Uçak Korkusu: Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Uçak korkusundan uçakların nasıl çalıştığını öğrenerek kurtulabilirsiniz, bu sayede uçaktaki seslerin ve hareketlerin çoğunun normal olduğunu anlarsınız.
Uçak Korkusu: Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Son Güncelleme: 13 Haziran, 2019

Aerofobi, uçak korkusu demektir. Bu, birçok değişik şekilde kendini gösterebilir ama vakaların çoğunda, uçakla seyahat edememe anlamına gelir. Bu yazımızda, size uçak korkusundan ve bununla nasıl başa çıkabileceğinizden daha fazla bahsedeceğiz.

Uçak korkusu: belirtileri ve nedenleri

Uçak korkusu, düşündüğünüzden daha yaygın bir durumdur. Her üç yolcudan birinde uçak korkusu vardır. Bu yüzden, birçok havayolu, insanların korkularıyla yüzleşmesi ve fobilerini aşması için (çoğu ücretsiz olan) kurslar sunmaktadır. Sonuçta (uçakta) uçma korkunuz olabileceği gibi, klostrofobi (kapalı alan korkusu) ya da akrofobi (yükseklik korkusu) sahibi de olabilirsiniz.

Uçak korkusu, olası sonuçları yüzünden diğer korkulardan daha fazla ilgi görür. Uçak korkusu olan birçok insan, (otoyollar ya da deniz aracılığı ile ulaşılamayan) uzun mesafe seyahat etmeyi gerektiren tatillere çıkmaz, başka bir ülke ya da kıtada yaşayan akrabalarını ziyaret etmez ve kariyerlerinde ilerlemelerini önleyecek olsa da iş gezilerine çıkamaz.

Hava yolculuğu, seyahat etmek için en güvenli yol olsa da ciddi boyutlarda uçak korkusuna sahip olan insanlar; kalkış, uçuş ve iniş sırasında ne olacağından emin olamazlar. Ayrıca, “ayağını yere basamama” hissi, anksiyeteyi artırır. Uçak korkusu olan insanların farklı türdeki endişelerinden bazıları şunlardır:

  • “Uçak düşecek”
  • “Panik atak geçireceğim”
  • “Uçaktan çıkamayacağım”
  • “Klostrofobi yaşayacağım”
  • “Türbülans ve garip sesler olacak”
  • Kalp krizi geçirirsem bana kimse yardım edemeyecek”
  • “Suyun üzerinde ya da gece uçuyor olacağım”
  • “Bütün durum benim kontrolüm dışında olacak”

Geçmişteki bir travma da uçak korkusu olmasına sebep olabilir

uçak korkusu

Örneğin, eğer bir tanıdığınız ya da akrabanız bir kazada öldüyse ya da ilk kez uçakla seyahat ettiğinizde çok fazla türbülans olduysa ya da inişe zorlandıysanız ya da uçak kazaları ile ilgili filmler izlediyseniz bu fobiye sahip olabilirsiniz.

Ayrıca, medya da uçak korkusunu tetikleyebilir. Haber bültenleri sıkça uçak kazalarını ve kurbanları istisnai bir olaymışçasına şok edici bir şekilde sunmaktadır.

Uçak kazalarındansa otomobil kazalarında daha çok insan olduğunu bilmek çok önemlidir.

Uçak korkusu: nasıl kurtulabilirsiniz?

Uçak korkusu sebebiyle uzak noktalara seyahat edemeyen insanlar, bu korkuları yenmek için terapiye başvurmalıdır. Bu konuda çok yardımcı olacak bazı yöntemler şu şekildedir:

1. Uçaklar hakkında bilgi sahibi olun

gün batımında uçak

Uçakların nasıl çalıştığını anlamak için pilot ya da kabin memuru olmanıza gerek yok. Kalkış iniş ve uçuş sırasında uçağın nasıl çalıştığını, öncesinde ne gibi güvenlik önlemleri alabileceğinizi, uçuş sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini, uçak kalkmadan ne gibi kontroller yapıldığını, vb. öğrenin.

Ayrıca, kanatlar ve uçağın diğer parçalarının da nasıl çalıştığını öğrenmek de sizin için faydalı olabilir. Uçaklar sürekli olarak kontrol edilir ve bakımdan geçerler. Pilot uçağı kaldırmadan önce, her şey mükemmel durumda olmalıdır. Ayrıca, her şeyin doğru işlediğinden emin olmak için uçağa, havada olduğu her saat için 11 saatlik bakım yapılır.

2. Hava yolculuğunun güvenliğini diğer yollarla kıyaslayın

Bir uçak düştüğünde yolcuların çoğunun öldüğü doğrudur. Bununla beraber, bir uçak kazasında olmanız ihtimali bir araba kazasında olmanız ihtimalinden daha düşüktür. Sinirlerinizi yatıştırmak için istatistiklere bakın. Haberlerde farklı uçak kazası olayları görsek de medya bunları olağandışı olaylar olmasına rağmen bunları sıkça gerçekleşen olaylar gibi yansıtmaktadır.

3. Kendinizi normal uçak hareketlerine hazırlayın

uçakta kadın

Birçok durumda, uçak korkusunun sebebi bilinmez. Türbülans olunca ne olur? Kalkış esnasında ne olur? Neden emniyet kemeri takmamızı isterler? Güvenlik hissimiz değişince otomatik olarak kötü bir şey olacağını varsayarız. Öte yandan, durum her zaman kötü olmak zorunda değildir.

Örneğin, şu durumlara karşın hazırlıklı olmanız gerekir:

  • Kulak tıkacı takmanız gerekebilir (kabin basıncındaki değişim için)
  • Mideniz boşmuş gibi hissedebilirsiniz (çünkü uçak kalkış için hızlanır)
  • Uçağın kanatlarında bir hareket fark edebilirsiniz (yön değiştirmek ya da rüzgar yönüne doğru uçmak için)

4. Türbülanstan dolayı endişelenmeyin

Bunun uçuşun en kötü tarafı olduğunu düşünseniz bile, aslında türbülans çok yaygın bir durumdur.

  • Eğer 6 saatten daha fazla süre ile seyahat ediyorsanız, bir noktada uçak daha fazla hareket edecektir.
  • Türbülans, uçak düşük basınçlı bir alandan yüksek basınçlı bir alana geçtiğinde meydana gelir. Bu, taşlı ya da engebeli bir yolda araba kullanmaya benzer.
  • Bu durumda, yolcuların, güvenlikleri için emniyet kemerlerini takması gerekir.

5. Anksiyetenizi kontrol edin

uçakta korkan kadın

Uçuşun size bağlı olmadığını fark etmeniz gerekir. Yani, kontrolünüzün dışında olan bir durum için endişe etmemelisiniz. Kalkış esnasında ya da uçuş sırasında rahatlama ya da nefes egzersizleri de yapabilirsiniz.

Gideceğiniz yeri, orada göreceklerinizi ve buluşacağınız insanları hayal edin. Film izleyin, kitap okuyun, müzik dinleyin, Sudoku oynayın ya da yanınızda oturan insanla sohbet etmeyi deneyin. Bu sayede, çevrenizde olan diğer şeylere çok fazla dikkat etmemiş olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fallis, G. (2013). Fobias. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.
  • ROCA, E. (1997). Tratamiento De Fobias Especificas. Cop.
  • Dongil, E., Wood, C., & Valencia, U. (2009). El tratamiento de la fobia a volar. Boletín de La SEAS. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.bios.2015.01.057.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.