Kilo Verirken Kaçınmanız Gereken Hatalar
Kilo verirken nasıl beslendiğimiz en önemli hususlardan biridir. Hepimiz zaman zaman yaygın kilo verme hataları yapabiliyoruz.
Diyeti egzersiz rutini ve diğer sağlıklı alışkanlıklar ile tamamlamak için gerekli olsa da, beslenme yeri doldurulamaz bir rol oynamaktadır.
Kilo Verirken Kaçınmanız Gereken Hatalar
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, fazla kiloları vermemizi sağlar ve her şeyden önce, sağlıklı bir vücudu korumak için vücut ağırlığımızı dengelemeye yardımcı olur.
Sorun şu ki, kilo verme amacı ile bazı insanlar bu hedefe ulaşmanın önünde bir engel oluşturan kilo verme hataları yapmaktadırlar.
En endişe verici şey, birçok insanın yanlış inançlara dayalı diyet planları uygulaması ve bunun bir sonucu olarak birçok sağlık sorunundan muzdarip olmalarıdır.
Bu nedenle, yaygın kilo verme hatalarını tanımak ve kilo vermenin tek gecede olmadığını anlamak önemlidir.
Dikkatinizi verin!
1. Öğün atlamak
Yüzlerce insan ana öğünlerinden birini atlayıp bu kalorileri eksik bıraktıklarında kilo verebileceğini düşünüyor.
Fakat gerçekte, bu uygulama fazla kiloları vermemizi engelleyen ters etkilere sebep olmaktadır.
- Öncelikle, vücut bunu bir “eksiklik” olarak algılıyor ve enerjiyi yağ formunda saklama hormonlarını aktive ediyor.
- Bu da metabolik fonksiyonları yavaşlatıyor ve yaktığımız kalorileri azaltıyor.
- Ayrıca, ilerleyen saatlerde de yüksek ihtimalle daha fazla gıda anksiyetesi yaşamamız muhtemel.
2. Mucize diyetler uygulamak
“Mucize” olarak adlandırılan popüler diyetler, birkaç gün veya birkaç hafta içinde şaşırtıcı sonuçlar vaat eden diyetlerdir.
Çoğu durumda bunlar, gerekli besin maddelerinin eksik olduğu, son derece düşük kalorili diyet planlarıdır. Yani, bu kaçınmak isteyeceğiniz önemli kilo verme hatalarından biridir. İşte bunun nedeni:
- Kilo vermeye yardımcı oldukları doğru olsa da, sağlığımızı tehlikeye atan eksikliklere neden olurlar.
- Orta ve uzun vadede, kaybettiğimiz kiloyu çabucak kazanmamıza sebep olan metabolik bozukluklara neden olurlar.
- Mucize diyetler halsizliğe ve yorgunluğa neden olarak günlük faaliyetlerimizi kesintiye uğratır.
- Kas kütlesinde azalmaya neden olurlar, bu yeterli de değilmiş gibi, kemik sağlığını etkiler.
3. Kötü smoothie seçimleri
Smoothieler ve doğal meyve suları, aç kalmadan sağlıklı bir şekilde kilo vermek için mükemmel bir tamamlayıcı olarak düşünülür.
Bununla birlikte, bazı kombinasyonlar çok kalorili içecekler üretir, bu da diyetin istenen sonuçlarına ulaşmamızı engeller.
- Sağlıklı seçimler yapmak, tercihen, düşük kalorili meyve ve sebzeleri seçmek önemlidir.
- Yoğurt veya tam yağlı süt ile yapılan seçeneklerden kaçının.
- Şeker veya şurupla tatlandırmayın.
- Krem şanti veya buna benzer bir şey katmayın.
Ayrıca bakınız: Antrenmanlarınız İçin 5 Proteinli İçecek Ve Smoothie
4. Kalorilere takıntılı bir hale gelmek
Fazla kiloları vermek için sağlıklı bir diyet planının, orta düzeyde bir kalori miktarına sahip olması gerektiği doğrudur.
