Yalnız Hissetmenin 4 Sebebi ve Yalnızlıkla Başa Çıkma
Gerçekte yalnız olmamanıza rağmen belirli durumlarda yalnız hissediyor olabilirsiniz. Eğer aynaya ve etrafınıza dikkatlice bakarsanız, yalnız hissetmenin anlamsız olduğunu fark edeceksiniz.
Yalnız hissettiğimizde bizi bir boşluk ele geçirir. Yanımızda kimsenin olmamasından korkabiliriz. Bu da, kendimize yardımcı olmaktansa her şeyi daha kötü hale sürükleyecek davranışlar sergilememize sebep olabilir.
Bundan dolayı bugün, yalnız hissetmenize yol açan dört sebebi konuşacağız.
1. Partneriniz Olmadığı İçin Yalnız Hissediyorsunuz
Günümüz toplumunda bir partnerinizin olması önemli görünüyor olabilir. Partneriniz olmadığında, herkes temel olarak sizi bu durumdan “kurtarmak” için, daha fazla dışarı çıkmaya, daha iyi giyinmeye teşvik eder.
Fakat ya şu an gerçekten bir partner istemiyorsanız? Bu yalnız hissetmeniz gerektiği anlamına mı gelir?
HİÇ DE DEĞİL!
Yalnız hissediyorsanız, bunun sebebi, “Partnerim olmadan bir hiçim”, “Gittikçe gençleşmiyorum” ya da “Sonsuza kadar bekar kalacağım” gibi yanlış inançlara sahip olmanızdır.
Bir partneriniz olmadığı için yalnız hissetmek, sizi mutlu olmak için bir başkasına bağımlı hale getirir.
Yanınızda biri olmadan da mutlu ve huzurlu olmayı öğrenmelisiniz. Mutluluğunuz diğer insanlara bağlı değildir.
2. Herkesin Yaptığının Dışında Bir Şey Yapıyorsunuz
Bu bir önceki madde ile son derece ilişkilidir; eğer partnerinizin olması gibi herkesin olmanızı gerektiğini düşündüğü bir yolda değilseniz, yalnız hissedersiniz. Fakat bu yalnızca yalnız hissetmenin değil, etrafınızda size destek olan birinin olmadığını ve anlaşılmadığınızı düşünmenin yollarını da açar.
Herkesle aynı yolu izlemiyorsanız yalnız hissedebilirsiniz, ama bunu yapmamalısınız! Kendine saygı ve özgüven, kendini iyi hissetmek için gerekli olan temel kavramlardandır.
Hayatınız boş bir sayfadır. İnsanların çoğunun belirli bir şekilde hareket ettiği bir kültürde ya da toplumda doğmuş olmanız önemli değildir. Diğer insanların yaptıklarıyla uyuşmasa dahi, istediğiniz, sizi mutlu eden hayatı yaşamak zorundasınız.
3. Sevgili Bulduklarında Arkadaşlarınız Ortadan Yok Olur
Bir arkadaşınızın yeni bir sevgilisi olduğunda genellikle ne olur? Muhtemelen ortadan yok olur ve arkadaşlarını ihmal eder. İlişkileri sonlanana dek onlarla görüşmeniz zorlaşır. Bu insanların çok sık başına gelir.
Bunu aşmak için, özellikle az arkadaşınız varsa, etrafınızda olmasalar da arkadaşlarınızla yaptığınız şeyleri sürdürebileceğinizden emin olmalısınız.
Hala kendi başınıza kahve içmeye çıkabilirsiniz. Sinemaya tek başınıza gidebilirsiniz. Yalnız hissetmenin gereği yok. Hala en iyi arkadaşınız yanınızda: kendiniz.
Toplum bizi insanlarla belirli aktivitelere dahil olmaya zorlar. Fakat hala kendi başınıza takılmaktan da keyif alabilirsiniz. Bu şekilde, kendinizi daha iyi tanıyacak ve diğer insanlara bağımlı olmadan hayatın tadını çıkarmayı öğreneceksiniz.
4. Bir Boşluğu Doldurmaya Çalışıyorsunuz
Eğer yukarıdaki sebeplerden biri yüzünden yalnız hissediyorsanız, muhtemelen bir şeylerin eksik olduğunu, bir “boşluk” olduğunu hissettiğiniz için diğer insanlarla birlikte olmak istiyorsunuzdur. Örneğin, belki de ebeveynleriniz size gerekli ilgiliyi göstermemiş ve bu yüzden de sevildiğinizi hissetmemişsinizdir.
Daha sonra, yetişkin yaşamınızda, bu ilgi eksikliğini diğer insanların dikkatini çekerek doldurmaya çalışırsınız. Fakat o zaman, eğer bu insanlar hayatınızdan çıkarlarsa, bir kez daha yalnız hissedersiniz. Açıkçası, bu strateji işe yaramaz.
Kendinizi dolduramayacağınız boşluğu doldurmak için başkalarına ihtiyaç duyduğunuzdan dolayı yalnız hissediyorsanız, özgüveninizi geliştirmeye çalışmanız önemlidir.
İhtiyacınız olan şeyleri ve kendinize bu sevgi ve şefkati nasıl sağlayacağınızı bulmanıza yardımcı olması için bir profesyonele görünün. O zaman, diğer insanlara bağımlı olmanıza gerek kalmayacak.
Yalnız hissetmekten kaçınmak için tüm bunları anlayabilmek uzun bir süreçtir. Ancak, başkasına bağımlı olmadan ya da hiç kimseye bağlı kalmadan gerçekten mutlu olmanın tek yolu budur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Leal, L. (2010). El laberinto de la soledad. Revista Iberoamericana. https://doi.org/10.5195/reviberoamer.1960.1974
- Manalang-Gloria, A. (2008). Soledad. Feminist Studies. https://doi.org/10.2307/3178599
- (2013). El sentimiento de soledad en adultos. Medicina U.P.B.