Yas Tutan Kişiye Söylenebilecek Sözler
Yas tutan birini teselli ederken kullandığımız kelimelere ve yaklaşımımıza gerçekten dikkat etmemiz gerekiyor. Bu hassas bir zamandır ve duygular çiğdir; bu durumlarda fiziksel temas şarttır.
Bu hassas niteliği nedeniyle, yas tutan birine söyleyebileceğiniz birkaç şey ve ne zaman sessiz kalmanız gerektiği üzerine konuşmak istedik. Çünkü bazen yardım etmek istediğimizde tam tersini yapabiliyoruz.
Yas Tutan Kişiye Söylenebilecek Sözler
Ağlaman gerekiyorsa ağla
Küçükken ağladığınız zaman herkes size ne diyordu? “Ağlama” Üzgün olduğunuzda ne diyorlardı? “Üzülme.” Duyguları saklamak kimseye iyi gelmiyor, özellikle de bir kişi yas sürecinden geçerken…
Eğer biri buna ihtiyaç duyuyorsa, duygularını ifade etmelerine izin vermelisiniz. Bunun sanki hiçbir zaman yapmamaları gereken bir şey olduğunu veya kendilerini kontrol altına almaları gerektiğini hissettirmeyin. Bu zamanlarda yapılacak en iyi şey ağlamalarına, çığlık atmalarına ve hislerini nasıl istiyorlarsa öyle ifade etmelerine izin vermektir.
Keşfedin: Doğru şekilde ağlamanın önemini keşfedin
Bana ihtiyacın olursa buradayım
Yukarıda söylediğimizle bağlantılı olarak, bir çok insan kendi kederinden kaçar. Deneyim öyle acı vericidir ki, uzak dururlar. Bu da iyi bir şey değildir, çünkü yas tutan kişinin fiziksel temasa ihtiyacı vardır. Bir sarılma veya sadece yanlarında birinin olması yeterlidir.
Bazı insanlar için sessizliğin ne kadar rahatsız edici olduğunu bilsek de, konuşmak zorunda değilsiniz. Yine de, en önemli şey sadece onların yanında olmanızdır.
Böylece yas tutan kişi konuşmak veya birden ağlamak isterse, yanlarında onu seven ve destekleyen biri olduğunu bilir.Yani, rahatsız da olsanız, onun yanında olmalısınız. Bazı insanlar yasın üstesinden gelmek için yalnız kalmak gerektiğini düşünür. Bu öyle değildir. Bize inanın, şu anda size her şeyden çok ihtiyaçları var.
Hayatına dönmeye hazır olana kadar yas tut
Neden insanlara ne yapacaklarını söylemekten hoşlanırız? “Ağlama” ve “şimdi geleceğine bakman gerek” sözleri arasında, diğer kişinin hayatını yeniden yapılandırma girişimlerimizi ve onlara yapmaları gerektiğini düşündüğümüz şeyleri söylemeyi bırakmayız.
Bu acı dolu zamanlarda, yas tutan birinin endişelenmesi gereken en son şey geleceğidir. Neler olacağını ya da ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekmez, çünkü bunları zaten biliyorlar! Sadece dikkatleri şu anda acılarına odaklanmış durumda.
Durumun kendiliğinden çözülmesine izin vermemiz gerekiyor. Onlardan vazgeçmeyin; sadece bir yas sürecinden geçiyorlar. Ne yapmaları gerektiğini biliyorlar ve uygun gördükleri şekilde yapıyorlar.
Bu yazımıza da bir göz atın: Artık aramızda olmayanlar kalbimizde yaşıyor
Gerçekten nasıl hissettiğini bilmiyorum
Hepimiz hayatında zor bir dönemden geçen kişilere “nasıl hissettiğini biliyorum” demeye alışkınız. Farkında olmadığımız şey ise desteğimizi ifade etmenin daha iyi bir yolunun “Bunun senin için çok zor olduğunu anlıyorum” gibi bir şey söylemektir. “Nasıl hissettiğini biliyorum” demek agresif bir tepki oluşturabilir.
Yas sürecinden geçen bir kişi gerçekten hassas olur ve siz daha önce buna benzer bir durum yaşamamış olabilirsiniz. Bu cümleyi tekrarlamak genelde “Nasıl hissettiğimi nereden biliyorsun? Böyle bir şey senin başına hiç gelmedi” gibi bir yanıtı teşvik eder.
Elimizden geldiği zaman, bunu söylemekten kaçınmalı ve bunun yerine o kişiye onunla bir ölçüde empati kurabileceğimizi göstermeliyiz. Onların ne kadar acı çektiğini bilmeyebiliriz, sadece anlayabiliriz. Bu acı eninde sonunda geçecektir. Bu nedenle, buna geçeceği süre de dahil olmak üzere her anlamda saygı göstermeliyiz. Kendi yas sürecimizi aşmış gibi davranmak veya başka birine bunun için baskı uygulamak kötüdür.
Yas tutmak bazı durumlarda haftalar, aylar ve yıllar sürebilir. Herkes karmaşık ve tektir. Yas tutan birine kaç kere ne yapması gerektiğini söylediniz? Kaç kere “ne hissettiğini biliyorum” dediniz? Artık yas tutan birine en iyi şekilde nasıl destek verebileceğinizi biliyorsunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Publishing, H. (2010). Ways to support someone who is grieving – Harvard Health. Retrieved 23 April 2020, from https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/ways-to-support-someone-who-is-grieving