Vajinal Bölgenizin Bakımı için 7 İpucu

Basit yapılı sabunlar kullanmak ve bölgede aşırı duştan kaçınmak, özel bölgenizin bakımına katkıda bulunabilir. Genel olarak, doğal pH dengesini ve florasını korumak önemlidir.
Vajinal Bölgenizin Bakımı için 7 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bir kadın olarak, vajinal bölgeniz  hakkında endişelenmeniz tamamen normaldir. PH derecesi vücudun diğer kısımlarından farklı ve daha kolay değişme eğiliminde olduğu için özellikle dikkat gerektiren, çok hassas bir alandır.

Doğal durumunda, patojenlerle mücadeleye yardımcı olabilecek sağlıklı bakteriler açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte, bazen bu denge bozulabilir ve bu “koruyucu bariyer” zayıflayarak kötü kokulara ve enfeksiyonlara neden olur.

Bu nedenle, standart hijyen ürünlerinin(sabun veya duş jelleri) kullanmanın yanı sıra, bu bölgenin sağlığı için çok önemli olan aşağıda sunduğumuz önerileri de uygulamanız gerekir. Özel bölgenizin bakımı için en iyi 7 ipucunu sizinle paylaşmak istiyoruz.

1. Vajinal bölgenizin bakımı: Uygun iç çamaşırı kullanmak

İç çamaşırınızı doğru seçmek, özel bölgenizin bakımı için önemlidir.
Özel bölgenizin bakımına her zaman iç çamaşırınız ile başlayın.

Vajinal enfeksiyonları ve kötü kokuları önlemede kullandığımız iç çamaşırı türünün de önemli rolü  olduğunu genelde gözden kaçırırız. İç çamaşırımız sentetik malzemelerden yapılmışsa, nem korunur ve bakterilerin oluşma ihtimali artar.

Ayrıca, “nefes alabilen” kumaşlar olmadıklarından, genellikle mikroorganizmaların yayılmasını kolaylaştırabilecek sıcak bir ortam yaratırlar. Bu nedenle, bu durumdan kaçınmak için pamuk veya diğer doğal malzemeleri seçmek en iyisidir.

2. Hijyeninize özen gösterin

Hijyen alışkanlıklarınız özel bölgenize iyi bakmak açısından önemlidir. Herkesin hijyen kurallarını uygulaması gerektiği açık olsa da, vajinal florayı değiştirebilecek belirli ürünlerin kullanımından kaçınarak düzgün bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizmek önemlidir.

Bunu yapmanın iyi bir yolu, kokuyu ve sıvıları nötralize edecek ve alanı temiz tutarken doğru pH dengesini koruyacak özel olarak tasarlanmış sabunlar kullanmaktır.

Yani kokuyu “gizlemek” istemiyoruz. Tahriş ve enfeksiyonları önlemek için bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Ardından, nemin daha fazla mikroorganizma oluşturmaması için iyice kuruladığınızdan emin olun.

3. Aşırı vajinal duştan kaçının

Aşırı sıklıkta yıkamak florayı bozacağından vajinal sağlığınız için iyi değildir.
Vajinal duş pH dengesini değiştirerek vajinal florayı bozabilir.

Bazı kadınlar kötü kokulardan kurtulmanın tek yolunun vajinal duş yapmak olduğuna inanır.

Bununla birlikte, daha fazla enfeksiyona yol açan pH dengesizliklerine neden oldukları için bu durum yararlı olmaktan uzaktır.

4. Sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürün

Sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürmek, en az özel bölgenize gösterdiğiniz özen kadar önemlidir. Cinsel yaşamınızı nasıl sürdüreceğiniz size bağlıdır, ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) yakalanmaktan kaçınmak için uzun vadeli bir partnere sahip olmak en iyisidir.

Bununla birlikte, özel bölge kayganlaştırıcıları veya erojen ürünler kullanıyorsanız, vajinal ortamı değiştirmeyen bileşenleri olan hipo-alerjenik ürünler olup-olmadıklarını kontrol etmeniz gerekir. Tahriş edici maddelerin uygulanması kötü kokuları, kaşıntı ve diğer rahatsızlıkları tetikleyebilir.

