmemize ve durumun pozitif yönlerini görmemize yardımcı olacaktır.

Evlilik, gelecek hayalleri, beklentiler ve planlarla beraber yeni bir yaşama başlamak demektir. Gelecek için vizyonumuz bizi evliliğe götüren ve hayat boyu olacağına inanarak birine sadık kalmaya söz vermemizi sağlayan şeydir.

Ayrıca bu bir yatırımdır. Aslında eşimize ve beraber kurduğumuz hayata her anlamda –finansal, psikolojik, duygusal vs.- yatırım yaparız.

Bu yüzden, yatırım yaptığımız ve hayalini kurduğumuz pek çok şeyin gerçekleşmeyecek olmasını kabullenmekte zorlanmamız normaldir.

İşte tam da bu sebeple pek çok kişi inkar aşamasından geçer. Bir başka deyişle ilişkinin bittiğini itiraf etmeyi reddederler ve evliliklerinin bir şekilde kurtarılabileceğine inanıp bunda ısrarcı olurlar. Hatta bazen insanlar sırf evlilikleri yürüsün diye kendi huzurlarını ve sağlıklarını bile tehlikeye atarlar.

Ancak kendimize karşı dürüst olmalı ve gerçeği kabullenmeliyiz. Elbette bir ayrılığın üstesinden gelebilmek için ardından gelen yasa benzer sürecin yaşanması gereklidir.

Bu nedenle kendimize karşı nazik ve merhametli olmalıyız: Kendimize biraz zaman vermeliyiz.

Kendinizi izole etmeyin

Biten bir ilişkinin ardından gelen yasa benzer süreçte pek çok kişi kendini izole etme eğilimi gösterir. Evden çıkmayabilir, sosyal yaşamı ve başkalarıyla hatta en yakın arkadaşlarıyla iletişim kurmayı reddedebilirler.

Ancak en iyisi sizi seven ve yakın olduğunuz insanlarla neler hissettiğinizi paylaşmaktır. Hisleri ifade etmek, her zaman daha iyi ve daha rahatlamış hissetmenize yardımcı olacak pozitif bir şeydir. Bunu yaparak acınızın dinmesine yardımcı olabilirsiniz.

İşte bu nedenle arkadaşlarınızın ve ailenizin yardımını reddetmeyin.

İyimser olun

gülen kadın renkli duvar

Önceleri gözünüzde canlandırmak imkansız gelse de, yeni hayallerle ve amaçlarla süslü bir hayatın hayalini kurmanın zamanı gelmiştir.

Bir kapı kapanınca ötekisi açılır. Bir ayrılıktan sonra şimdiye kadar hiç hayal etmediğiniz yeni bir gelecek doğar.

Evlilik sonrası yaşanan yasa benzer süreci günden güne atlattıkça, yeni hayatınız için daha fazla hayal kurmaya, hedef koymaya ve plan yapmaya başlayabileceksiniz. Ayrıca kendinizi isteklerinizi gerçekleştirirken hayal edebiliyor da olacaksınız.

İyimser olmak, kişisel gelişimle ve keyifli aktivitelerle dolu bir gelecek hayal etmek için harika bir zaman. Kendinize çok iyi bakmanın ve hayatınızı istediğiniz gibi yaşamanın tam zamanı.

Travmatik boşanma sürecinden ders çıkarın

Başınızdan çok şey geçti. Acı çektiniz, ağladınız ve neredeyse kırılma noktanıza ulaştınız.

Diğer şeylerin yanı sıra bu, büyük ihtimalle kendinize ve kendinizi daha iyi tanımaya da daha çok yaklaştığınız anlamına gelir. Kendinizle daha derin bir şekilde iletişim kurma fırsatını yakaladınız.

Artık sınırlarınızı daha iyi biliyorsunuz. Acınızı ve negatif duygularınızı kanalize etmeyi öğrendiniz. Artık ve daha güçlüsünüz ve daha güvendesiniz.

Bu enerjiden yararlanın. Yeni bir hayat ve yeni bir gelecek planlamaya başlayın.

