Ereksiyon Olamama: Tanıdan Tedaviye

Gelin, cinsel ilişkileri geliştirmek için nedenlere ve muhtemel tedavilere bakalım.
Ereksiyon Olamama: Tanıdan Tedaviye
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Ereksiyon olamama, 60 yaşın üzerindeki erkeklerin %50’sini etkileyen bir problemdir, üstelik pek çoğunda utanma nedeni ile doktora danışılmamasına rağmen. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak birden fazla nedeni olabilir.

Ereksiyon olamama nedir?

Ereksiyon olamama, tatmin edici bir cinsel ilişki için gereken sertlikte bir ereksiyon sağlayamamaktır.

Her ne kadar yaygın olarak yaşlanma ile ilişkilendirilmiş bir problem olsa da bu, tek etken değildir. Bu, dahil olanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyen bir hastalıktır. Aslına bakarsanız sigara içmek, alkolik olmak, uyuşturucu bağımlılığı ve hareketsiz bir hayat tarzı gibi belirli alışkanlıklar, bu hastalık için risk faktörü taşır.

Bazı patojenler de aynı zamanda ereksiyon olmamayı etkileyen faktörlerdir. En yaygın görüleni; kalp, tansiyon ve diyabet ile ilgili olanlardır. Stres, anksiyete, depresyon ve hatta eski olayların travması gibi psikolojik faktörler de ereksiyon olamamaya neden olabilir.

Ereksiyon olamamadan kimler etkilenir?

40 ila 70 yaş arasındaki erkeklerin %10 ila 52’si arasının, ereksiyon olamamadan etkilendiği tahmin ediliyor. Genel olarak, bu hastalık yaş arttıkça daha sık görülüyor, öyle ki 60 yaşın üstündeki erkeklerin %50’si bundan muzdarip.

Ereksiyon olamama ve yaş

Zamanın geçmesi ile, ereksiyon gücü düşer ve onu elde etmek için gereken zaman artar, sert kaldığı zaman aralığı da azalır. Öte yandan, tüm bu değişiklikler ne patolojiktir ne de insanların cinselliğini yok eder.

Ereksiyon olamamaya ne neden olabilir?

ereksiyon olamama
  • Yaş.
  • Yukarıda bahsedilen hastalıklar.
  • Depresyon, duygusuzluk, anhedoni ve mutsuzluk, seks yapma arzusunu ve seksin verdiği hazzı yok eder. Buna ek olarak depresyon, libidoda keskin bir düşüşe neden olur.
  • İlaç içmek, örneğin yüksek tansiyonu, aşırı kolesterolü düşüren ilaçlar ve benzeri ilaçlar… aynı zamanda bu hastalığı etkileyen belirli tedaviler de vardır, örneğin kemoterapi, radyoterapi, diyaliz ve bazı operasyonel müdahaleler.
  • Travmatik omurilik hasarı. Buna rağmen, her engelli hasta seks yapamaz diye bir şey yoktur. Ereksiyon ya da orgazm olma kabiliyeti, sakatlığın tam nerede olduğuna bağlıdır.
  • Alkol ve uyuşturucu tüketmek. Her ne kadar alkol disinhibitör olarak davransa da gerçekte, ereksiyonu engelleyen temel faktörlerden biridir.

Tanı

tanı
  • Klinik geçmiş. Bu biraz teferruatlı olmalıdır ve tüm muhtemel nedenleri araştırmalıdır. Aynı zamanda cinsel ilişki kurulan partnerle de konuşmak önemlidir.
  • Fiziksel muayene (genital organ ve dijital anüs muayenesi içerir).
  • Laboratuvar testleri. Bunun nedeni, hormonal değişikliği saf dışı bırakmak, testosteron seviyesini ve prolaktin seviyesini ölçmektir.

Tedavi

Normalde, cinsel problemler, bir utanç kaynağıdır ve pek çok durumda bir uzmana danışılmaz; bu nedenle, insanlar zamanında tedavi göremezler. Bu anlamda şunu hatırlamalısınız ki herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşıldığı zaman, ister cinsel olsun ister olmasın, kişi, bir uzmana gitmeli ve çözümün hemen bulunabilmesi için açık olmalıdır.

Öte yandan bu durumlarla karşılaşıldığı zaman utanç duyan kişi, sadece hastanın kendisi değildir. Çok sayıda uzman, konu, hastalarının cinsel hayatını sormaya gelince çekince ya da utanç duyar ki bu, hastalığa doğru bir şekilde yaklaşmayı zorlaştırır. Neyse ki bu her zaman böyle olmaz.

Ereksiyon olamamanın tedavisine gelince, hasta, birden fazla opsiyonu olduğunu bilmelidir. Doktor, fiziksel muayene ve laboratuvar testlerine ve tabii ki hastanın klinik geçmişine bakarak, en tavsiye edilenin ne olduğuna karar verecektir.

Ağızdan alınan ilaçlar

haplar

Sildenafil citrate (daha bilinen adıyla viagra) ilk tedavidir. Ve penisteki kan damarlarını genişletmek için oldukça güçlüdür ki bu da ereksiyon olunduğu zaman meydana gelen mekanizmadır.

Bazı dezavantajları vardır. Eylemden otuz dakika önce alınmalıdır ve aynı zamanda cinsel uyarı da gerektirir. Kalp rahatsızlıkları olan ve nitrogliserin ile tedavi gören kişiler için kesinlikle önerilmez.

Diğer tedaviler

  • İntrakavernozal tedavi. Bu tedavi, direkt olarak penisteki kavernus sinüslerine (vücudun içindeki) bazı enjeksiyonlar kullanmayı içerir. Her hasta için uygun değildir, insanlar da zaten bunu pek tercih etmez.
  • Vakum araçları. Ereksiyon olamama tedavilerinin ilk seçeneklerinden biri budur. Penis, bir silindire sokulur, bu silindirin sonunda bir emme mekanizması vardır. Aktif hale getirildiğinde kan penise giriş yapar ve ereksiyon meydana gelir. Bunun ardından silikon bir yüzük, penisin başladığı yere yerleştirilir ve böylece kanın geri gitmesini engeller, böylece ereksiyon korunur.
  • Penise protez implant. Bu tedavi, ciddi vakalar için ayrılmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.