Uzun Bir Hayat Sağlayan Sağlıklı Alışkanlıklar
Hayat tarzımız; sağlığımız ve zihinsel ve fiziksel olarak yaşlanma şeklimiz üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Bugünkü yazımızda bizlere uzun bir ömür sağlayabilecek olan sağlıklı alışkanlıklar ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.
Verimli ve sağlıklı bir hayata sahip olmak için belli alışkanlıkları uygulamanın gerektiği ispatlanmış bir gerçekliktir; sağlıklı alışkanlıklar edinerek yaşamak sizin kendinizi daha genç hissetmenizi ve daha genç görünmenizi sağlamanın yanı sıra, ömrünüze de daha uzun yıllar ekler.
Yaşlanmak hayatın doğal ve kaçınılamaz bir gerçeğidir; fakat bazı belli sağlıksız alışkanlıklar ömrünüzü kısaltır ve sağlığınız üzerinde büyük etki bırakır, sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösterir ve öngörülen ömrünüzden yılları çalmış olur.
Fakat şanslısınız ki, vücudunuzu zinde hissettiren ve genç gösteren sağlıklı alışkanlıklar da bulunmaktadır. bu alışkanlıklar sayesinde sağlıklı ve zinde bir hayata sahip olabilirsiniz.
1. Uzun bir ömür için sağlıklı alışkanlıklar: Sağlıklı beslenin
Sağlıklı bir diyet, ölçülü olmak ve çeşitlilikle başlar. Vücudunuzun her şeye biraz ihtiyacı vardır ve her bir besin kaynağının kendine has faydaları bulunmaktadır.
Bazı gıdaların tüketimi diğerlerinden daha fazla tavsiye edilse de, sağlıklı bir şekilde beslendiğinizden emin olmanın yolu dengeli beslenmekten ve önemli gıdaları tüketmekten geçmektedir.
Her zaman lif, vitamin ve mineraller açısından zengin gıdaları tüketmeniz gerekmektedir. Ayrıca unutmamalısınız ki, özellikle yağlara ve zararlı gıdalara fazla müsamaha göstermek, sağlığınıza zarar verir.
2. Günlük hijyene dikkat edin
Sağlığınıza olumsuz etki edebilecek zararlı patojenlerden korunmak için günlük hijyen alışkanlığı edinmeniz gerekmektedir. Her gün duş almanız ya da banyo yapmanız; yani her gün vücudunuzu yıkamanız oldukça önemlidir.
Bunun yanı sıra, vücudunuzun her bir bölgesine aynı özeni gösterip, kendi vücudunuzun ihtiyacına göre bakımını gerçekleştirmelisiniz. Örneğin, ağız ve ellerinize ilave olarak, vücudunuzun diğer özel bölgeleri de çok bakım gerektiren bölgeleridir.
Bu makale de ilginizi çekebilir: Haftada Bir Gün Katı Gıda Tüketmeyerek Genç Kalmak
3. Günlük olarak egzersiz yapın
Egzersiz yapmanın sadece fiziksel sağlığınıza değil; aynı zamanda zihinsel sağlığınıza da yararlı olduğu %100 ispatlanmış bir gerçektir. Teknoloji, insanların çevreleriyle olan etkileşimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Bu yüzden, vücudunuzu sağlıklı tutabilmek için düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Böylece vücut ağırlığınızı korumuş ve hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.
Bu şekilde bir egzersiz rutini oluşturmak oldukça kolaydır ve çok da eğlencelidir. Asansör yerine merdivenleri kullanın, koşuya çıkın veya yüzün, zıplayın, dans edin; hangi fiziksel aktiviteyi yapmaktan hoşlanıyorsanız onu uygulayın.
4. Kazaları önleyin
Sağlığınızı etkileyen ev kazaları aslında önlenebilir kazalardır. Yüksek risk içeren durumlardan kaçının, ağır iş gerektiren durumlarda yardım isteyin ve sakatlanmanıza yol açabilecek işleri yapmadan önce biraz durun ve bu işlerin üzerinde düşünün.
5. Sigara ve alkol kullanımından kaçının
Birçok genç kişi alkol tüketimini eğlenceli bir alışkanlık olarak görmektedir. Genç yaşta alkol tüketmeye başladığınızda sağlığınızı riske atmış olursunuz ve tedavi edilmesi kolay olmayan uzun süreli zararlara yol açarsınız.
Alkol vücudumuz için toksik bir maddedir ve bağımlılık yapabilmektedir. Sigara içmek de günümüzde birçok insanı olumsuz etkileyen zararlı bir alışkanlıktır.
Tütün tüketiminin sağlığımızı olumsuz etkilediğini ve çoğu zaman ölüme sebep olduğunu bilmekteyiz. Bu yüzden bu ikiliden uzak durmalı ve alkolsüz ve sigarasız bir hayat yaşamaya çalışmalıyız.
6. Zihin egzersizleri yapın
Vücudunuz gibi zihniniz de sağlıklı ve zinde kalmak, yaşlanmanın getirdiği olumsuz etkilerden korunmak için egzersiz yapmaya ihtiyaç duymaktadır. Zihin egzersizi yapmak oldukça kolaydır ve zihinsel fonksiyonlarınızı arttırmanıza yardımcı olabilmektedir.
Kitap okumak, yapboz yapmak, yazı yazmak ve konsantrasyon veya meditasyon rutinleri uygulamak gibi sağlıklı alışkanlıklar uygulamak yeterli olacaktır.
7. Boş zamanlarınızın tadını çıkarın
Kendinizi genç hissetmenin, sağlığınızı korumanın ve kaliteli bir hayat sürmenin en iyi yolu boş zamanlarınızın tadını çıkarmaktan geçer. Bunu gerçekleştirmek için sizi eğlendiren ve rahatlatan aktiviteler yapın.
Arkadaşlarınızla veya ailenizle zaman geçirin, seyahat edin, konsere gidin veya rutin hayatınızı değiştirin. Hayatın tadını tam olarak çıkarmanın en iyi yolu budur.
8. Stresten kaçının
Gerçek şu ki, birçok kişi stresle bağlantılı hastalıklardan şikayetçidir. Ev ve iş hayatınızdan teknolojiye ve günlük yaşamda etkileşimde bulunduğunuz daha birçok faktöre kadar, her şey strese, endişeye, depresyona ve bizi hem fiziksel hem de duygusal olarak dengesizliğe iten daha başka onlarca semptoma sebep olabilmektedir.
9. Daha fazla su için
Su hayattır ve biliyoruz ki, vücudumuzun büyük çoğunluğu sudan oluşmaktadır. Kendinizi sağlıklı tutmak, yeteri kadar su aldığınızdan emin olmak ve cildinizin genç kalmasını sağlamak için günde en az iki litre su tüketin. Suyun günlük olarak faydalanılması gereken birçok faydalı özelliği bulunmaktadır!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Water and nutrition. (2016).
cdc.gov/healthywater/drinking/nutrition/ - Institute of Medicine of the National Academies. (2005). Chapter 4: Water. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate.
nap.edu/read/10925/chapter/6 - American Council on Exercise. (n.d.). Exercise library.
acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/exercise-library/ - CMAJ. 2006 Mar 14; 174(6): 801–809. Health benefits of physical activity: the evidence. doi: 10.1503/cmaj.051351
- University of Washington School of Medicine. (2018). No safe level of alcohol, new study concludes. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180824103018.htm
- Int J Angiol. 2007 Autumn; 16(3): 77–83. Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. doi: 10.1055/s-0031-1278254