Uçukları Önlemek ve Doğal Yollarla Tedavi Etmek

Herpes virüsünü bir kere kaptığınızda sizi asla bırakmaz, yalnızca vücudunuzda uyku halinde kalır ve savunmanız düştüğünde ortaya çıkar.
Uçukları Önlemek ve Doğal Yollarla Tedavi Etmek

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Öncelikle dudağınızda bir karıncalanma veya kaşıntı hissedersiniz. Aynaya bakarsınız ama hiçbir şey görmezsiniz. Birkaç gün sonra, kaşıntı daha ciddi bir hal alır ve uçuk çıktığını fark edersiniz. Ama endişelenmeyin, uçukları önlemek mümkün!

Herpes virüsü çok kolay yayılır ve yok etmesi de bir o kadar zordur. Ancak bir kere kaptınız mı, tek yapmanız gereken uçuk aşamasına gelmesini önlemektir. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Uçukları önlemek için sağlıklı bir bağışıklık sistemi kilit noktadır

Uçuğa iki şekilde yayılan herpes virüsü sebep olur:

  • Ağızdan ağıza (öperek)
  • Eşyaları paylaşarak (diş fırçası, bardak, makyaj malzemeleri…)

Bu virüsü bir kez kaptınız mı, hayat boyu sizinle kalır. Ancak endişelenmeyin: virüs, sinir sisteminizde uykuda kalıp asla uçuğa dönüşmeyebilir. Bunun için  güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyacınız vardır.

Bu virüsü kaptıysanız temas zamanında doğal savunmanızın düşmüş olması kuvvetle muhtemeldir. Virüs vücudunuza girmiştir ve orada kalır.

Yeni bir uçuk çıkmasını istemiyorsanız ya da uçukları önlemek konusunda kararlıysanız, bağışıklık sisteminize daha iyi bakmalısınız. Nasıl mı? Sağlıklı  bir beslenme ve egzersizle.

Uçuğu tetikleyen diğer faktörler şunlardır:

Uçuğu önlemek ve doğal yollarla geçirmenin yolları

Uçuk için çok sayıda ev yapımı tedavi yok çünkü virüsün kendisi çok iyi tanınmıyor. Ancak birçok kişi bu tamamen doğal tedaviler sayesinde uçuklara temelli veda edebilmiştir.

Nasıl olduğunu öğrenmeye hazır mısınız?

Doğal yollarla uçuğu geçirmek için buz

Bu uçuğu tedavi etmenin en popüler yollarından biridir. Tek yapmanız gereken bir buz alıp uçuğun olduğu bölgeye uygulamak.

10 dakika veya küp tamamen eriyene kadar tutun. Bu yöntemi iki saat sonra tekrarlayın.

Buz bölgedeki iltihabı azaltacak ve ağrıyı alacaktır. Bu tedavi yalnızca suyun toplandığı bölge hala patlamamışsa işe yaramaktadır (uçuk patladığında virüs çok kolay yayılır).

Doğal yollarla uçuğu geçirmek için sıcak kompres

uçukları önlemek
Bu tedavi uçuğun ikinci aşaması sırasında, yani su toplayan yer patladığı zaman kullanılmalıdır. Ayrıca uçukları önlemek için partneriniz veya çocuklarınızla bu aşamada temasta bulunmamanız oldukça önemlidir, çünkü virüsü kolayca onlara bulaştırabilirsiniz.

Ayrıca kişisel bakım ve makyaj malzemelerinizi de evdeki diğer kişilerle paylaşmamalısınız. Dudağınızın üzerinde aşağıdaki sıcak kompreslerden birini kullanmayı deneyebilirsiniz:

  • Yeni ütülenmiş bir havlu
  • Sıcak suya batırılmış bir bez

Doğal yollarla uçuk tedavisi için çay poşetleri

Su toplayan yerlerin açılmaya başladığı aşama için başka bir seçenek daha önerelim. Kullanılmış bir çay poşeti oldukça faydalı olabilir. Normalde siyah çay kullanırken yapacağınız gibi bir çay yapın. Çay poşetini atmayın. Suyunun süzülmesini ve soğumasını bekleyin (uçuklu bölgeyi yakmak istemezsiniz).

