Vitaminler Neden Beslenme Düzeniniz İçin Gereklidir?

Vitaminler sağlıklı bir beslenme düzeni ve bazı takviyeler ile alabileceğiniz hayati besinlerdir.
Vitaminler Neden Beslenme Düzeniniz İçin Gereklidir?

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Vitaminler beslenme düzeninizin gerekli bir kısmıdır. Vücudunuzun gelişimini ve büyümesini desteklerler, ve bazıları vücudunuz tarafından üretilemez. Ancak, yine de pek çok organın sağlıklı olması ve olması gerektiği gibi çalışması için elzemdirler. Bundan dolayı, vitaminler sağlıklı bir beslenme düzeni ve bazı takviyeler aracılığı ile alabileceğiniz hayati besinlerdir.

Pek çok farklı vitamin türü vardır, toplamda 13 tanedirler. Hepsi metabolik süreçlerinizi güçlendirmek ve size yüksek bir enerji dozu vermek için vücudunuzdaki enzimler ve hücreler ile birlikte çalışır. Bu yazımızda, bu mikrobesinlerin beslenme düzeninizi nasıl etkilediğini analiz edecek ve neden bunun esas bir parçası olduklarını inceleyeceğiz.

Vitaminler Bir Besin Zincirinin Bir Parçasını Oluştururlar

Farklı vitamin türlerini gösteren bir görsel.
Bu mikrobesinler, beslenme düzeninizin sebzeler ya da etten alabileceğiniz temel bir parçasıdır.

Yediğiniz yiyeceklerin birçoğu vitamin içerir. Örnek vermek gerekirse, tüm sebze ve meyveler onları yediğinizde vücudunuza giren temel vitaminler, ya da mikrobesinler, içerir. Aynı şey yediğimiz hayvanların pek çoğu için de geçerlidir. Bu hayvanlar da meyve ve sebzeler ile beslenir, yani mikrobesinleri kendi vücutlarına emerler. Bunları yediğinizde o vitaminlerin bazılarını da sindirmiş olursunuz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Avitaminoz: Vitamin Eksikliği

Vücudunuzu Güçlendirirler

Birçok vitamin, örneğin C vitamini, bağışıklık sistemi ile birlikte çalışır. Vücudu her türden enfeksiyon ve hastalık ile savaşırken desteklerler. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, yüksek C vitamini içeriğine sahip meyvelerin obezite gibi hastalıkları ve kilo almayı engellemek için kullanımını vurgular.

E vitamini gibi diğer vitaminler ise cildinize, tırnaklarınıza ve saçınıza bakım yapar. Yani, tüm bu mikrobesinler vücudunuza genel faydalar sağlar, ve bu özel bir beslenme düzenini takip ediyor dahi olsanız geçerlidir.

Bazı Vitaminler Kas Gelişimini Destekler

Kaslarının gelişmesi için spor yapan bir kadın.
B grubu vitaminleri kasların korunmasına yardımcı olur.

Eğer beslenme düzeninizi fiziksel ya da aerobik egzersiz ile destekliyorsanız o halde B3 ve B6 vitaminlerini tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bu vitaminler kas gelişimi ve büyümesini desteklemek açısından gereklidir, ayrıca vücut dokularının iyileşmesine ve cildin elastikliğini korumasına da yardımcı olurlar. Ananas, avokado, üzüm ve büyük Hint muzu gibi gıdalar B3 ve B6 vitaminlerini içerir. Ayrıca, bu vitaminleri içeren gıda takviyeleri de bulunmaktadır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kas Hasarını İyileştirmeye Yardımcı 5 Alışkanlık

Birçok Vitamin Beslenme Düzeniniz İçin Tamamlayıcı Görevi Görür

Eğer çeşitli ve dengeli bir şekilde besleniyorsanız bu vücudunuza çok çeşitli bir dizi vitamin sunduğunuz anlamına gelir. Ancak, bazen daha kısıtlayıcı diyetler yaptığınızda ya da hasta veya stresli olduğunuzda beslenme düzeninizi vitamin takviyeleri ile desteklemek daha iyidir. Bunlar, tüm mikrobesinlerden gereken miktarda aldığınızı garantiler.

Bunlar, anemi gibi hastalıkları ya da kötü beslenmeyi engellemeye yardımcı olabilir. Örneğin, B12 vitamini vücudunuzdaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırır. Farklı etler ve balık genellikle B12 içerir. Çoğu durumda, B12 hayvanlardan gelen bir vitamindir.

Çok Sayıda Antioksidan Sağlarlar

A, C ve E vitaminleri son derece güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve vücudunuzun hücrelerinin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Bundan dolayı, yaşlanma ve ciltte bozulmalara yol açabilecek serbest radikalleri nötr hale getirirler. Bu nedenle, vitaminler bakımından zengin olan gıdalar içeren bir beslenme düzeni vücudunuza çok sayıda antioksidan ekler, bu da vücudunuzun sağlığını destekler.

Ek olarak, bu vitaminlerin pek çoğu cilt ve gençleştirme tedavilerinde kullanılır. Bu vitaminlerin, uygun ve dengeli bir beslenme düzenini desteklediklerindeki faydalarının şaşırtıcı olduğunu vurgulamak önemlidir. Bu vitaminler ayrıca genel olarak her türlü insana da yardımcı olur. Örneğin, Amerika Birleşik Devletlerinde son zamanlarda yapılan çalışmalar kadınlarda D vitamini konsantrasyonunun yüksek olmasının doğurganlığı arttırıp sağlıklı bir hamileliği teşvik ettiğini göstermiştir.

Ancak, vitamin tüketiminizi kontrol altında tutmalısınız, çünkü vücudunuzda vitaminlerin aşırı olması da ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Tüketiminizi, beslenme uzmanları tarafından önerilen dozlar ile sınırlamak ve sınırları aşmamak çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology, 4(3), 308–319. https://doi.org/10.4161/derm.22804
  • Mumford, S. L., Garbose, R. A., Kim, K., Kissell, K., Kuhr, D. L., Omosigho, U. R., … Schisterman, E. F. (2018). Association of preconception serum 25-hydroxyvitamin D concentrations with livebirth and pregnancy loss: a prospective cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(9), 725–732. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30153-0
  • Anhê, F. F., Nachbar, R. T., Varin, T. V, Trottier, J., Dudonné, S., Le Barz, M., … Marette, A. (2018). Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice. Gut, gutjnl-2017-315565. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2017-315565

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.