Vücudunuzda Ödem Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Genellikle kadınlarda görülen ödem, vücudun olması gerekenden fazla miktarda suyu tutması nedeniyle oluşur. Semptomlar genellikle böbrek, kalp veya karaciğer problemleri ile ortaya çıkar.
Ödemin sebebi obezite, hareketsiz yaşam tarzı, adet dönemi ve tuz bakımından zengin olan dengesiz bir beslenme alışkanlığı olabilir. Ayrıca, menopoz veya hamilelik süreci boyunca da meydana gelebilir.
Vücudunuzdaki ödem miktarına bağlı olarak semptomların şiddeti de değişecektir. Kilo vermede zorluk yaşıyorsanız, kendinizi şişkin hissediyorsanız ve kilo alıyorsanız bunlar ödem probleminiz olduğunu gösterir.
Vücudunuzdaki ödemden kurtulmak istiyorsanız, yazımızın devamında sizin için faydalı olan bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızı da okuyun: Ödemden Kurtulmak için 10 Sebze ve Meyve
Ödemin Semptomları
Semptomlar vücudunuzdaki ödemin miktarına göre farklılık gösterse de, en yaygın olanları aşağıdaki gibidir:
Şişkinlik
- Ayaklarınıza ve bacaklarınıza bakın. Vücudunuzda ödem olup olmadığını, bacaklarınızın şişmiş olup olmamasından anlayabilirsiniz.
- Bileklerde şişkinlik olması da ödemin bir diğer semptomudur. Ayak bilekleriniz hassastır ve ayakkabılarınız dar geliyormuş gibi hissedebilirsiniz.
- Ellerinize ve el bileklerinize de dikkatlice bakın. Eğer yüzük, bilezik veya saat takmakta zorlanıyorsanız, bunun sebebi ödem olabilir.
- Yüzde şişkinlik de bir diğer semptom olabilir. Yüzünüz küçük olmasına rağmen yanaklarınızın şiştiğini fark ediyorsanız, bu da bir şeylerin yolunda olmadığını gösterir.
- Karın, en çok etkilenen bölgelerden bir tanesidir. Şişkinlik kolaylıkla görülebilir ve gün geçtikçe daha şişman görünürsünüz.
Eklem Ağrısı
Eklemlerde ve daha önce bahsettiğimiz bölgelerde bir şişkinlik olup olmadığını kontrol edin. Eğer uzun bir süre oturduğunuzda veya ayağa kalktığınızda acı hissediyorsanız, bu da vücudunuzda ödem olduğunun bir göstergesidir.
Ciltte İzler
Basınç uyguladıktan sonra cildinizde izler meydana geliyor mu? Örneğin çorap dar olmamasına rağmen giydikten sonra bileklerinizde izler kalıyorsa, bunun sebebi ayak bileklerinizin şişmesidir.
Ayrıca, şişen bölgeye basınç uyguladığınızda meydana gelen izler uzun süre kalıyorsa bunun sebebi de ödem olabilir. Bu durum, “gode bırakan ödem” olarak bilinir.
Kilo
Eğer vücudunuzda çok fazla ödem varsa, kilo alabilirsiniz. Spor yapmanıza ve dengeli beslenmenize rağmen kilo aldıysanız, bunun sebebi ödem olabilir.
Her gün sabah ve akşam tartılarak rakamları bir yere not edin.
Ödem Oluşmasını Nasıl Önlersiniz?
- Düşük sodyum diyeti yapın. Tuzlu ve fazla baharatlı yiyecekler ödeme neden olur.
- Abur cubur yemeyin. Bu yiyeceklerde tuz miktarı çok fazladır ve kimyasal maddeler vardır.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemeyin. Spor yapmaya başlayın. Fiziksel açıdan aktif olmak, toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Spor yapmadığınızda bu toksinler ödem probleminizi daha da kötü hale getirebilir.
- Eğer çok fazla stres ve baskı altında yaşıyorsanız, iş yükünüzü azaltmanızı tavsiye ediyoruz. Stres ödemi daha şiddetli hale getirebilir.
- Eğer masa başında çalışıyorsanız, yarım saatte bir ayağa kalkıp biraz hareket etmelisiniz. Bu, ayaklarda, bacaklarda ve bileklerde ödem oluşmasını engeller.
Siz de ödem probleminiz olduğunu düşünüyorsanız, bir doktora danışın ve semptomlarınızdan bahsedin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Besharat, S., Grol-Prokopczyk, H., Gao, S., Feng, C., Akwaa, F., Gewandter, J (2021) Peripheral edema: A common and persistent health problem for older Americans. Plos one; 16(12): e0260742. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8675752/
- Gasparis, A., Kim, P., Dean, S., Khilnani, N., Labropoulos, N. (2020) Diagnostic approach to lower limb edema. Phlebology; 35(9): 650–655. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536506/
- Harvard Health Publishing (2022). Edema. Consultado el 28 de febrero de 2024. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/edema-a-to-z
- Harvard Health Publishing (2019). Fluid retention: What it can mean for your heart. Consultado el 28 de febrero de 2024. https://www.health.harvard.edu/heart-health/fluid-retention-what-it-can-mean-for-your-heart
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care IQWiG (2016) Causes and signs of edema. InformedHealth.org. Consultado el 1 de marzo de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279409/
- McGraw Hill Medical (s/f). Dolor y edema de las articulaciones. McGraw Hill Medical. Consultado el 1 de marzo de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430975/
- Patel SK, Surowiec SM. (2023).Venous Insufficiency. StatPearls. Consultado el 1 de marzo de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430975/