Vegan Mayonez Nasıl Yapılır
Vegan mayonez, sos olarak mükemmel bir seçimdir. Sadece hafif dokusu yüzünden değil, aynı zamanda büyük bir besin değerine sahip olduğu için. Dahası, ne kötü kolesterolünüzün (LDL) artmasına ne de kilo almanıza neden olur.
Normal mayonez, kızarmış tavuk kanatlarından fırında patatese kadar birçok farklı tarifte rol oynar. Bununla birlikte, yemeklere keskin bir tat vermek adına tuzlu bir sos olarak da kullanılabilir. Normal mayonez haricinde başka soslar hazırlamak ve gerçekten lezzetli bir vegan mayonez elde etmek mümkündür!
Mayonezin kökeni
Mayonezin kökeni, Menorca adası, özellikle de Mahon şehridir. Adı da tam olarak buradan gelmektedir – mahonesa.
Bu emülsiyonun yaklaşık olarak 19. yüzyılın ortalarından beri var olduğuna inanılmaktadır. O zamandan beri, çeşitli yemekler üzerinde büyük ve küçük ölçeklerde ya da ek gıda olarak sık sık kullanılmaktadır.
Bir emülsiyon mu?
Evet, mayonez bir emülsiyondur. Emülsiyon, iki sıvının, homojen ve sabit halli karışımıdır. Bu yapı, iki sıvıdan birinin diğeri içerisinde küçük damlalar halinde dağıldığı anlamına gelir. Karışım bu şekilde sabit formunu kazanır.
Bir emülsiyon olan mayonez, yağın, sulu bir sıvı içerisinde dağılması ile meydana gelir. Bu durum, yumurta sarısının, emülsiyon oluşturmada bir etmen olan ve lesitin adı verilen içeriği sayesinde oluşur.
Yumurta sarısında bulunan lesitin, karıştırıldığı zaman birbirlerinden ayrılan küçük yağ damlacıklarını çevreler. Lesitin, yağın, bu şekilde yeniden birleşmesini mümkün kılar. Bu durumda, eğer mayonez için yumurtaya ihtiyacınız varsa bu nasıl vegan bir tarif olur?
Veganlık ve mayonez
Veganlık, hayvan yaşamına karşı duyulan saygıya dayalı bir felsefedir. Bu nedenle, veganlar, hayvanlardan elde edilen herhangi bir hayvansal ürün veya onlardan türeyen ürünleri tüketmezler. Öyleyse yasak olan yiyecekler hangileridir? Et, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta, bal ve hayvanlardan türeyen diğer ürünlerdir.
Bu nedenle, veganlar, mayonez gibi birtakım başka yiyecekleri yemekten kaçınırlar. Bunun yerine, tariflerde bulunan hayvansal gıdaları bitkisel alternatifleriyle değiştirirler.
Vegan mayonez nasıl hazırlanır?
Vegan mayonez yapmak, geleneksel mayonez tarifinden çok da farklı değildir. Sonuç, aynı klasik tarifte olduğu gibi ya da daha da lezzetli olabilir. Vegan mayonez hazırlamak için temel bileşenlere ihtiyacınız vardır: bitkisel bir yağ ve başka türde bir bitki sütü. Bunların yanı sıra biraz tuz ve limon ya da sirke eklemek de tarife lezzet katar.
Tüm malzemelerin, iyi bir sonuç ortaya çıkması açısından, oda sıcaklığında olduğundan emin olmanız gerekir. Bu tarif söz konusu olduğunda, örneğin, yağ oda sıcaklığında ve soya sütü soğuk olursa muhtemelen beklenen sonuç elde edilemez.
Malzemeler
- Bir tutam tuz
- Birkaç damla limon (en az 3 ml)
- ¼ bardak bitki sütü (tercihen soya sütü)
- ½ bardak sebze, zeytin veya Ayçiçek yağı (yaklaşık 180 – 190 g)
Hazırlık
- Bir karıştırıcı içerisine bitki sütünü ve birkaç damla limonu ekleyin.
- Tüm malzemeleri karıştırın.
- Karıştırıcının hızını düşürün ve yavaş yavaş yağı içerisine ilave edin.
- Sonunda, karışım istenilen kıvamı elde edecektir; bu noktada bir tutam tuz ilave edin.
- Cam bir kavanoz içerisinde saklamak en iyisidir. 3 gün içerisinde tüketin.
Bu basit bir vegan mayonez tarifidir. Damak tadınıza göre biraz değiştirmek adına içerisine başka malzemeler de ekleyebilirsiniz. Örneğin, biraz sarımsak veya biraz kişniş ya da maydanoz ekleyerek daha lezzetli bir sos elde edebilirsiniz.
Aynı zamanda, bir infüzyon işlemi ile önceden tatlandırılmış bitkisel yağ da kullanabilirsiniz. Bu şekilde yemeklerinize eklemek için yeni lezzetler yaratabilirsiniz. Gördüğünüz gibi, mayonez gerçekten yararlı bir sostur ve vegan versiyonu da bu açıdan bir istisna yaratmaz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114822
Fuhrman, J., & Ferreri, D. M. (2010). Fueling the vegetarian (vegan) athlete. Current Sports Medicine Reports. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3181e93a6f
Rogerson, D. (2017). Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0192-9