İlişkinizde Kıskançlık Sorunları mı Var?

Genelde kıskançlaştığımızda, farklı davranırız. Kıskançlık sorunu olan kişiler, hayatlarındaki kişinin sadakatsizlik yapmasını engellemek için onların tüm hayatlarını kontrol etmeye çalışırlar. Sizin de ilişkinizde kıskançlık sorunu var mı?
İlişkinizde Kıskançlık Sorunları mı Var?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir ilişkide arada bir kıskançlık olması normal bir şeydir. Ancak, kıskançlık kontrolden çıktığında, ilişki içerisindeki kişilerin duygusal sağlıklarını etkileyebilir.

Bu yüzden, kıskançlığı tanımayı ve diğer duygulardan ayırabilmeyi öğrenmelisiniz. Sonuçlarından muzdarip olmamak için, kıskançlığın nasıl arttığını ve önlemek için ne gibi önlemler alabileceğinizi öğrenmelisiniz.

İlişkinizde Kıskançlık Sorunları Olduğunu Gösteren İşaretler

Kıskançlığın kaynağında genelde sevdiğiniz kişiyi kaybetme korkusu yatar. Ve, kıskançlık arttıkça bu korku da güçlenir ve ilişkinizde sorunlar yaratmaya başlar.

En kötüsü de, zamanın geçmesiyle bu durumun daha da kötüleşmesidir.  Hatta bu durum, hem çiftlerin birbirlerini sevme ve saygı duymalarını etkiler hem de birlikte yaşamayı bir soruna çevirebilir.

Haydi birlikte ilişkilerde görülen kıskançlık belirtilerine bir göz atalım.

Bu yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz: İlişkiniz İçin Sadakatsizliği Görmezden Mi Gelmelisiniz?

Kıskançlık Belirtileri

Partnerinizin Mahremiyetini Kontrol Etmeye Çalışırsınız

tartışan çift

Kıskanç kişiler partnerlerinin mahremiyetlerine saygı duymazlar. Genelde, partnerlerinin kişisel hayatlarında neler olduğunu bilmenin onların “hakları” olduğunu düşünürler.

Ayrıca, partnerlerinin hayatında başka birisi olmasından da şüphelenirler. Bu onların, sürekli partnerlerinin telefonlarını, sosyal medya hesaplarını ve kullandıkları diğer iletişim yöntem ve platformlarını kontrol etmelerine neden olur.

Bu, çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Basit bir “merhaba” mesajı veya arkadaşlar arasında geçen diyaloglar, sizi çok öfkelendirip, tehdit altında hissettirebilir.

Bu yazımıza da bakmanızı öneriyoruz: Herkesin Sadakatsizlik Tanımı Aynı Mıdır?

İş Arkadaşlarına Güvenmezsiniz

Arkadaşlar veya iş arkadaşları söz konusu olduğunda, azıcık bir kıskançlığın yerinde olabileceği durumlar vardır. Ancak, eğer bu duyguyu nasıl kontrol edeceğinizi bilmezseniz, aslında olmayan şeyleri varsaymaya başlayabilirsiniz.

Ardından, karşı cinsten gelen herhangi bir ilgi veya sempati direkt olarak flört etmek olarak görülebilir. Sonuç olarak, partneriniz sadece kibar davranmaya çalışıyorken bile öfkelenebilirsiniz.

Partnerinizin Sosyal Hayatını Kısıtlarsınız

tartışan çift

Kıskançlık genelde, kişilerin partnerlerinin sosyal hayatlarını kontrol etme isteği duymalarına neden olur. Genelde, kıskançlık sorunu olan kişiler, partnerleri arkadaşları veya aileleri ile vakit geçirmek istediklerinde hatta bazen birine telefon açtıklarında bile bu sorunu yaşayabilirler.

Sürekli partnerlerinin sosyal hayatı hakkında sorular sorarlar. Kiminle konuşuyorsun? Arkadaşlarının dediğine neden gülüyorsun? Nereye gidiyorsun? Ne zaman döneceksin?

