Vücuttaki Organlara Benzeyen Sağlıklı Gıdalar

Avokadonun şeklinin insan rahmine benzediğini ve olgunlaşması sürecinin hamilelikle aynı şekilde 9 ay sürdüğünü biliyor muydunuz?
Vücuttaki Organlara Benzeyen Sağlıklı Gıdalar
Raquel Aldana

Yazan ve doğrulayan psikolog Raquel Aldana.

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Bazı sağlıklı gıdalar vücuttaki çeşitli organlara benzer. Bunu hiç düşündünüz mü? Ve bu sağlıklı gıdalar, benzedikleri organlar için faydalıyken diğerleri için neden faydalı değiller? Bu tesadüfi durum sizce de şaşırtıcı değil mi?

Doğanın ne kadar zeki olduğunu hepimiz biliriz; ancak bazen bizimle böylesine açık bir şekilde konuşması gerçekten hayret vericidir. Doğa ananın yaptığı hiçbir şeyin rastgele ya da sebepsiz olmadığı ve biz göremesek bile her şeyin bir nedeni olduğu söylenir.

Bugünkü makalemizde birbirinden farklı sağlıklı gıdalar ve bunların vücudumuzdaki organlara olan benzerliğini ve aynı zamanda vücuttaki etkilerini paylaşacağız.

Vücut fonksiyonları ile ilişkili sağlıklı gıdalar

1. Havuç ve gözler

Havuç, sağlık için gerçekten çok önemli bir sebzedir. Özellikle içeriğindeki yüksek miktardaki beta karoten sayesinde göz sağlığı için vazgeçilmezdir.

Ayrıca sahip olduğu A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde yiyebileceğiniz en sağlıklı gıdalar arasındadır.

Bu besin değerleri özellikle göz sağlığı için çok önemlidir. Konuyla ilgili fikir vermesi amacıyla şu örnek verilebilir; eğer vücudunuzda hiç A vitamini kalmazsa gece körlüğü yaşayabilirsiniz.

Ayrıca havuç, katarakt ve yaşlanmaya bağlı maküler deformasyon oluşumun önlenmesine de yardımcı olur. Eğer bir havucu enine keserseniz, iç kısmının görüntüsünün bir insanın gözüne ne kadar benzediğini görebilirsiniz. Çizgilerin göz bebeği ve irise benzediğini fark edeceksiniz.

İstediğiniz kadar çok havuç yiyebilirsiniz. Ancak havucu pişirmek biraz daha tatlandırsa da, göze faydalı olan antioksidanların yok olmasına neden olur.

Havuç, doymuş yağ ve kolesterol içermeyen yüksek oranda karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Ayrıca çok az kalori (100 gramlık porsiyonda 40 kalori) içerdiği için kilo vermek için ideal bir gıdadır.

2. Çilek ve dişler

Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi, dişin ve çileğin iç kısmı birbirine gerçekten çok benzerdir. Doğal diş beyazlatıcıların en başında gelen çilek; güçlü ve sağlıklı dişlere, diş etlerine ve ağız yapısına sahip olmanızı sağlar.

çilek ve dişin benzerliği

3. Zencefil ve mide

Sağlıklı gıdaların en başında gelen bir diğer yiyecek ise, geleneksel Doğu tıbbında yüzyıllardır mide rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılan zencefildir. Eğer yakından bakarsanız zencefilin mideyle aynı şekilde olduğunu fark edeceksiniz.

zencefil ve midenin benzerliği

4. Domates ve kalp

Tam ortadan kesilmiş bir domatese baktığınızda çekirdeklerin yer aldığı ayrı odacıklar göreceksiniz. Bu odacıkların yerleşimi kalpteki odacıkların şekline çok benzerdir.

