Yeni Doğan Bir Bebeğin Göbek Deliğine Bakmak

Yeni doğan bir bebeğin göbek deliğine bakmak için en iyi yol bu doğal sürece müdahale etmemektir. Sadece bölgeyi kuru tutmak için birkaç temel hijyen önlemini takip etmeniz yeterlidir.
Yeni Doğan Bir Bebeğin Göbek Deliğine Bakmak

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Yeni doğan bir bebeğin göbek deliğine bakmak özellikle de ilk defa ebeveyn olan kişiler için yaygın bir endişe sebebidir. Ancak, endişe etmeye gerek yoktur. Yapmanız gereken tek şey, göbek bağının kalan kısmının kopması ve problem olmadan iyileşmesi için belirli bir temel bakım uygulamaktır.

Bebek hala rahmin içerisindeyken ihtiyacı olan tüm besinleri göbek bağı yoluyla alır. Bebek doğduğunda doktor göbek bağını keser, çünkü artık herhangi bir amacı kalmamıştır. Bağın küçük bir parçası bebeğin vücuduna yapışık halde kalır. Bu parça düşene kadar yavaş yavaş kurur ve göbek deliği olarak bildiğimiz yarayı arkasında bırakır.

Yeni doğan bir bebeğin göbek deliğine bakmak her türlü enfeksiyonun önlenmesini de içerir. Yapmanız gereken tek şey uygun hijyen önlemlerini uygulamak ve enfeksiyon oluşumunu engellemek için basit önleyici tedbirler almaktır. Bu parça doğru önlemler ile iki ya da üç hafta içerisinde doğal olarak kopacaktır.

Yeni Doğmuş Bir Bebeğin Göbek Deliği

Bebek doğduğunda bir doktor ya da hemşire göbek bağını bebeğin karnından yaklaşık 4 santimetre uzak bir noktadan keser. Bunu, işlevi kanamayı kontrol etmek olan homeostatik kıskaçlar kullanarak yaparlar. Bağın geri kalan kısmını ise özel plastik kıskaçlar ile tutarlar.

Bu noktadan sonra yeni doğan bebeğin göbek deliği bir kendi kendini yok etme sürecine başlar. Günler geçtikçe bu parça kuruyacak, büzülecek, kahverengimsi bir renk alacak ve son olarak da kopup düşecektir. Bunların tamamı ortalamada 8 ila 10 gün içerisinde gerçekleşir. Sezaryen ile doğan bebeklerde ise bu süreç birkaç gün daha uzun sürebilir.

Bağın kalanı koptuğunda arkasında iyileşmesi üç ila beş gün arasında süren bir yara bırakır. Bu zaman zarfında ebeveynler enfeksiyonları ya da diğer komplikasyonları engellemek için özel bir bakım uygulamalıdır. Yara sonunda iyileştiğinde, endişelenecek herhangi bir şey kalmaz.

Yeni doğan bir bebeğin göbek bağı.

Yeni Doğan Bir Bebeğin Göbek Deliğine Bakmak

Yeni doğan bir bebeğin göbek deliğine bakmak bölge doğru şekilde iyileştiğinde sonlanır. Bu süreç söz konusu olduğunda pek çok efsane, inanış ve yarı gerçek şey vardır. Geçmişte uzmanlar bölgeyi ya tek başına, ya da klorheksidin gibi bazı antiseptiklerin eşliğinde kullanılan %70 alkol ile temizlemeyi tavsiye etmişlerdir.

Ancak farklı çalışmalar bu uygulamanın göbek bağının kalan kısmının kopmasını engelleyebileceğini göstermişlerdir. Bundan dolayı bunu yapmak sadece bebekler hijyenin az olduğu yerlerde yaşıyorlarsa gereklidir. Aksi takdirde tek altın kural ebeveynlerin göbek deliğini temiz ve kuru tutmalarıdır.

Bu aşağıdakiler gibi birkaç temel eylemi içerir:

  • Ebeveynler ve bakıcılar yeni doğan bebeğe banyo yaptırmadan ya da bebeğin bezini değiştirmeden önce ellerini yıkamalıdır.
  • Göbek bağının kalan kısmı çekilmemeli ya da koparılmamalıdır. Bu parça zamanı geldiğinde kendi kendine düşecektir.
  • Bebeğinizi endişelenmenize gerek kalmadan yıkayabilirsiniz. Ancak, banyodan sonra bu bölgeyi nazikçe ama iyi bir şekilde kuruladığınızdan emin olmalısınız.
  • Eğer göbek deliğinin bulunduğu bölge idrar ya da dışkı ile kirlenirse, bu bölgeyi bir havlu ve ılık su ile yıkamalısınız.
  • Yeni doğan bebeğin göbek deliğinin bulunduğu bölgenin üstü açık kalmalıdır. Bu, kıyafet ve bezlerin bu bölgeyi kapatmasına engel olmak anlamına gelir.

Yeni Doğan Bir Bebeğin Göbek Deliği Nasıl Temizlenir

Uzmanlar ebeveynlerin yeni doğan bebeklerinin göbek deliğini yara tamamen iyileşene kadar temizlemelerini tavsiye etmektedir. Bu prosedür basittir ve bebeğin banyosundan sonra yapılmalıdır.

Aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:

  1. Çocuğunuza banyo yaptırdıktan sonra tüm vücudunu nazik bir şekilde kurulayın.
  2. Su ve sabun kullanarak ellerinizi iyice yıkayın.
  3. Steril bir gazlı bezi bir ılık su ve doğal sabun karışımı ile, ya da ortam hijyenik değilse alkol ile ıslatın.
  4. Göbek deliğinin ve etrafındaki bölgenin tüm yüzeyini temizleyin.
  5. Bölgeyi iyice kurulamak için yeni, temiz bir gazlı bez kullanın.
  6. Pamuk, ya da merkürokrom, ya da iyot bazlı ürünler kullanmayın.
Yeni doğan bir bebeğin göbek bağını kesen bir doktor.
Doktor ya da doğum hemşiresi, bebek doğduktan sonra antiseptik önlemler kullanarak bebeğin göbek kordonunu kesecektir.

Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Eğer 20 günün sonunda yara henüz iyileşmediyse omfalit adı verilen bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu vakalarda, bölge genellikle kırmızı ve sert hale gelir. Aynı zamanda, bir akıntı ya da kanlı ve kokulu bir salgı da olacaktır.

Parça koptuğunda hafif bir kanama olması normaldir. Ancak eğer kanama ağırsa ya da durmazsa o zaman bu bölgeye steril bir gazlı bez yardımıyla baskı uygulamalı ve bir doktora danışmalısınız.

Bazen, göbek deliğinin yarasında göbek granülomu olarak bilinen kırmızı bir nokta ortaya çıkabilir. Bu ciddi bir şey değildir ancak çocuk doktorunuza danışmayı gerektirir.

Bazen göbek deliğinde bir şişkinlik görülebilir, bu bir herni (fıtık) göstergesidir. Bu ciddi bir şey değildir ve genellikle 2 ya da 3 yaşlarında kaybolma eğilimindedir. Aynı zamanda, bir filin hortumu şeklinde küçük bir çıkıntı da kalabilir, bu da kapalı göbek deliği olarak bilinir.

Ne olursa olsun, çocuk doktorunuz bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olmasını sağlamak için atmanız gereken adımları size belirtecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.