Vücudunuzda Ödem Olduğunun 5 Göstergesi
Vücutta ödem oluşması günümüzde en sık görülen sorunlardan bir tanesidir. Bu metabolik sorun, deri altındaki dokularda veya vücudumuzun iç bölgelerinde bulunan sıvıların anormal bir şekilde birikmesi anlamına gelir.
Bu sorun en sık ayaklarda ve bacaklarda görülse de, elleri, kolları, yüzü ve karın bölgesini de etkileyebilir. Ödem bir hastalık olarak sınıflandırılmamış olsa da, daha ciddi sorunların habercisi olarak ortaya çıkmış olabilir.
Ödem, dolaşım problemleri, lenfatik sistemindeki tıkanıklıklar ve hormonal dengesizlikler nedeniyle de görülebilir. Bazen fark edilmek zor olsa da, neredeyse her zaman vücutta pek çok belirti gösterir çünkü vücudun inflamasyon süreçlerinde bir kontrol eksikliği meydana gelir.
Bu nedenle, komplikasyonlardan kaçınmak için ödemin nedenlerini ve nasıl kontrol edileceğini bilmek önemlidir. Yazımızın devamında, ödemin belli başlı belirtilerinden ve bu sorunu önlemek için çeşitli ipuçlarından bahsedeceğiz.
Vücutta ödem oluşması ile ilgili göz ardı edilmemesi gereken semptomlar
Vücutta meydana gelen hafif ödem fark edilmez ya da çoğu zaman kilo artışı ile karıştırılır. Ancak problem ciddileşmeye başladıkça, kişinin günlük hayatını etkileyebilecek bazı belirtiler göstermeye başlar.
1. El ve ayaklarda şişkinlik
- Ellerde, ayaklarda ve bacaklarda gözle görülür bir şişkinlik ödem problemini gözlemlemek için yeterli olabilir.
- El ve ayaklar normalden daha büyük görünür ve aşırı sıvı tutumu nedeniyle kalp kapakçığında oluşan basınç yüzünden dolaşım problemleri meydana gelecektir.
- İltihaplanan diğer alanlar karın, göğüs ve yüz bölgesi olabilir.
2. Halsizlik hissi
Vücutta ödem olması durumunun bir sonucu olarak vücudunuzda halsizlik hissedersiniz. Bu durum özellikle fiziksel aktiviteler yaparken fark edilir.
Vücuttaki sıvının anormal bir şekilde birikmesi, kas sağlığınızı, lenfatik sisteminizi ve dolaşım sisteminizi etkiler. Çünkü vücutta oluşan ödem, vücut ağırlığınızı artırır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Ödemden Kurtulmak için 10 Sebze ve Meyve
3. Selülit
Kalçalarda ve bacaklarda selülit görünümünü etkileyen pek çok faktör vardır. Bununla birlikte, selülitlerin sebebi ödem olduğu zaman görüntü daha belirginleşir ve tedavi edilmesi zorlaşabilir.4. Yorgunluk ve genel bir rahatsızlık hissi
Dolaşım sistemini etkilemesinden dolayı, ödem fiziksel yorgunluk ve genel bir rahatsızlık hissini de beraberinde getirir. Kontrol edilememesi oksijen ve besinlerin hücrelere taşınmasına engel olur. Bu da fiziksel ve zihinsel performansımızı etkiler.
5. Daha az idrara çıkarsınız
Böbrekler vücuttaki sıvıları doğru bir şekilde işleyemediğinden, daha az idrara çıkmaya başlarsınız ve bu da üriner sistemdeki enfeksiyon riskini artırır.Vücutta ödem oluşmasını nasıl önlersiniz?
Bu sorunu önlemek ve tedavi etmek için yardımcı olabilecek pek çok sağlıklı alışkanlık vardır. Y aşam tarzınızı iyileştirmek ve sağlıklı alışkanlıklar benimsemek ödem problemini önemli ölçüde azaltır.
Daha az tuz tüketmeye özen gösterin
Aşırı tuz tüketimi, vücudunuzdaki dokularda sıvı birikmesine neden olan dengesizlikler meydana getirir. Bu nedenle, sadece sofra tuzundan kaçınmak yeterli değildir. Aynı zamanda aşağıdaki gıdaların tüketimini sınırlamak da önemlidir:
- Sosis
- Konserve gıdalar
- Peynir
- Paketlenmiş gıdalar
- Gazlı içecekler
Daha fazla su için
Yeterli miktarda su ve sağlıklı sıvılar tüketmemek, vücuttaki ödem probleminin ana nedenidir. Su içmek dolaşımı düzenler ve vücuttan atıkları uzaklaştırarak böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.İdrar söktürücü yiyecekler tüketin
Fazla sıvıları vücuttan atmaya yardımcı olabilecek, idrar söktürücü özellikleri olan bazı yiyecekler vardır. Bunların arasından en çok tavsiye edilenler:
- Ananas
- Enginar
- Pancar
- Kuşkonmaz
- Karpuz
- Kavun
- Kırk kilit otu
- Zencefil
Dar kıyafetler giymekten kaçının
Çok dar olan giysiler, kan dolaşımının doğru bir şekilde gerçekleşmesini engeller ve vücutta ödeme ve varise neden olur.Egzersiz
Hareketsiz bir yaşam tarzı ya da çok uzun süre aynı pozisyonda kalmak vücudun inflamatuar dengesizliklere ve kan dolaşımı problemlerine neden olabilir.
Düzenli olarak günde en az 20 ila 30 dakika egzersiz yapmak kan dolaşımını harekete geçirir, hücresel oksijenlenme süreçlerini iyileştirir ve vücudu temiz ve dengeli tutmaya yardımcı olan süreçleri destekler.
Ödem problemiyle ilgili olan bu belirtileri gözlemliyor musunuz? Alışkanlıklarınızı değiştirmeye ve ödemi kontrol etmek için gerekli olan önlemleri almaya başlayın. Sorun devam ederse veya kötüleşirse, mutlaka bir doktora danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Micheli, Alfredo. “Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar.” Archivos de cardiología de México 73.3 (2003): 171-174.
- Echevarría, Miriam, and Rafael Zardoya. “Acuaporinas: los canales de agua celulares.” Investigación y ciencia 12 (2006): 60-67.
- Figueroa-Damián, Ricardo, et al. “Consumo de agua en el embarazo y la lactancia.” Acta Pediátrica de México 34.2 (2013): 102-108.