Genital Bölge Mantarı Cinsel Hayatınızı Etkiler Mi?

Genital bölge mantarı (veya mantar enfeksiyonu) genellikle kendi kendine ortaya çıksa da, cinsel yoldan partnerinize bulaşabilir. Ayrıca genital bölgede ağrıya ve tahrişe de neden olabileceğinden cinsel birleşmeyi çok rahatsız edici bir hale getirebilir. 
Genital Bölge Mantarı Cinsel Hayatınızı Etkiler Mi?

Tarafından yazılmıştır Virginia Martínez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Genital bölge mantarı (mantar enfeksiyonu) oldukça yaygın bir enfeksiyon tipidir. Hatta yapılan çalışmalar çoğu kadının hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu ile karşılaşacağını ortaya koymuştur. Ancak genital bölge mantarının cinsel hayatınızı etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Gelin gerçeklere bir göz atalım.

Genital Bölge Mantarı

Genital bölge mantarı, “candida albicans” isimli bir mantarın yol açtığı enfeksiyon türüdür. Ağız veya cilt mantarına neden olarak yalnızca genital organları değil vücudun başka kısımlarını da etkileyebilir. 

Genital bölgeyi etkileyen mantar sorunu, özellikle kadınlar arasında en yaygın olarak rastlanan jinekolojik durumlardan biridir. Ancak yalnızca kadınlara özgü bir sorun değildir. Erkeklerin de başına gelebilir.

Genellikle “candida”, vajinanın içindeki diğer mikroorganizmaların arasında yaşayan bir mantardır. Burada, bu organizmalar dengeli bir şekilde birlikte varolurlar ve vajinal mikrobiyatanın bir kısmını oluştururlar.

Ancak belli durumlarda candida mantarı, fazla büyüyerek vajinal florada dengesizliğe yol açabilir. İşte bu dengesizlik, genital bölge mantarına neden olur.

kadın pembe şort vajina

Tehlikeli olmasa da çoğu durumda tekrarlayan bir enfeksiyon halini alabilir. Bu yüzden genital bölge mantarınız olabileceğini düşünüyorsanız jinekoloğunuza danışmanızda fayda vardır.

İster inanın ister inanmayın, genital bölge mantarı erkeklerde de görülebilir. Bu tür bir enfeksiyonla kadınların karşılaşma ihtimalinin daha yüksek olduğu doğrudur. Ancak erkeklerde de genital bölge mantarına karşı bir bağışıklık yoktur.

 Bu nedenle candida mantarı penisi etkilediğinde bu, balanite yol açar. Balanit, penisin başını örten derinin ve penisin başının iltihaplanması anlamına gelir. Ayrıca kızarıklık, yanma, kaşıntı ve hatta beyazımsı bir katman bile ortaya çıkabilir.

Sonuç olarak genital bölge mantarı, tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de cinsel birleşme esnasında acıya ve rahatsızlığa neden olabilir.

Genital Bölge Mantarı Oluşumunun Nedenleri

Genital bölge mantarına yol açan bazı nedenler şunlardır:

  • Vajinal florada değişiklikler (uzun süre antibiyotik kullanımı)
  • Diyabet, obezite
  • Aşırı alkol tüketimi 
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi (HIV, organ nakli, kemoterapi v.b.)
  • Sentetik kumaştan yapılma iç çamaşırların giyilmesi
  • Hormonel değişiklikler (hamilelikte)
  • Pubik bölgenin sabunla ve/veya agresif maddelerle aşırı derecede yıkanması
  • Antibiyotik kullanmak.

Ayrıca antibiyotik kullanımı mikrobiyatadaki faydalı bakterileri de yok eder. Bu da candida gelişimini destekler.

Genital bölge mantarının en karakteristik özellikleriyse şöyledir:

  • Kaşıntı, yanma
  • Tahriş
  • Kızarıklık ve şişlik
  • İdrar yaparken acı çekmek
  • Yoğun beyaz vajinal boşalma
  • Erkeklerde balanit veya penisin başını örten derinin ve penisin başının iltihaplanması

Tedavi

Genital bölge mantarına bir mantar yol açtığı için jinekologlar genellikle mantar karşıtı bir tedavi uygularlar. Tavsiye edildiği gibi size verilen merhemi veya kremi doğru miktarda uygularsanız enfeksiyon, birkaç gün içinde yatışacaktır.

Ancak yine de karşılaştığınız enfeksiyonun genital bölge mantarı olup olmadığına yalnızca bir uzman karar verebileceği için jinekoloğa gitmeniz şarttır. Sonuçta doktorunuz diğer ihtimalleri eleyip sizin için doğru olan tedaviyi yazacaktır.

Mantar karşıtı kremler reçetesiz satın alınabilir ancak kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmamanız ve doktorunuzun yönlendirmelerine uymanız önemlidir.

Bir doktora görünmezseniz hastalığınızı bir başka hastalıkla karıştırabilir hatta cinsel yolla bulaşmış bir başka hastalığı, genital bölge mantarı zannedebilirsiniz.

Genital bölge mantarı cinsel hayatınızı etkiler mi?

kondom çift yatak

Engelleyici doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı “candida” mantarının cinsel partnerlere bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Başlıktaki sorunun cevabı evettir.

Genital bölge mantarı cinsel hayatı etkileyebilir. Bu nedenle genital bölge mantarınız varken cinsel ilişkiye girecekseniz bazı önlemler almalısınız.

Peki, neden?

  • Genital bölge mantarı, acıya, yanmaya ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle de cinsel aktivite, can sıkıcı hale gelebilir. İşte bu yüzden enfeksiyon tamamen yok olana kadar cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir.
  • Ayrıca genellikle cinsellik yoluyla bulaşmadan farklı nedenlerle ortaya çıksa da, bu enfeksiyonun, bir başkasına geçme olasılığı da vardır. Hatta cinsel ilişkiden sonra peniste balanit, yanma ve genital bölgede kızarma oluşabilir.
  • İşte bu yüzden cinsel ilişki kurmaya devam etmek istiyorsanız kondom kullanmanız çok önemlidir.
  • Öte yandan cinsel birleşme, tahrişte artışa yol açabileceğinden iyileşmeyi engelleyebilir. Bu nedenle, tedavinin başarısız olma riskini arttırmasanız da enfeksiyon yok olana kadar cinsel ilişkiden kaçınmanız tavsiye edilir.

Sonuç

Genital bölge mantarı, bir enfeksiyondur ancak özellikle tehlikeli olduğu söylenemez. Doğru tedaviyle birkaç gün içinde yok olabilir.

Ancak genital bölge mantarınız varken cinsel ilişkiye girmeniz, partnerinize de mantar bulaşması gibi belli sorunlara neden olabilir. Ayrıca tamamen iyileşmeniz daha uzun sürebilir.

Daha da önemlisi genital bölge mantarının tahriş gibi semptomları olduğundan bu durumda cinsel ilişkiye girmek keyifli olmayabilir.

Tüm bu nedenlerle uzmanlar, enfeksiyon tamamen yok olana kadar cinsel birleşmeden kaçınılmasını tavsiye ederler.

Ancak cinsel ilişkiye devam etmek istiyorsanız, başkalarının enfekte olmasına yol açmamak için kondom kullanın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.