Kendinize öncelik vermenin zamanı geldi

yoga pozu el travmatik boşanma

Kendinizi düşünmenin, tekrar yeni ilgi alanları ve hobiler keşfetmeyi denemenin tam zamanı.

Evliliğinizi sürdürmeye çalışırken büyük ihtimalle hayatınızdaki her şey evliliğinizin etrafında dönüyordu. Günlük yaşantınız, tatilinizi nasıl geçireceğiniz, marketten ne alacağınız, televizyonda ne izleyeceğiniz vs.

Şimdi başkasının ihtiyaçları ve tercihleri sizi kısıtlayamayacağına göre kendinize öncelik verebilirsiniz.

Bu yüzden keyifli ve eğlenceli bulduğunuz bazı aktiviteler yapmayı deneyin. Bir başka deyişle hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı yeniden keşfedin.

Okuyun: Kendini Sevmek 101: Kendinizi Nasıl Seversiniz

Başka bir partner aramak zorunda değilsiniz

Ayrıca mutluluğun içinizde olduğunu ve hayatınızı anlamlandırmak için bir ilişkiye ihtiyacınız olmadığını anlamanın da tam zamanı.

Bu yüzden bir partner bulmanın sorunlarınızı çözeceğini düşünmeyin. Yalnızca kendinizle iletişim kurmanın gerekli olduğunu öğrenmelisiniz. Ancak o zaman, daha eksiksiz ve tatmin olmuş bir birey olarak gerçek anlamda doğru insanı bulmak için hazır olacaksınız.

travmatik olaylardan sonra destek arayabilirsiniz

Travmatik boşanma sürecinden sonra profesyonel yardım alın

Kedere boğulmuş durumdayken, yeni bir hayatın hayalini kurmakta zorlanırız. İşte bu aşamada profesyonel yardım her zaman en iyi seçenektir.

Her şeye rağmen, travmatik boşanma sürecini atlatamayacağınızı hissediyorsanız, yaşadığınız hüzün katlanabileceğinizden daha fazlaymış gibi geliyorsa, bir psikologa gitmekte tereddüt etmeyin.

Hatta depresyonun yakınlarınızda sinsi sinsi dolaştığını düşünüyor, herhangi bir şeyi yapacak kapasiteye sahip olmadığınızı hissediyorsanız, bu durumun üstesinden gelmeniz için bir psikolog size etkili bir şekilde yardımcı olabilir.

Bu yüzden kendinize karşı merhametli olun ve yardıma ihtiyacınız olduğunu kabullenin. Sonra da yardım isteyin.

Bir uzman stresinizi ve duygularınızı yönetmenize yardımcı olacaktır. Onları doğru bir şekilde yönlendirmeyi size öğretecek, yeni bir geleceğin hayalini kurmanıza yardım edecektir.

Herkes farklıdır

Bu yazıda size travmatik boşanma sürecini atlatmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları verdik.

Ancak her boşanmanın farklı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Tıpkı her çift gibi, her boşanma da komplekstir ve üstesinden gelmek için yaşanması gereken süreç benzersizdir.

Bu yüzden, çocuklarınız varsa veya eşinizin sizi suistimal etmesi gibi bir durum söz konusuysa özellikle güçlü ve olgun olmalısınız. Bu durumun veya duyguların ve yaraların kötü yönetilmesi, ayrılığın gelecekte daha travmatik sonuçlara yol açmasına neden olabilir.

Bu yüzden, gerektiğinde profesyonel yardıma başvurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gee, T. (2001). The grieving process in separation and divorce. Grief Matters: The Australian Journal of Grief and Bereavement, 4(1), 6.
  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia, 27, 41-60.
  • Yárnoz-Yaben, S. (2017). Grief due to divorce: relationship with attachment style and effects on subjective well-being and co-parenting/El duelo ante el divorcio: relación con el estilo de apego y efectos en el bienestar subjetivo y el ejercicio de la co-parentalidad. Estudios de Psicología, 38(3), 667-688.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.