Yenidoğan Cilt Bakımının Önemli Yönleri
Yenidoğan cilt bakımını bilmek tüm ebeveynler için çok önemlidir. Sağlıklı bebeklerin cildi dirençli bir bariyer oluştururken, yaşamının ilk yılı boyunca gelişmeye devam eder.
Sonuç olarak, dış etkenlerden kaynaklanan kuruluk ve tahrişe yatkınlık diğer yaşlara göre daha yüksektir. Bu nedenle aşırı sıcak veya soğuk alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Bazı ürünler agresif bir reaksiyona bile neden olabilir.
Yenidoğan cilt bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Yenidoğan Cilt Bakımı
İlk olarak, bebek sabunlarının ve nemlendiricilerin iyi tolere edilmesi ve stratum corneum’u (epidermisin en dış tabakası) değiştirmemesi çok önemlidir. Doğumdan sonra cilt hassastır ve cilt bariyerinin bozulmasına neden olabilecek faktörlere maruz kalır.
Bunlar aşağıdakileri içermektedir:
- Tükürük
- Burun salgıları
- İdrar
- Dışkı (dışkı enzimleri dahil)
- Kir
Bu faktörlere günlük maruz kalma nedeniyle, optimum cilt temizliği ve bebeğin cilt bariyerinin yeterli şekilde korunmasını sağlamak çok önemlidir. Bunu yapmak için, aşağıda detaylandıracağımız ilkeleri uygulamaya koymanızı tavsiye ederiz.
Yenidoğan bebek cilt bakımı: Hijyen
Yenidoğan bir bebeğin cilt hijyeni, vücut ısısı sabitlendiğinde başlamalıdır. Doğumda cildin pH’ı nötrdür. Daha sonra asidik hale gelir.
Alkali sabunların kullanılması pH’da geçici bir artışa neden olur ve bebeği enfeksiyona ve tahrişe yatkın hale getirir. Bu nedenle minimum dozlarda nötr veya düşük asitli kokusuz sabunlar önerilmektedir.
İlk iki hafta boyunca bebeğinizi nazikçe ve sadece ılık suyla yıkayın. Pediatric Dermatology tarafından yapılan araştırmalara göre aşırı sıcaklık, yoğun sabun kullanımı ve diğer şeylerin yanı sıra aşırı sık veya uzun banyolar cildin kurumasına (tahriş edici dermatit) katkıda bulunur.
Sıcaklık
Bebeklere iyi bir cilt bakımı sağlamak için bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığını göz önünde bulundurmalısınız. Bunun nedeni, sıcaklık çok yüksek olduğunda terlemeye veya hipertermiye yol açabilmesidir. Bu arada, çok soğuksa, hipotermi veya panikülite yol açabilir.
Bu nedenle, özellikle yaz ve kış aylarında sıcaklık değişikliklerine karşı yeterli koruma sağlamanız gerekir. American Academy of Pediatrics‘in verdiği bilgiye göre altı aylıktan küçük bebeklerin mümkün olduğunca direkt güneş ışığından uzak tutulması gerekiyor.
İlginizi çekebilir: Yaz Mevsiminde Çocuklar İçin Cilt Bakımı ve Önemi
Antiseptik solüsyonlar
Sağlıklı cildin temizliği için antiseptik içeren ürünlerin kullanılması önerilmez. Bunun nedeni, kutanöz mikrobiyolojik ekosistemin değişmesine neden olması ve diğer mikroorganizma türlerinin çoğalmasına katkıda bulunmasıdır.
Ayrıca, cilt alkolü kolayca emebilir, yanıklara ve cildin pH’ında değişikliklere neden olabilir.
Nemlendiriciler
Nemlendiriciler, yenidoğan bir bebeğin cilt bakımının bir parçası olarak kullanılabilir. Ancak, bu sadece bebeklerde kullanım için doğru formüle sahip oldukları sürece geçerlidir. Ardından banyodan sonra cildin koruyucu bariyerini iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Hatta haftada iki kez kullanmanız önerilir.
Cildin gözeneklerinin tıkanmasından kaçınmak için ideal olan, kalıntının cildin kıvrımlarına sıkışmasını önlemek için ince bir tabaka uygulamaktır. Aksi takdirde, The Journal of Investigative Dermatology‘deki bir yayında detaylandırıldığı üzere, termal deregülasyon ve bakteriyel kolonizasyon meydana gelebilir.
Göbek bakımı
Göbek kordonunun kök kısmı genellikle doğumdan sonraki 5 ila 15 gün arasında herhangi bir zamanda düşer. Bu bir yara olarak kabul edilebilir ve bu nedenle mikroplar için olası bir geçit olabilir.
Bu nedenle, kökün etrafını gazlı bez veya koruma olmadan kuru ve temiz tutmalısınız. Ayrıca bebeğe bol giysiler giydirmeniz ve göbek bölgesini bebek bezi ile örtmekten kaçınmanız önerilir. Bu durumda antiseptik bir ajan kullanılması tavsiye edilir ve bunu her bez değişiminde uygulamanız gerekir.
Bu makaleye bir göz atın: Bebeklerde Atopik Dermatit İçin Temel Bakım
Bebek bezi bölgesinde cilt bakımı
Bebek bezi döküntüsü yaygındır ve çoğu bebeği en az bir kez etkiler. Bebek bezinin yarattığı kapalı ortam, zararlı potansiyele sahip faktörlerin karmaşık bir etkileşimini barındırır. Bu bağlamda, Indian Journal of Pediatrics‘te yayınlanan bir yayın, bölgeyi temiz ve kuru tutmanın önemini vurgulamaktadır.
Bebek bezinde uzun süre nem tutulduğunda sürtünme artar. Sonuç olarak, ciltte maserasyon, daha fazla geçirgenlik ve mikrobiyal büyüme meydana gelir.
Yenidoğan cilt bakımı hakkında bir özet
Yeni doğmuş bir bebeğin cildi daha hassastır çünkü koruyucu bariyerini tam olarak geliştirmemiştir. Bu nedenle, temizliği en üst düzeyde hijyenle yapmak ve en uygun ürünleri kullanmak çok önemlidir.
O halde özetlemek gerekirse, bebeğinizin cildinin sağlığına dikkat etme ve alerjik reaksiyon veya enfeksiyon riskini azaltma konusunda bir sorumluluğunuz vardır. Ayrıca, sıcaklık ve antiseptiklerin ve nemlendiricilerin uygun kullanımı gibi hususları da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
- Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
- Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
- Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
- Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
- Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19