Çay poşetini hafif bir basınç uygulayarak poşet soğuyana kadar dudağınızın üzerinde tutun. İki saat sonra işlemi tekrarlayın.

Doğal yollarla uçuğu geçirmek için esans yağlar

esans yağları
Uçuklara karşı en etkili yağlardan nane veya limon arasında bir tercih yapabilirsiniz. Ancak evinizdeki esans yağlar da yardımcı olacaktır.

Bir pamuk parçasının üzerine birkaç damla sürüp uçuğunuzun üzerine uygulayın. Bölgeyi sakinleştirecek ve rahatsızlık hissini hafifletecektir.

Ayrıca bakınız:Uçuk İçin 5 Ev Reçetesi

Doğal yollardan uçuğu tedavi etmek için şeker

Bu tedavinin biraz canınızı yakabilir ama son derece etkilidir. Toz şekeri uçuğun üzerine koyun. Hem uçuk kuruyacak ve ağrınız azalacak, hem de bölgedeki bakteriler yok olacaktır.

Doğal yollardan uçuğu geçirmek için otlar

uçukları önlemek için doğal yollar
Bu durumda iki seçeneğiniz var: içten ve dıştan kullanım. İlki için, bitki çayı hazırlayabilir ve ikincisi için de otu doğrudan dudağınıza sürebilirsiniz. Uçuk için en çok kullanılan otlar şunlardır:
  • Adaçayı
  • Kediotu kökü
  • Nane
  • Ekinezya

Bu otlardan yapılan çayları içmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve virüsle savaşarak hastalık bulaştıran mikroorganizmalara karşı direncinizi arttırır.

Bunları yalnızca topikal olarak kullanmak isterseniz, bitki çaylarını normalde hazırladığınız gibi hazırlayıp sıvının içine bir pamuk batırın. Ardından pamuğu uçuğun üzerine sürün. Bu tedavinin uçuğu diğer seçeneklerden çok daha hızlı şekilde kuruttuğunu göreceksiniz.

Doğal yollarla uçuğu geçirmek için deniz tuzu

uçukları önlemek için deniz tuzu
Bu önerilerimiz arasındaki en güçlü yöntemdir. Belki de bu tekniği denediniz. Yani ne demek istediğimizi zaten biliyorsunuz. Ancak buna dayanmak için epey güçlü olmanız gerekiyor…

Yine de, kesinlikle değer. Elinizin altında 3 seçenek var:

Tuz ve su

Bir yemek kaşığı deniz tuzunu birkaç damla su ile beraber macunsu kıvama gelene kadar karıştırın. Bunu bir kulak çubuğu yardımıyla uçuğun üzerine sürüp mümkün olduğunca uzun süre tutun. Ilık su ile yıkayın. Bu işlemi günde üç defa tekrarlayın.

Tuz ve diş macunu

Deniz tuzunu suyla karıştırmak yerine biraz diş macunu kullanmayı deneyin. Geceden uçuğun üzerine sürüp sabah yıkayın.

Tuz ve limon

Küçük bir parça limon kesin ve üzerine tuz serpin. Ardından dayanabileceğiniz müddetçe hafif bir baskı uygulayarak uçuğun üzerine koyun. Biraz canınız yanacak! Mümkünse bu işlemi her gün tekrarlayın.

Umarız bu yöntemleri uygular ve olumlu sonuç alırsınız. Ama unutmayın uçukları önlemek, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu yüzden kişisel hijyene ve uçuğu olan kişilerle fiziksel temasta bulunmamak ve eşyalarınızı paylaşmamak için dikkatli olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dadwal, S. S., & Ito, J. I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition. https://doi.org/10.1002/9781118416426.ch88

  • Chi, C. C., Wang, S. H., Delamere, F. M., Wojnarowska, F., Peters, M. C., & Kanjirath, P. P. (2015). Interventions for prevention of herpes simplex labialis (cold sores on the lips). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010095.pub2

  • Bodsworth, N. (2008). Cold sores. Pharmacy News.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.