Domates en sağlıklı gıdalar arasında bulunur. Kalp rahatsızlıklarına karşı bizi koruyan ve kolesterolün olumsuz etkilerini yok eden bir sebze pigmenti olan likopen yönünden çok zengindir. İlginçtir ki, domates gibi karakteristik olarak kırmızı olmadığı halde likopen içeren fasulye ve maydanoz gibi sebzeler de vardır.

kalp ve domates

5. Fasulye ve böbrekler

Fasulye ve böbreklerin fiziksel benzerliği diğerlerine göre çok daha belirgindir. Bu sebze böbrekler için güçlü bir arındırıcı etkiye sahiptir. Geleneksek Çin tıbbında fasulye, böbrek fonksiyonlarını iyileştirmek ve güçlendirmek için kullanılır.

fasulye ve böbrek

6. Portakal ve meme bezi

Portakal, limon, misket limonu (lime) ve greyfurt ilginç bir şekilde insan göğüsüne benzer. Bu meyveler, meme bezlerindeki lenfatik drenajı artıran ve göğüslerdeki kanser hücrelerinin gelişimini engelleyen özelliklere sahip maddeler içerir.

portakal ve göğüs arasındaki benzerlik

7. İncir ve cinsel organlar

İncir,hem kadınlarda hem erkeklerde libidoyu, doğurganlığı ve cinsel gücü artırır. Ayrıca bu meyve, mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasından sorumlu olan yüksek miktarda B6 vitamini içerir.

incir cinsel organ

8. Ceviz ve beyin

Ceviz, içeriğindeki yüksek miktarda omega 3, omega 6 ve omega 9 yağ asitleri sayesinde beyin için ideal bir yiyecektir. Şaşırtıcı olan şey ise, cevizin üzerindeki kıvrımların, katların ve hatta kabuğun şeklinin bile insan beyninin görünüşüyle aynı olmasıdır.

Ceviz, nörotransmiterlerin gelişimini maksimuma çıkarır ve beynin kimyasal dengesinin korunmasına katkıda bulunur. Ayrıca, düzenli ceviz tüketiminin depresyon ve bunama gibi rahatsızlıklara karşı mücadele ettiğini destekleyen çalışmalar da mevcuttur.

ceviz ve beyin

9. Avokado ve rahim

Resimde de gördüğünüz gibi avokadonun şekli gerçekten rahme benzemektedir. Sağladığı birçok faydanın yanı sıra, bilinmesi gereken bazı ilginç bilgiler de vardır:

  • Avokadonun içeriğinde, hamile kalma olasılığını artıran bir madde olan folik asit vardır.
  • Folik asit, kansere dönüşebilecek anormal bir durum olan servikal displazi riskini azaltır.
  • Avokadonun bir çiçekten meyveye dönüşmesi, bir bebeğin ana rahminde gelişmesiyle aynı sürede, yani 9 ayda gerçekleşir.
avokado ve rahim

10. Kereviz ve kemikler

Görüntüsü kemiğe benzeyen kereviz, ilginç bir şekilde kemik gelişimine katkıda bulunur. Ön kol kemiği ve dirsek kemiği kerevizin sapları gibi ince ve güçlüdür.

Bu sebze, kemiklerin güçlenmesi için temel olan silis maddesini yüksek miktarda içerir. Ayrıca kemiklerimiz için gerekli bir diğer element olan kalsiyum yönünden de çok zengindir. Hatta çarpıcı benzerliklerini daha da ileri götürüp şu bilgiyi verebiliriz: Hem kerevizin hem de kemiklerin %23’ü sodyumdan oluşmaktadır.

kereviz ve kemik

11. Muz ve eller

Muzun eklem sağlığı için ve aynı zamanda eklem ve kas deformasyonlarına karşı gerekli olan potasyumu yüksek miktarda barındırdığı herkes tarafından bilinir.

muz

Doğa gerçekten hayret verici ve yeni yeni anlamaya başladığımız bir dil olan benzerlikler dili aracılığıyla bize mesajlar gönderiyor. Bu dili öğrenmek gerçekten çok önemlidir; çünkü doğaya ne kadar çok yaklaşırsak aslında kendimize de bir o kadar çok yaklaşmış oluruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rocha F., Yumi Sugahara L., Leimann FV., De Oliveira SM., et al., Nanodispersions of beta carotene: effects on antioxidant enzymes and cytotoxic propertires. Food Funct, 2018. 9 (7): 3698-3706.
  • Haniadka R., Saldanha E., Sunita V., Palatty PL., et al., A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingibeer officinale Roscoe). Food Funct, 2013. 4 (6): 845-55.
  • Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.
  • Mesripour A., Hajhashemi V., Kuchak A., Effect of concomitant administration of three different antidepressants with vitamin B6 on depression and obsessive compulsive disorder in mice models. Res Pharm Sci, 2017. 12 (1): 46-52.
  • Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.