Uykusuzluğu Yenmek İçin Bu 4 Öneriyi Deneyin
Uykusuzluk günün sonunda deneyimlediğiniz en can sıkıcı problemlerden biri olabilir. Uzun bir iş gününden sonra herkes güzelce bir uyku çekmek ister. Ama bu her zaman mümkün olmayabilir. Eğer siz de aynı problemleri yaşıyorsanız uykusuzluğu yenmek için aşağıdaki önerileri kulak verin.
Uykusuzluğun Sebepleri
Uykusuzluk fiziksel olarak iyi hissetmemekten, çevreniz ya da yaşam tarzınızla ilgili problemlere kadar birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Aşağıda bu sebepleri dört kategoriye ayırdık:
- Duygusal problemler: Depresif düşünceler ve anksiyete genellikle uykusuzluğa ve uyku problemlerine sebep olabilir.
- Kötü beslenme: Sigara içmek ya da çok fazla gazlı veya kafeinli içecek tüketmek gibi sağlıksız alışkanlıklar, rahat bir uyku çekmenize engel olabilir.
- Çok fazla iş: Bütün gün çalışmak normalde çok fazla stres anlamına gelir. Çalışma günleriniz çok uzunsa ve eve iş getirmek zorunda kalıyorsanız, bu iyi bir uyku uyumanıza engel olabilir.
- Sosyal problemler: Sizin için önemli biriyle sorun yaşıyorsanız, bu da uykusuzluğa sebep olabilir.
Genellikle uykusuzluğun sebepleri bundan daha da karmaşıktır. Fakat dert etmeyin; aşağıda uykusuzluğu yenmek için başvurabileceğiniz yöntemleri sizin için listeledik.
Uyku Alışkanlıklarınızı Geliştirin
Uyku alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerçekten önemlidir. Ne kadar uyanık kalmak istiyorsanız, uyku düzeninize de o derecede özen göstermelisiniz. Rutin uyku saatleri oluşturun ve onlara bağlı kalın.
Uyku alışkanlıklarınızı iyileştirmenin yollarından biri, yatmadan hemen önce dikkatinizi dağıtacak her şeyden kurtulmaktır. Tüm görsel medyayı veya televizyonu kapatın ve basitçe yatak odanızdaki huzur ve sakinlik ortamı ile bağlantı kurun.
Unutmayın ki sirkadiyen ritminiz de uyku alışkanlığınıza bağlıdır. Biyolojik saatinizi belirli uyuma ve uyanma saatlerine alıştırın.
Uykusuzluğu Yenmek İçin Bu 4 Öneriyi Dinleyin
1. Yemek Yemeden Uyumayın
Uykusuzluk çekmenizin sebeplerinden biri mide problemleri de olabileceğinden, her akşam yemek yemeniz önemlidir. Her zaman akşam yemeği yemelisiniz. Ancak, çok fazla yağ içeren yiyecekler diğer problemlere sebep olabileceğinden, yağsız bir şeyler yemeyi tercih edin.
Beslenme hayatın önemli bir parçasıdır. Doğru zamanlarda kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yemek, düzenli bir rutine uymanın ve vücudunuzun biyolojik ritmini bozmamanın bir yoludur.
Her şeyi doğru zamanda yaparsanız, vücudunuz daha sağlıklı olacak ve daha iyi bir uyku çekeceksiniz.
2. Uyumadan Önce Meditasyon Yapın
Uyumadan önce rahatlamanın en iyi yollarından biri meditasyon yapmaktır. Daha sessiz yanınızla, iç huzurunuzla ve etrafınızdaki sessizlikle bağlantı kurun.
- Meditasyonunuza eşlik etmek için müzikten yararlanabilir ve yatak odanızda huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz.
- Sessizlik önemlidir ama müziğin sesi meditasyonun etkisini artırabilir.
Meditasyon yapmak duygusal istikrarınıza katkıda bulunarak düşüncelerinizi yönetmenize yardımcı olur. Bu, yalnızca uykusuzluğu yenmek için değil, anksiyete ve depresyonun farkına varıp günlük yaşam kalitenizi artırmanız için de başvurabileceğiniz bir yöntemdir.
3. Yeme Alışkanlıklarınızı Geliştirin
Herhangi bir gazlı ya da kafeinli içeceği tüketmeyi kesmeli ve de sigarayı bırakmalısınız. Kahve tüketimini de kesmelisiniz. Kafein, sinir sisteminizi uyararak daha gergin ve endişeli hissetmenize sebep olur. Eğer iyi bir uyku çekmek istiyorsanız, yapılacak en iyi şey kahve tüketmemeye çalışmaktır.
Aynı zamanda, sigara içiyorsanız, bunun da uykunuzu etkilediğini fark etmeniz gerekir. Uykusuzluğu yenmek istiyorsanız alışkanlıklarınızı iyi yönde geliştirmelisiniz. Sağlık bütünsel bir şeydir ki bu da hayatınızın bir yönünde gerçekleştirdiğiniz değişikliklerin, hayatınızın başka bir yönünde size fayda getirebileceği anlamına gelir.
4. Rahatlayın!
Kendinizi sakin tutmaya ve kendiniz için sınırlar belirlemeye çalışın. Çalışmayı ofiste, sorunları yatak odasının dışında bırakın ve sakinleşmenize engel olabilecek her şeyi unutun. Ayrıca, bazı masaj yöntemlerini de deneyebilirsiniz:
- Gün içinde oluşmuş olabilecek gerginliği azaltmak için sırtınıza dairesel hareketlerle masaj yapın.
Bu ipuçlarının uykusuzluğu yenmenize yardım edeceğini umuyoruz. Ancak, uykusuzluğun dünyanın sonu olmadığını unutmayın. Umutsuzluğa kapılmayın. Yalnızca rahatlayın. Uzun süredir uykusuzluk çekiyorsanız, bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz. Uykusuzluğun hayatınızı bozmasına izin vermeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Varkevisser, M., van Dongen, H. P. A., van Amsterdam, J. G. C., & Kerkhof, G. A. (2007). Chronic insomnia and daytime functioning: An ambulatory assessment. Behavioral Sleep Medicine. https://doi.org/10.1080/15402000701557425
- Krakow, B., Ulibarri, V., Melendrez, D., Kikta, S., Togami, L., & Haynes, P. (2008). A daytime, abbreviated cardio-respiratory sleep study (CPT 95807-52) to acclimate insomnia patients with sleep disordered breathing to positive airway pressure (PAP-NAP). Journal of Clinical Sleep Medicine.
- S. D., S. (2012). Stress management through ‘yoga practices’ in the corporate sector. AFRICAN JOURNAL OF BUSINESS MANAGEMENT. https://doi.org/10.5897/AJBM11.314
- Insomnio | National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Retrieved 5 July 2020, from https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/espanol/insomnio
-
Ong, J. C., Manber, R., Segal, Z., Xia, Y., Shapiro, S., & Wyatt, J. K. (2014). A randomized controlled trial of mindfulness meditation for chronic insomnia. Sleep, 37(9), 1553-1563.
- Insomnio – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2016). Retrieved 5 July 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167