5. Hijyenik pedlerinizi düzenli olarak değiştirin

Hijyenik pedlerinizi düzenli değiştirmek vajinal rahatsızlıkları önler.
Hijyenik ürünlerinize çok dikkat edin.

Adet döneminiz boyunca kullanılan tamponlar ve pedler en az 4 saatte bir değiştirilmelidir. Menstrüel kanamanın pH seviyelerini arttırdığını ve kötü kokulara neden olabileceğini gözden kaçırmayın.

Özel bölgeniz döngünüz boyunca değişir. Kan, normal vajinadan çok daha yüksek bir pH değerine sahiptir. Bu nedenle, kötü kokuları, tahrişi ve enfeksiyonları önlemek için hijyenik ürünlerin uygun şekilde kullanılması gerekir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Düzensiz Adet Döngüsüne İlişkin 4 İşaret

6. Nemi kontrol altında tutun

Vajinanızın asla kuru olmaması gerektiğini anlamak çok önemlidir. Kaygan olabilmesi için sıvılara ihtiyaç duyduğu için ıslak olması normaldir. Ancak, harici kaynaklıneme karşı korumalısınız.

Mayo gibi ıslak giysiler ve dar pantolonlar giymekten kaçının. Nemi kontrol altında tutmamak, mantarların, bakterilerin ve dermatit gibi cilt problemlerinin ortaya çıkmasını ve büyümesini teşvik eder.

7. Sünger ve banyo lifi kullanmaktan kaçının

Banyo liflerini vajinal bölgede kullanmak bakterileri bölgeye taşıyabilir.
Süngerler, özel bölgenizin bakımı için rahatsız edici mikroorganizmaları depolayabilir.

Özel bölgenizin bakımı sırasında banyo lifi kullanılmamalıdır. Size daha iyi temizliyormuş gibi görünebilirler, ancak istenmeyen yan etkilere neden olabilirler. Süngerler cilt için serttir, tahrişe neden olur ve hatta cilde zarar verebilir.

Ek olarak, nemi emdikleri için, genellikle çıplak gözle görülemeyen bakteri ve mantarları biriktirirler. Vajinal bölgeyi temizlemenin en doğru yolu,  nazikçe  parmaklarınızı ve ellerinizi kullanmaktır.

Özetle, bölgeye doğru şekilde uygulanan vajinal hijyen florayı koruyabilir. Değişikliklere neden olan alışkanlıklar, enfeksiyonları veya cilt rahatsızlığını tetikleyebilir. Bu nedenle, yukarıdaki önerileri rutininize dahil etmeye çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alvisi S, Gava G, Orsili I, Giacomelli G, Baldassarre M, Seracchioli R, Meriggiola MC. Vaginal Health in Menopausal Women. Medicina (Kaunas). 2019 Sep 20;55(10):615.
  • Cleveland Clinic. Vulvar care. Marzo 2018.
  • Codina A. Cuidados de la zona íntima femenina. Offarm. Mayo 2004. 23 (5): 78-80.
  • Janssen LE, Verduin RJT, de Groot CJM, Oudijk MA, de Boer MA. The association between vaginal hygiene practices and spontaneous preterm birth: A case-control study. PLoS One. 2022 Jun 30;17(6):e0268248.
  • Kaur R, Kaur K, Kaur R. Menstrual Hygiene, Management, and Waste Disposal: Practices and Challenges Faced by Girls/Women of Developing Countries. J Environ Public Health. 2018 Feb 20;2018:1730964.
  • Lang C, Fisher M, Neisa A, MacKinnon L, Kuchta S, MacPherson S, Probert A, Arbuckle TE. Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jan 6;13(1):105.
  • Martín R, Soberón N, et al. La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica. Marzo 2008. 26 (3): 160-167.
  • Mayo Clinic Health System. You don’t need fancy products for good feminine hygiene. Noviembre 2016.
  • Mayo Clinic. Dermatitis. Diciembre 2021.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.