Fakat bu kalori saymaya takıntılı bir hale gelmek demek değildir. Aslında, her gıdanın besin kalitesine öncelik verilmesi önemlidir.
Bunu göz önünde bulundurarak, diyetimizin aşağıdakileri içermesi esastır:
- Yüksek kaliteli protein
- Omega-3 yağ asitleri
- Antioksidanlar
- Diyet lifi
- Vitaminler ve mineraller
5. Sağlıksız yan yemekler seçmek
Kilo vermeye çalışan kişiler arasında sık rastlanan diğer bir hata; sağlıklı yemeklere kaloriler ve katkı maddeleri ile dolu yan yemekler ekleyerek, sağlıklı şeylerin özelliklerini azaltmaktır.
Yağ veya işlenmiş şeker ile dolu bir sosa bulayacaksanız, taze sebzelerle lezzetli bir salata hazırlamanın hiçbir anlamı yoktur.
- Lezzeti çok artırdıklarını bilsek de, bunların tüketimini sınırlamak en iyisidir.
- Zeytinyağı, limon ve hafif otlar ile yapılan ev yapımı sosları seçin.
Ayrıca bakınız: Bu Lezzetli Yunan Salatası ile Misafirlerinizi Şaşırtın
6. Çok fazla “düşük kalori” ürünleri tüketmek
Gıda endüstrisindeki birçok reklam sebebiyle çoğu kişi bir diyet için en iyi seçeneğin “düşük kalorili” etiketli ürünleri seçmek olduğuna inanıyor.
Normal versiyonları ile karşılaştırıldığında bu gıdaların kalorisi daha düşük olmasına rağmen, bu, bunların sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Dahası, kilo almanıza sebep olabilirler.
- Bunların aynı zamanda karbonhidratlar, katı yağlar ve vücuda iyi katkısı olmayan birçok katkı maddesi içerdiğini unutmamak gerekir.
- Bazıları diyetimizi tamamlayabilmesine rağmen, bir diyetin temelini oluşturmamalıdır, fazla tüketilmemelidir.
7. Tutarlı olmamak
Çok dikkatli olun! Bu madde, kilo verememenin hatalarından biridir.
Sağlıklı beslenmedeki tutarlılık eksikliği, birçok insanın sağlıklı kilo vermede zorluk çekmesinin sebebidir.
- Eğer daha sonra eski beslenme alışkanlıklarına geri dönerek tekrar bu kiloları alacaksak, sağlıklı beslenip kilo vermek iyi bir şey değildir.
- Ve yaşam biçimimizin bir parçası olarak, sağlıklı yemek için irademizi ve disiplinimizi sürdürmek önemlidir.
- Diyetimizi sadece kısa zamanlığına değiştirmemeliyiz: kalıcı olmalıdır.
Bu kilo verme hatalarından herhangi birini yapıyor musunuz? Eğer yapıyor iseniz veya kilo verirken zorlanıyorsanız, her bir tavsiyeye dikkat edin.
Kilo verirken hedeflerinize ulaşmanızı engelleyen işaretlere dikkat edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ni light ni natural: así te “engañan” las marcas con las etiquetas de los alimentos. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.elespanol.com/ciencia/salud/20180301/light-natural-enganan-marcas-etiquetas-alimentos/288471859_0.html
- Carbajal Azcona, Á. (n.d.). Agua – Manual de Nutrición y dietética. Retrieved from https://www.ucm.es/nutricioncarbajal/
- 6 CONSEJOS PARA CONTROLAR EL HAMBRE – FITNESSREAL.ES. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from http://www.fitnessreal.es/6-consejos-para-controlar-el-hambre/
- The truth about carbs – NHS. (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/why-we-need-to-eat-carbs/
- Los carbohidratos y el azúcar (para Padres). (n.d.). Retrieved January 7, 2019, from https://kidshealth.org/es/parents/sugar-esp.html
- Soenen, S., Bonomi, A. G., Lemmens, S. G. T., Scholte, J., Thijssen, M. A. M. A., van Berkum, F., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2012). Relatively high-protein or ‘low-carb’ energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance? Physiology & Behavior, 107(3), 374–380.