Virüslerin Yayılmasını Nasıl Önleyebiliriz?

Şüphesiz ki virüslerin yayılması için ana yolun ellerimiz olduğunu halihazırda biliyorsunuz. Bu bulaşmayı engellemek için uygulayabileceğimiz bazı temel önlemler vardır.
Virüslerin Yayılmasını Nasıl Önleyebiliriz?
Leidy Mora Molina

tarafından incelendi ve onaylandı. hemşire Leidy Mora Molina.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İçinde yaşıyor olduğumuz bu günlerde virüslerin yayılmasını nasıl engelleyebileceğimizi anlamak daha önce hiç olmadığı kadar önemlidir.

İstatistiklere göre bulaşıcı hastalıkların büyük bir çoğunluğu; örneğin grip, respiratuvar sinsitiyal virüs (RSV), rotavirüs, adenovirüs ve elbette koronavirüs; virüsler tarafından üretilmektedir. Normalde antibiyotiklerin kullanımı etkili olma eğilimindedir, çünkü bu farmasötiklerin amacı bakteriyel enfeksiyonların tedavi edilmesidir.

Virüslerin Yayılması İçin Ana Yollar Nelerdir?

Şüphesiz ki, virüslerin yayılması için ana yolu kendi ellerimiz olduğunu halihazırda biliyorsunuz. Bu uzuvlar diğer insanların dokunduğu nesneler ile sürekli olarak temas halindedir, ve ellerimizi farkına bile varmadan burnumuza ve ağzımıza defalarca dokunmak için kullanırız.

Bu nedenle, bir kişinin mikroorganizmalarının diğer insanları enfekte etmesi oldukça kolaydır. Ve, eller bulaşmanın ana yolu olsa da, çok yaygın olan başka yollar da vardır:

  • Solunum yollarıHasta olan insanlar hapşırdıklarında ya da öksürdüklerinde belirli bir miktarda viral partikülü dışarıya atarlar, bu da sonrasında başka bir kişi nefes aldığında onun vücuduna girer.
  • Kötü havalandırılan odalar: Ortamda viral partiküllerin birikmesi genellikle odalardaki havalandırma eksikliğinden kaynaklanır.
Bir virüs.
Virüsler çeşitli şekillerde yayılabilen mikroskobik varlıklardır.

Virüslerin Yayılmasını Engellemek İçin Alışkanlıklar

Görebildiğiniz üzere, viral hastalıkları yaymak da, bu hastalıklara yakalanmak da son derece kolaydır. Bundan dolayı, büyük ihtimalle bunlara çoktan son derece aşina olsanız da, virüslerin yayılması söz konusu olduğunda, bunları engellemek için çok yararlı olan bir dizi önlem paylaşmak istiyoruz.

  1. Tek kullanımlık mendil kullanın: Kullanıp sonrasında çöpe atabileceğiniz mendiller en hijyenik seçenektir. Bundan dolayı, bez kullanmaktan kaçınmalıyız. Hapşırmanız ya da öksürmeniz gerektiğinde ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık bir mendil kullanarak kapatmaya çalışın. Eğer elinizde kağıt mendil yoksa, yüzünüzü eliniz ile değil kolunuzun iç kısmı ile kapatmalısınız.
  2. Bir maske kullanın: Kendinizi enfekte olmuş kişilerin dışarıya attığı viral partiküllerden korumak için maske kullanmak en iyi korunma yoludur. Tıbbi bir maske kullanmanız şart değildir. Bunun yerine, özellikle de çok fazla insanın olduğu yerlerde, bir atkı, bandana ya da mendil kullanabilirsiniz.
  3. Ellerinizi sık sık yıkayın: Bu virüslerin yayılmasını önlemek için en iyi yollardan bir tanesidir. Her öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda ellerinizi sabun ve su ile yıkamalısınız.
  4. Yemek hazırlarken uygun hijyen yöntemleri uygulayın: Bu, başkalarının hastalanmasını engellemek ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri yememek söz konusu olduğunda çok önemlidir.
  5. Odaları havalandırın: Bahsettiğimiz üzere, yeterince havalandırılmayan odalar çok sayıda viral partikül içerir. Bundan dolayı evinizi her sabah en az 15 dakika boyunca havalandırmak çok önemlidir. Bu şekilde her odaya temiz hava girebilir ve sirkülasyon yaratabilir.
  6. İçilebilir olmayan suları içmeyin: Aynı zamanda asla başka insanlarla çatal bıçak ya da bardak paylaşmamalısınız.

Aşılar Virüslerin Yayılmasını Engellemek Konusunda Etkili Midir?

An itibariyle, solunum virüsleri söz konusu olduğunda bilim insanları yalnızca grip virüsü için bir aşı sentezlemeyi başarmışlardır. Dolayısıyla, şimdilik yayılmasını önleyebildiğimiz tek solunum yolu virüsü budur. Ancak bu aşının etkinliğinin de her yıl değiştirilmesi gerekmektedir, çünkü bu virüsler büyük bir mutasyona uğrama kapasitesine sahiptir.

Grip virüsü için aşı dışında, araştırmacılar elbette koronavirüse karşı, ve respiratuvar sinsitiyal virüsü de dahil olmak üzere diğer virüslere karşı aşılar aramaya devam etmektedir. Respiratuvar sinsitiyal virüsü esas olarak çocukları etkiler, ve bu virüsün önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ticarileşmesini bekleyebiliriz.

Bir doktorun tuttuğu aşı şırıngaları.
Grip virüsüne karşı aşı, günümüzde grip benzeri enfeksiyonları önlemek için var olan tek aşıdır.

Sonuç Olarak

Viral enfeksiyonlar son derece yaygındır ve bulaşmalarının kolay olması nedeniyle yakalanılması çok kolaydır. Ancak bu virüslerin yayılmasını engellemek için alabileceğimiz bir dizi önlem vardır. Belirli patolojilerin yayılmasını önlemek söz konusu olduğunda sahip olduğumuz sorumluluğun farkında olmamız gerekir.

Doğru el hijyeninin yanı sıra öksürdüğümüzde ve hapşırdığımızda ağzımızı ve burnumuzu bir mendil ile kapatmak çok önemlidir. Ayrıca, yukarıda verilen tüm tavsiyelerin yanı sıra, araştırmacıların hala bizi bu enfeksiyonların daha fazlasından korumak için yeni aşıları araştırmaya devam ettiklerini biliyoruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jiménez Morales, M. (2008). Publicidad viral: La comunicación por contagio. Hipertext.Net. https://doi.org/10.31009/131949
  • Hernández-Carreño, L., Padilla-Loredo, S., & Quintero-Soto, M. L. (2012). Factores de riesgo en adolescentes para contraer el virus del papiloma humano. Revista Digital Universitaria.
  • Quian, J., Gutiérrez, S., Dibarboure, H., Muslera, A., Iroa, A., & Arocena, E. (2010). Vacunación antigripal en personal de salud del Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Evolución de la cobertura del año 2006 al 2008. Revista Médica Del Uruguay.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.