Bazı durumlarda, kıskanç kişiler partnerlerinin arkadaşları ile vakit geçirmelerini bile kıskanabilirler. Partnerlerinden, arkadaşları ile birlikte bir şeyler yapmak yerine, kendisiyle birlikte bir şeyler yapmasını isterler.

Sürekli Telefon Açarsınız

Her şey yolunda mı diye sormak için günde birkaç kes telefonlaşmak normal bir şeydir. Ancak, partnerinizin her dakika ne yaptığını öğrenmek için sürekli aramak bambaşka bir şeydir.

Ayrıca, kıskançlık sorunu olan kişiler, partnerlerinin dedikleri yerde olup olmadıklarını da kontrol etme ihtiyacı hissederler. Ve bu onların sürekli stresli ve gergin hissetmelerine neden olur.

Olmayan Yerde Sadakatsizlik Görürsünüz

tartışan çift

Bazen kıskançlık kontrolden çıkabilir. Bu durumun en uç örneklerinden birisi, kişinin, partneri sürekli yanında değilse onun sadakatsiz olduğuna inanmaya başlamasıdır.

Bu, kıskançlık sorunu olan kişilerin, ortada öyle bir durum olmasa bile, bir sadakatsizlik varmış gibi davranmasına neden olur. Bu durumda kıskanç kişi genelde, korkularını ve kafasında yarattığı düşünceleri birbirinden ayıramaz.

Kıskançlık Sorunu Olan Kişiler Yaşam Şekillerini Değiştirirler

Kıskançlık sorunu olan çoğu kişi, partnerleri ile birlikte daha çok vakit geçirirlerse, sadakatsizliği önleyebileceklerini düşünür. Hatta bunun için kendi yaşam tarzlarını, partnerleri ile daha çok vakit geçirebilecek şekilde değiştirirler.

Sonuç olarak, kıskanç kişiler partnerlerinin hayatlarının çoğunu kontrol etmeye çalışırlar. Hatta bazen partnerlerinin günlük planlarını kendileri hazırlayıp, tüm boş vaktini onlarla geçirmelerini sağlamaya bile çalışırlar.

Partnerlerinin Giyinme Tarzından Rahatsız Olurlar

kıskanç çift

Partnerinizin giyinme tarzı gibi basit bir şey bile kıskançlığın tetiklenmesine neden olabilir. Siz onunla birlikte dışarı çıkmayacağınız zaman, partnerinizin giyinip kuşanması sizi rahatsız edebilir.

Bu durum da çeşitli sorulara neden olur: Eğer dışarı çıkmayacaksan neden saçını yapıyorsun? Neden makyaj yaptın? Sadece arkadaşlarınla buluşacaksan neden onu giyiyorsun? Neden bu kadar geç geldin?

Kıskanç Kişiler Bu Davranışlarını Sevgi İle Karıştırırlar

Bu durum, kıskanç kişilerin en büyük ortak karakteristiğidirTüm bu davranışlarını, partnerlerini çok sevdikleri için böyle davrandıklarını söyleyerek açıklarlar. 

Tüm bu eleştiri ve öfkelerinin nedeninin, partnerlerine olan sevgileri ve onlar için duydukları endişeden kaynaklandığını söyler ve bu şekilde partnerlerini manipüle etmeye devam ederler.

Ancak, tabii ki, bu sevgi değildir çünkü gerçek sevgi ve aşk, karşılıklı güven, saygı ve özgürlük içerir.

Sizin de kıskançlık sorununuz var mı? Sizin veya partnerinizin kıskançlığının kontrolden çıkmaya başladığını mı düşünüyorsunuz? Dikkatli olun! Arada bir kıskançlık yapmak doğal olsa da, bu durumun ilişkinizi etkilememesi için dikkatli olmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Harris, C. R. (2003). A review of sex differences in sexual jealousy, including self-report data, psychophysiological responses, interpersonal violence, and morbid jealousy. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0702_102-128
  • Muise, A., Christofides, E., & Desmarais, S. (2009). More Information than You Ever Wanted: Does Facebook Bring Out the Green-Eyed Monster of Jealousy? CyberPsychology & Behavior. https://doi.org/10.1089/cpb.2008.0263
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.