Yemek Borusu Yangısı Belirtileri
Bazen yemek borusu yangısının tek nedeni reflü değildir. Uzmanlara göre bağışıklık sistemimiz güçsüzleştiğinde, sindirim sistemimizin bu bölümü enfekte olabilir. Bu yazımızda bu enflamasyonun nedenlerinden ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsedeceğiz.
Yemek borusu yangım olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Yemek borusu (özofagus) yangısının iki nedeni olabilir: normal özofajit veya enfeksiyonlu özofajit. Bu nedenlerden hangisinin sizin rahatsızlığınız olduğunu, sizin durumunuzun virüs mü bakteri mi yoksa reflü sonucu mu ortaya çıktığını testler yaparak bir doktor belirlemelidir. Ama genelde bu üç neden de aynı belirtileri gösterir. Bu belirtiler:
1- Yutkunma zorluğu
Özofagusta bir yanma veya enfeksiyon olduğunda, bu tüm boğaz bölgesine yayılır. Özofagus, boğaz ile mide arasındaki bölgedir; yani özofagus sindirim sisteminizin en üst kısmıdır ve buradaki rahatsızlık boğaza ulaşıp enflamasyona neden olup yutkunma zorluğu çıkartabilir.
2- Ağız yaraları
Aft veya uçuklar, bedenimizde bir enfeksiyon olduğunda ortaya çıkar. Genelde bağışıklık sistemimiz güçsüzleştiğinde, yani bedenimiz kendisini koruyamadığında ve akyuvarlar düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Genelde özofagus yangısının ilk belirtisi ağızda çıkan aft veya uçuklardır.
3- Öksürük
Özofagus yangısı ve kuruluk, çok belirli bir öksürüğe neden olur. Bu durum boğazımızda neme ihtiyaç duyduğumuzda ortaya çıkar ve bir yandan boğazımız iltihaplanıp kuruduğu için bu öksürükten kurtulmayı başaramayız.
Okumanızı öneririz: Kuru Öksürük İçin Doğal Çözümler
4- Mide yanması
Özofagus yangısına çeşitli şeylerin neden olabildiğini unutmayın, bunların arasında reflü, oral herpes veya sitomegalovirus (mantar enfeksiyonu) gibi virüsler veya sağlığınızı riske atabilecek ciddi bir hastalık olabilir.
Bu durumda genelde ilk rastlanan yaygın semptomlardan birisi mide yanmasıdır. Bu ağrı midede yoğunlaşsa da boğazınıza doğru da çıkabilir.
5- Yüksek ateş
Vücut ısımızın yaklaşık bir derece yükselmesi bile bedenimizin içerisinde bir rahatsızlık olduğunun göstergesidir. Ateşimiz yükseldiğinde, bu genelde bir enfeksiyonun belirtisidir.
Bu sebeple, ateşinizi düşürmek için bir aspirin veya ilaç almadan önce mutlaka doktora danışmalısınız. Ateş yükselmesi bir şeylerin yanlış olduğunun göstergesidir ve bunu göz ardı etmemelisiniz!
6- Horlama
Özofagus yangısı boğaza kadar çıkar ve boğaz şiştiğinde dışarı doğru hava akışı tıkanır, bu da horlamaya neden olur. Tek başına horlama bir problem olduğunun göstergesi değildir ancak yanında boğaz ağrısı veya mide yanması gibi belirtiler de varsa, bu durumu ciddiye alıp bir doktora danışmalısınız.
Özofajiyal enfeksiyonların tedavileri
Takip etmeniz gereken tedaviyi sizin için doktorunuz belirleyecektir ve bu tedavi genelde 8 ila 10 gün süren bir antibiyotik kürü olacaktır. Ancak bu enfeksiyonun kaynağının bulunması önemlidir.
Bu rahatsızlığa bir virüs mü neden oldu? Bağışıklık sisteminiz güçsüz düştüğünden mi ortaya çıktı? Enfeksiyonun kaynağının saptanması için uygulanabilecek çeşitli testler vardır. Bu süreçte tedavinizi evde yapacağınız şeylerle destekleyebilirsiniz.
Aloe vera çayları
Aloe vera enfeksiyonları tedavi etmek ve enflamasyonu azaltmak için birebirdir. Bu bitki doğal bir antibiyotiktir ve pek çok türlü, hem içsel hem dışsal enflamasyonların tedavisinde etkilidir. Bu yüzden size bir litre suyun içerisine aloe vera jeli karıştırıp en az 6 gün boyunca içmenizi öneriyoruz.
Peki bu karışımı nasıl hazırlayacaksınız? Çok basit! Aloe vera bitkisinden iki yemek kaşığı jel çıkartın, jeli çıkartırken yaprağın kenarı ile kendinizi kesmemeye özen gösterin.
Bu jeli bir bardak kaynar su ile karıştırın. Jel iyice karıştıktan sonra içerisine 3 bardak su ekleyin ve bu karışımı gün içerisinde için. Bu içeceğin ılık olması önemlidir, çok sıcak veya çok soğuk olursa midenizi veya özofagusunuzu rahatsız edebilir.
Zencefil çayı
Zencefil de bir başk antibiyotiktir ve enflamasyonla savaşıp bedeninizin iyileşme hızını arttırır. İdeal olarak günde iki bardak zencefil çayı içmelisiniz. Bardak başına bir yemek kaşığı zencefil rendesi kullanmalısınız. Ve unutmayın, bu çayları sıcak olarak içmemelisiniz, oda sıcaklığında içmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Purves, Dale (2011). Neuroscience (5. ed.). Sunderland, Mass.: Sinauer. p. 341.
- Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Tibbitts, Adam W.M. Mitchell (2005). Gray’s anatomy for students. illustrations by Richard M. Tibbitts and Paul Richardson. Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone. pp. 192–194.
- Colledge, Nicki R.; Walker, Brian R.; Ralston, Stuart H., eds. (2010). Davidson’s Principles and Practice of Medicine. illust. Robert Britton (21st ed.). Edinburgh: Churchill Livingstone/Elsevier. pp. 838–870.
- Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Mitchell, Adam W.M. (2009). Gray’s anatomy for students. illustrations by Richard M. Tibbitts and Paul Richardson. Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone. p. 215.